Какво скандално каза Сидеров – от изтритото предаване. Хитра целенасочена атракция

Предаването „Референдум” във вторник вечер неочаквано се превърна в риалити шоу, подобно на „Биг Брадър” с разправии между участниците. Водещата се стараеше, н о не можа да овладее положението.

Противно на очакванията на възмутените от поведението на Сидеров, той не загуби от него, а успешно мобилизира електората си и нанесе сериозни пробойни на досегашните си коалиционни партньори от ВМРО.

Волен Сидеров съвсем съзнателно от самото начало провокира и предизвиква скандали и вероятно към 10-тата минута от предаването всички зрители, прескачащи с дистанционното по каналите, са се спрели на „Референдум” да гледат шоу. Най-малко гледаната национална телевизия БНТ в този момент надмина по рейтинг останалите. Това изглежда е била целта на Сидеров. Скандалното му поведение се харесва на широк кръг избиратели, на които политиците са им опротивели, а Сидеров им дава точно това – напада политици и вади неща „от кухнята”. Записът на предаването не беше качен на сайта на БНТ, но зрители са го пуснали в YouTube (виж тук).

По-надолу следват извадки и цитати от надвикването в студиото, които трудно се чуват в  записа.

Отначало водещата Добрина Чешмеджиева обяви участниците по темата за местните избори: Веселин Марешки, партия ”Воля”, Юлиан Ангелов, шеф на предизборен щам на ВМРО, Халил Летифов, ДПС, Деница Златева, зам.-председател на предизборния щаб на БСП, Даниела Дариткова, член на изпълнителната комисия на ГЕРБ, Стефан Иванов, председател на предизборния щаб на НФСБ. Сидеров влиза със закъснение, докато водещата обявява участниците и си сяда на стола. В публиката са поддръжници на участниците в дискусията, казва водещата.

С кратки встъпителни изявления за своите кандидати се изказват Веселин Марешки, след него представителят на ВМРО. Докато той обяснява с какво са известни кандидатите на ВМРО, Сидеров започва да се обажда отстрани:

„…Хората на ВМРО са известни с това, че крадат”

Ангелов обидено казва „Ако сте дошли за това г-н Сидеров, заповядайте говорете през цялото предаване, няма никакъв проблем”. Той сякаш не осъзнава, че точно това ще се случи.

В започналия спор между тях, усилват звука на Сидеров, и се чува добре репликата: „Много добре знаят хората, че вие сте крадци”. „”За тези думи ще носите съдебна отговорност, защото такива доказателства няма”, казва човекът на ВМРО.

 

 

Волен Сидеров показвам как ВМРО и ДПС били едно. Снимка: от екрана

 

Сидеров продължава: „В момента министерство на отбраната е агенция за разпродажба на имоти… Вашият министър краде като за последно…” „За това ще бъдете осъден, явно сте в състояние афект… Аз предлагам, когато идват гостите, все пак да ги проверяват…” – отговаря Ангелов.

Сидеров продължава, спокойно, без да вика, но целенасочено иска да предизвика скандал. Ангелов пуска реплика, че Сидеров няма право да участва в предаването, защото е кандидат за кмет. „Юлианчо, ти откога определяш кой има право да седи на тази маса?”, казва Сидеров. Освен кандидат за кмет на София, той е и шеф на предизборния щаб на „Атака” и Чешмеджиева се опитва да поясни тази подробност, Ангелов продължава, че има регламент и Сидеров е в нарушение, казва, че се държи като журналист от жълт вестник „А когато избирах вашия лидер за президент не се държах като журналист, нали? – отговаря Сидеров – …Когато го издигнахме за президент, когато го направихме вицепремиер, аз го направих, за което съжалявам, за което се извинявам” и маха с ръка в камерата към зрителите. „Естествено, че аз го издигнах, аз го сложих във властта и сега вие дебелеете от властта и вече толкова занагляхте, че… решавате дали да бъда на масата или не”. Призивите на водещата да прекъснат спора заглушават думите на Сидеров. Той продължава: „…След като го издигнахме вашия лидер…, той толкова надебеля, че вече не можеш да го видиш, отвсякъде еднакъв…

Чешмеджиева дава дума на човека на ДПС, Сидеров продължава да говори: „…това е истината, защо…” Очевидно се мъчи да да задълбочи скандала. „Ние с г-н Марешки сме на еднакво мнение, че той, неговия лидер (сочи към човека на ВМРО) – краде от българите, той открадна милиард и половина …и ги даде на Америка. …И сега си говорим кой какво ще направи…Защо го правите това шоу?” Настъпва суматоха, всеки говори. Сидеров. Повтаря няколко пъти, че Каракачанов е откраднал. Ангелов репликира, че и министъра на икономиката (от квотата на „Атака”) има участие в това споразумение, що не му поиска оставката. Сидеров казва, че я иска, както и оставката на Каракачанов.

„…Краде като изоглавен… краде като за последно

и дава имоти от българското Черноморие…” – казва Сидеров и сочи към варненеца Марешки за потвърждение. „Не ме вкарвайте във вашите спорове, по принцип сте прав г-н Сидеров, но не е тука мястото”, казва Марешки.

Жандармеристи застават от двете страни на Сидеров, но тъй като не буйства и разговорът се успокоява, те излизат. В прекъсването го приканват да напусне студиото. Снимка: от екрана

В кратко успокоение дават думата на човека на ДПС. Сидеров започва да го прекъсва, микрофонът му е изключен, но все пак се чува „…всеки лидер краде… защото му помагате, защото го прикривате, защото… на евроизборите подкрепяхте Джамбазки, вие го направихте, вие го прикривахте… направихте джендър Джамбазки евродепутат и сега сте доволни… доволни ли сте сега, че дадохте на ВМРО… сега ДПС и ВМРО са заедно на изборите в Свищов, така ли е?… ”. „…Прикривате ли Каракачанов като ваш агент, като агент на ДС и като агент на ДПС?..”

Човекът на ДПС казва, че Сидеров го е вкарал във властта, да не прехвърля отговорност. Сидеров продължава: „…Направихте така, че в Турция ДПС да има толкова гласове, колкото ВМРО (бел. ред. – говори за евроизборите). Вярно ли е? …За ВМРО и за ДПС са еднакви. Как става това? Как става този фокус?”

Ангелов на ВМРО започва да се кара с Чешмиджиева за регламента. Спорът се прехвърля между нея и Сидеров, че времето му е изтекло, не може да поставя тема на предаването и т. н. Сидеров се обръща към Ангелов – „На последните избори Джамбазки и Цветанов платиха преференции за Слабаков, с което те изключиха от листата… Ти би трябвало да им търсиш сметка… Ти беше употребен… ДПС управлява държавата през ВМРО… Вярно ли е, че ДПС управлява държавата през Каракачанов, през Нено Димов…”. На въпрос на водещата какво може да предложи на избирателите, Сидеров отговаря: „Мога да предложа например

Джамбазки да оглави гей парада,

защото той е част от гей средите… Той е гей… В целия европарламент го знаят, че е гей. Защо той не си признае?… Да застане честно и да каже честно „Аз съм гей, призовавам всички гейове да гласуват за мен…”

Чешмеджиева казва „Ще помоля охраната от входа на сградата, ако трябва да се намеси”. Вече е 20-тата минута на предаването, тя обяснява на Сидеров, че не му е останало повече време и иска да го изпрати, става и отива до него да го изпрати, протяга ръка да се сбогува. Сидеров продължава да си седи на мястото. От този момент микрофонът му е изключен, но негови реплики се чуват през микрофоните на другите. Влиза служител, който потупва Сидеров по рамото, да го подкани да излезе. Сидеров говори спокойно и не буйства, но очевидно цели да провокира и изнерви всички. Служителят седи зад него и изчаква спора. Към 22-рата минута влиза униформен жандармерист и също застава зад Сидеров.

Дават думата на Златева от БСП, тя започва да говори алабализми за кандидатите им. След нея алабализми започва да говори Дариткова от ГЕРБ. Докато говорят, Сидеров млъква, служителят и жандармеристът зад него излизат. Сидеров се обажда към края на изказването на Дариткова и отново започва спор с водещата, на изключен микрофон. Напрежение създава и Ангелов от ВМРО.

Изказва се и човекът от НФСБ и към 30-тата минута започват нови караници. Включват се и реплики от публиката, млади момичета подкрепят Сидеров, той се обръща и към тях. Думата е пак в Деница Златева от БСП, чува се гласът на Сидеров с изключен микрофон, казва нещо с грубо обръщение към Златева, избухва пак спор.

„Кажи Воленчо, кажи Воленчо…”

– гръмогласно повтаря Ангелов от ВМРО. Чува се пак думата „гей”… „Не ми подвиквайте” – обръща се водещата към младите в публиката, подкрепящи Сидеров. Той ги защитава.
Гласът на водещата заглушава Сидеров, който е с изключен микрофон.
В 39-а минута в студиото влизат двама униформени жандармеристи и застават от двете страни на Сидеров. Той спори с Чешмеджиева и обяснява, че това не е частна телевизия, „не ви е бащиния” „трябва да се съобразявате с всяко едно мнение, а не да правите цензура”. „Вие хабите в своя полза 30 минути от ефира на обществената телевизия”, отговаря Чешмеджиева. „…Изключихте микрофона на този, който ви казва истината”, продължава Сидеров и т. н. „Вашата истина е жълт вестник”, отвръща му представителят на ВМРО.

Отстрани стоят жандармеристите, без да се намесват, защото Сидеров говори без да буйства, макар и с изключен микрофон. Представителят на ВМРО излиза от студиото, сърдит, не можел да участва повече „в този формат”.

Марешки се обажда към Чешмеджиева, че трябвало отдавна да прекъсне предаването, да изгони „този, когото трябваше да изгоните”, но допълва, че не само със Сидеров трябвало да постъпи така, че опонентът му „да не би да се държи по-възпитано?”.. „трябваше към двамата да се обърнете, не само към г-н Сидеров… създавате напрежение”. Чува се реплика на Сидеров: „…партия, която краде”. Жандармеристите се оттеглят, след като се вижда, че Сидеров не буйства и говори спокойно.

В 42-ра минута водещата Чешмеджиева обявява най-после, че прекъсват предаването. След пауза столът на Сидеров го няма в студиото, оставащите 10 минути минават без него.

Станете почитател на Класа