"Так-так-так": Борисов отново дава всичко от себе си

Фейсбукът на Борисов се превърна в една от най-гледаните телевизии в България. "Так-так-так", обясняваше той преди време по тази "телевизия". И сега дава всичко от себе си, но местният вот няма

да се получи точно "так".

 

 

 

Коментар от Емилия Милчева:

 

Фейсбукът на премиера Бойко Борисов се превърна в една от най-гледаните телевизии в България. И той тепърва ще прекарва там все повече време на живо, следван от своите близо 217 000 последователи. Няма нужда от медии, дори от удобни журналисти няма нужда. Борисов говори каквото и когато си иска. А когато не иска - не отговаря. Или видеото на живо просто спира.

Символно е изключването на микрофоните за журналисти при посещението на Урсула фон дер Лайен. Но в България те са всъщност отдавна изключени. За това допринесе комбинацията от интерактивни технологии плюс медиен контрол. Всеки, който пожелае, може да “пипне” властта, а тя на свой ред има възможност да си общува директно с избирателя. В този пряк диалог журналистите май стават излишни. Няма подбор на информацията, но какво от това...

На "ръчно управление"

Ето това е “ръчното управление” на кампанията за местните избори, започнала веднага след европейския вот през май. След като ГЕРБ го спечели с минус стотина хиляди гласа и един евродепутат по-малко спрямо резултатите от предишните евроизбори, анализатори, журналисти, социолози и всичколози заповтаряха в един глас, че Борисов е спасил победата, защото взел нещата в свои ръце. Тъчскрийнът на телефона и воланът на джипа - това е неговото “ръчно управление”.

Премиерът и лидер на ГЕРБ и днес все така наобикаля градовете. И все така раздава - тук болница, там стадион или пък 10% ръст на бюджетните заплати. А понякога сърцето му не издържа на молбата на момиче да направи дарение за онкоболната му приятелка. И ето - благодарение на премиерското ходатайство здравната каса незабавно отпуска 35 000 евро за втори курс химиотерапия в Германия.

 

Бойко Борисов

 

Тази случка заслужава да бъде разказана, защото осветлява намеренията на ГЕРБ да се бори за Пловдив - и да промотира кандидат-кмета Здравко Димитров. Тя се разиграва миналата седмица по време на посещението на Борисов в Пловдив, а на преден план е именно Димитров, който понастоящем е областен управител. Продължението е от кабинета на Димитров, където са повикани бащата на болното момиче и приятелката, помолила премиера за дарение. Снимка, чийто автор е Областна управа-Пловдив, показва развълнувания баща, който говори по телефона (с премиера), а на стената зад него виси портрет на Борисов в генералска униформа.

Бащата, разбира се, е безкрайно благодарен. Но как не се намери политически консултант, който да каже, че е неморално да се прави пиар от болката на хората? Не се намериха и такива, които да се оплачат от подобно погазване на реда за лечение на деца в чужбина - ред, който отдавна е компрометиран от същата тази власт.

Тази “самарянщина” трудно ще налее гласове в полза на Здравко Димитров. Той е бивш областен лидер на ГЕРБ, но преди местните избори през 2015 бе изключен от партията. Сега звездата му отново изгря, след като настоящият кмет на Пловдив Иван Тотев бе отказан от трети мандат. Но тъй като не посрещна с възторг кандидатурата на Димитров, пловдивската организация на ГЕРБ едва ли ще вложи ентусиазъм в организирането на местния вот.

Липсата на Цветанов ще се усети

Отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ силно ще се усети на тези местни избори. Той е изграждал местните структури и много от кметовете дължат мандатите си именно на него. Вън от съмнение е, че ГЕРБ ще загуби някои от областните градове, в които сега има кметове. Въпросът е кои ще са те. Защото издигането на нови кандидати ще наруши дългогодишни схеми между местна власт и местни бизнеси. И съвсем очаквано ще събуди съпротива. Пример за това са броженията в русенската организация на ГЕРБ, след като стана ясно, че кметът Пламен Стоилов, също като Тотев, е бил отказан от трети мандат.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ и, естествено, самият Борисов имат последната дума по кандидатурите, издигнати от местните организации. “Ще се пипа внимателно, да не сърдим хората по места”, каза източник от ГЕРБ по повод издигнатия за трети мандат кмет на Велико Търново Даниел Панов, чиято близост с Цветанов е публично известна. За разлика от Тотев и Стоилов, той не си направи отвод на събранието, което единодушно го издигна за нов мандат. Нищо не е по-важно за ГЕРБ от София, но слуховете, че финансовият министър в сянка Орлин Алексиев няма да е в листата на общинските съветници, са знак, че крепостта може и да се пропука.

"Виждаш ли как става магистралата?"

Още на конгреса си през юли, утвърдил напускането на Цветанов, ГЕРБ се застрахова срещу последващи действия при номинациите - създаде етична комисия за сигнали, в това число и анонимни, срещу “самозабравили се” кметове. Неясна остава засега съдбата на постъпилите там донесения. Няма да чуем за тях и в стриймингите на Борисов, който ще продължи да помага на Фейсбук да се утвърди като лидер във видео съдържанието. Алгоритмите на социалната мрежа пък ще подпомагат него, а видеата му ще достигат все повече потребители - тоест, избиратели.

“Виждаш ли как става магистралата? - Так-так-так-так”, обясняваше Борисов в едно такова видео. Изборите обаче няма да се получат точно „так".

 

 

 

Станете почитател на Класа