Политическият елит в София пак запя в антируския хор

Българското Министерство на външните работи обяви освобождението на европейските страни от Съветския съюз по време на войната с Германия за „съмнителна историческа теза“. Неотдавна българският премиер Борисов благодари на Русия, че не е озлобена от провала на „Южен поток“ и подчерта, че „по-старият винаги прощава“. Какво накара българските власти отново да оскърбят „по-стария“ и да се присъединят към русофобския хор?

 

Паметникът на Съветската армия в София Снимка: АП, архив

 

„ЕДНО СПЕЦИАЛНО ИЗРЕЧЕНИЕ ЗА СЛАВЯНИТЕ, КОЕТО ОТДАВНА ИСКАМ ДА КАЖА:

 

По мое цялостно и непреодолимо, вътрешно убеждение, Русия никога не е имала и няма да има такива ненавистници, завистници, клеветници и даже явни врагове, както всички тези славянски племена, незабавно след като Русия ги освободи, а Европа се съгласи да ги признае за свободни“.

Ф. М. Достоевски, Дневник на писателя

В Министерството на външните работи на България реагираха рязко на едно, струва ни се, еднозначно позитивно събитие, свързано с откриване в руското посолство в София на изложба, посветена на 75-та годишнина от освобождението на народите на Източна Европа от нацизма. Българското външнополитическо ведомство официално заяви следното: „Съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България“. По-нататък в изявлението се казва, че „щиковете на Съветската армия са донесли на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. В отговор посолството на Русия заяви, че такава оценка за ролята на СССР във Втората световна война е обезкуражаваща.

В антируската реторика на София няма нищо необичайно.

Българската дипломация се ръководи от представителката на ориентираната към Брюксел и Вашингтон партия ГЕРБ, Екатерина Захариева. Лидерът на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов също нееднократно се е отличавал с антируски изказвания и, в частност, обяви Русия за сериозна външнополитическа заплаха. Наистина по-късно Борисов се извини пред Владимир Путин за краха на българския проект „Южен поток“. На среща с руския лидер той благодари на Москва, че „те не са ни ядосани по този повод“, като добави, че „по-старият винаги прощава“. По този повод Путин се пошегува с думите: „По-възрастният винаги го карат да плати“.

Както писахме наскоро,

Русия, както и преди, дава на българската икономика шанс да оцелее.

Това не може да не се оценява от бизнес-партньорите на Русия и българското обществено мнение. Но политическият елит в София пак е на вълната на антируската конюнктура. По този повод членът на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпросиОлег Морозов каза: „Това е част от голяма кампания, която сега се провежда от т. нар. колективен Запад срещу Русия. Те искат да наложат тезата, че Съветският съюз е също толкова виновен за началото на войната и жертвите, колкото и фашистка Германия, която я започна. Много печално е, че в този хор забелязваме и България, защото многовековните дружески отношения между нашите страни са известни. На това изявление на българското министерство трябва незабавно да се реагира. То не трябва да остане без отговор. Това може би ще бъде нота, изпратена от страна на Министерството на външните работи на Русия, както беше в случаите с Великобритания и Полша“.

В коментар за ВЗГЛЯД, завеждащият отдела за изследвания на Евросъюза към РАН Юрий Квашин каза: „Нищо кой знае какво ново не казаха в българското Министерство на външните работи. Но по-важното е, че този път антируските нападки прозвучаха от ръководството на компетентното ведомство. В този смисъл, това доста невъздържано изказване може да се определи като крайно негативен сигнал“.

Трябва да отбележим, че в съдържанието наизявлението на българското министерство имаше думи, които не си позволиха да кажат дори Анджей Дуда или Борис Джонсън. Явно, че от министерството свързват изложбата в руското посолство в София с вътрешната българска политическа конюктура. Подкрепата на съмнителната теза за „освобождението“ вероятно обслужва определени политически кръгове в България, твърдят от МВнР в София, което съвсем учуди руското посолство.

Но каква е причината за нервността на „проевропейските“ политици в София също не е трудно да се отгатне.

Тези дни започва битката за кмет на българската столица, пост, който по-рано заемаше премиерът Борисов. Омбудсманът на България Мая Манолова подаде оставка от сегашния пост, за да участва в изборите, при това с много добри шансове за победа. Очаква се Манолова да бъде подкрепена от Българската социалистическа партия, която определят като „русофилска“. Действащият сега кмет Йорданка Фандъкова е представител на „евроатлантическата“ ориентация на партия ГЕРБ. Трудно е да се каже коя от двете партии е управляваща и коя опозиция след изборите за президент през 2017 г., които спечели безпартийният Румен Радев, подкрепен от БСП. Премиераът Борисов е ориентиран по-скоро към Брюксел, а президентът Радев си позволява да критикува политиката на ЕС, което буди подозрения, че е проруски настроен и подкрепя БСП. При тази обстановка логично се правят изводи, че уж руското посолство се заиграва с определена политическа сила. Но реакцията в българските социални мрежи е категорично против тона в декларацията на българското МВнР.

Председателят на постоянния форум „България-Русия“ Светлана Шаренкова казва, че „това е абсолютна провокация срещу историческата истина и милионите жертви загинали във войната и тази декларация е в ущърб на отношенията между Москва и София“. В допълнение Шаренкова каза: „Сега говорят за възраждане на проекта „Южен поток“, а как ще се реализира той при такава риторика? Във външното министерство на България вече 30 години седят хора, които не служат на народа, а са проводници на външно влияние…“. Но в крайна сметка, ситуацията в България изглежда така, че от съображения за политическа и икономическа изгода се приглася на инициаторите на антируската кампания, които са отвъд океана и в редица европейски страни. По този повод сенатора Морозов каза: „Заради изгодата, се опитват да изкривят историческата истина и да хвърлят камък по своя многовековен съсед, който винаги е демонстрирал искреното си приятелство“.

В заключение може да кажем, че поредната за изминалите 75 години помощ, която Русия ще окаже на българския народ, беше обявена за „съмнителна теза“.

 

Заглавието е на "Гласове"

Превод: Никола Стефанов

Станете почитател на Класа