Грабвайте пуканките! Положението е "фъш-фъш"

"Борбата е безмилостно жестока.

Борбата, както казват, е епична."

Никола Вапцаров

 

(ама не онзи от комитета, издигнал Мая Манолова за кмет, а другият)

"Президент с план", "Манолова търси талант", "Мастър фризьор", "Survivor: Корнелия" - това не са имена на сериали и риалити формати, които ще се опитат да подлъгват милиони българи да гледат реклами по телевизията тази есен, а кратки обобщения на началото на новия политически сезон.

 

Той, вече някак обичайно, се очертава доста по-развлекателен от телевизионния.

И всичко започна със завръщането на депутатите на работа след едномесечен отпуск, при това точно в седмицата, в която има три почивни дни. Хитреци!

Тонът обаче зададе президентът Румен Радев, който само дето не обяви пред депутатите, че разпуска Сената и обявява създаването на нова Галактическа империя. Ако сте си мислили, че в България държавният глава няма право на законодателна инициатива... ами правилно сте си мислили. Но това не го лишава от мнение, както Радев неведнъж е изтъквал.

 

Политическо шоу

 

Позицията му този път беше поднесена на депутатите като серия отпрепоръки и призиви, с които президентът им сглоби един потенциален дневен ред за месеци напред.

Стига, разбира се, народните представители да имаха воля да се занимават с нещо друго покрай президента, освен да отхвърлят всяко наложено от него вето.

Сред идеите на Радев е това да се позволи на българи с двойно гражданство да се кандидатират за президент, вицепрезидент и народни представители, че да вземат по този начин да се върнат умните и опитни емигранти в родината. Има някаква логика - след като нямаме добри условия за бизнес, а имаме сива икономика и корупция, поне да ги привлечем с политически постове...

Само едно не стана ясно - дали с това предложение не се цели да се подготви почвата за някой нов месия? И дали той/тя ще е с паспорт от страна от Европейския съюз или САЩ, или от малко по на североизток.

Друго президентско "мнение" беше, че е време парламентът най-накрая да започне да прилага някакъв контрол над правителството. С други думи, че покрай разприте в "Обединени патриоти" мнозинството зад кабинета е кекаво и сега е моментът за натиск.

За да го разберат правилно депутатите и да не вземат сами да си правят изводи какво и как трябва да свършат, държавният глава им го каза в прав текст: "Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателя да се явява поне веднъж в пленарна зала за отговаряне на общи въпроси по политиката на правителството".

Премиерът Борисов, пресен след публичните разсъждения по темата за женската суета и разкритията за това, че сам се грижи за прическата си, отговори няколко часа по-късно. В идеите, представени като мнения, той видя "глупости", породени от прекомерна почивка през август.

Какво може би няма да види скоро? Лицата на депутатите по време на парламентарен контрол, защото наближава мигът за нови епизоди на шоуто "Премиер вози (кандидат-)кмет". Избори идват, все пак.

A преди тях Борисов вече изкара Мая Манолова едва ли не втори кандидат на ГЕРБ в София с обясненията колко много я еподкрепял. Зад номинацията на Манолова обаче стоиинициативен комитет(ИК) с разнообразен състав като за новогодишна програма - от хора, които са се борили за различни граждански каузи, до такива, които са карали дори Дякна Левски да псува, макар и само на кино. Председател на ИК е Никола Вапцаров, но за да избегнем времево-литературния парадокс поясняваме, че става дума за юриста, не за поета.

В инициативния комитет е и Криско, а с него други поети на Манолова не й трябват. Той вече има някакъв политически опит (два дуета със Слави) и безпроблемно може да спретне един химн на кампанията на доскорошния омбудсман.

Дали това би привлякло избиратели, не е сигурно, но поне няма да изгони такива, какъвто риск има, ако Максим Генчев прави предизборните клипове.

Най-голямата спънка пред опита на Манолова да качи Йорданка Фандъкова на третия лъч на метрото и да я изпрати далеч от Столична община остава БСП. Корнелия Ниноваобяснив един от сутрешните блокове, че "на Бойко Борисов няма да му е лесно", ако двете с Манолова "атакуват София". Въпросът е дали на Манолова ще й е лесно, ако получи подкрепата на бившата си партия и на доказания майстор в непечеленето на избори.

И ако преди няколко години Манолова беше разубедена да се кандидатира за президент следсрещас Нинова и Георги Гергов, този път тя може да бъде спъната предизборно от обратното - подкрепата на лидера на БСП за "атаката" над София.

И като споменахме "атака", някак между другото мина новината, че четирима депутати от едноименната формация решиха данапуснатпарламентарната група с най-абсурдното име - "Обединени патриоти". Така с изгонените през юли Сидеров, Чуколов и Шопов положението стана съвсем като в реклама на лотария - седем златни пръста чакат някой късметлия.

Дори телевизионната сцена да не ви привлече с новите български сериали и риалити формати, кой прясно купен, кой претоплен, политическата сцена дава силна заявка да предостави зрелище и забавление. Което обаче по-скоро не би трябвало да ни забавлява, ама какво да го правиш... Риалити.

 

"Дохождат дни, такива мрачни дни, че иде ти да виеш от ненавист."

Мак и Авели

Станете почитател на Класа