Защо толкова шум за случай с оперна певица? Каква движеща сила го превърна в скандал?

Случаят с певицата Дарина Такова, кандидатствала на конкурс за учителка в Музикалното училище в София придоби размерите на обществен скандал от първа величина.

По принцип по всеки обществен скандал фейсбук-клюкарникът винаги се разделя на два футболни отбора и почва надвикване. Но защо в случая избухнаха толкова яростни спорове в социалните мрежи? Тук става дума за едно учителско място в музикалното училище и оперна певица, позната само на ценители на операта. А се изля такава вълна от коментари, при това от хора, които нямат нищо общо с музиката.

 

Резултат с изображение за Дарина Такова

 

Надигнаха се мощни гласове, че правилата важат за всички, певицата трябва да се яви на конкурс, не може за не я изключение. Добре вкоренено чувство за справедливост задвижи възмущението.

Може би тук има някакво неразбиране – конкурс, правила и равни условия за всички.

Само че… Оперна прима не е всички.

По света най-добрите вокални преподаватели са имена, а не способни жени, издържали конкурс (или не дай Боже, неспособни – все с конкурс са ги назначавали).

Когато има оперна певица с опит, с признания на най-големите световни сцени – Дарина Такова е пяла на сцените на Миланската скала, Метрополитен опера в Ню Йорк, Ковънт Гардън и др. При това после станала успешна вокална педагожка – такава всяко училище ще иска да я назначи. Както

назначават без конкурс известни имена

в най-престижни музикални училища по света.

Остава едно неприятно впечатление за отношението към певицата, която е била оперна певица от първа величина. И прекратила рано кариерата си, заради една уж незначителна операция на гласни струни, която осакатява гласа й. Оттогава тя пее само пред студенти, на които преподава. И се оказва успешна преподавателка, нейни ученици са приемани в най-престижните музикални школи в света.

При такъв казус в софийското музикално училище директор и министър могат да намерят начин да назначат известно име без конкурс. Не става дума за закон, който трябва да го поправя парламентът.

Вместо това, след като певицата сподели огорчението си, че се отказала от конкурса, защото изискват от нея да изпее пет песни пред комисия, министърът на културата Банов направи скандал, като поиска оставката на директорката на музикалното училище. Написа го във Фейсбук, да застане в красива поза на защитник на големите имена. После даде заден ход и обясни, че няма право да иска оставки, това било морален акт.

И така настроенията против министъра, натрупани от цялостната му дейност, се пренесоха и върху певицата Дарина Такова (виж тук нейните обяснения за скандала).

Това, което прави лошо впечатление е, че

 

 

по традиция известния и талантливия у нас го хокат, унижават

…“Кво се отваря па тоя, бе, айде там на опашката и да мълчи…“

Ако Дарина Такова си беше вдигнала чуковете да преподава в Щатите, където ще я лапнат веднага и ще я носят на ръце, сигурно същите нашенци щяха да приказват – е тая па се е уредила, що не дойде в България да стане учител.

А тук става дума за опера и елитарна музика Всяка оперна прима или голям музикант е на пиедестал. Много нашенеци искат такъв да го наритат и да го мачкат. Особено, ако се намери нещо наредба, с която да го задължат. Айде, ще ми се прави той, я тука на конкур като всички…

Всъщност случаят с певицата Дарина Такова ми напомни за моята казарма.

„Ти там, софиянец, я не ми се отваряй, какво като си с висше, ще копаеш като всички, я почвай да лъскаш коридора…” Не че съм имал претенции за друга работа или да се скатавам. Няма значение, държат да ти заповядат да пълзиш и търкаш, копаш. Това е същността – да те унизят.

И с Дарина Такова така – „Я, кво ми се прави на…

 

 

какво като е прима и е пяла в Миланската скала?

Я веднага тука ще пълзиш и ще пишеш, и ще ни пееш пред комисията като другите.“

Това е проблемът, отношението.

А всъщност зад този проблем прозират други, по-големи. Всъщност музикалните училища в България произвеждат безработни – музиканти и певци, за които няма работа в България и малкото щатни длъжности се плащат мизерно. Затова повечето от възпитаниците им заминават за чужбина.

Ама някой търси призвание и международна кариера – ами, да пробва. И пак ще опре до чужбина и до курсове при известни имена. Тук понеже са все назначени с конкурс, колко да се похвалят, че са учили при известна прима оперно пеене?

И в случая намесиха директора на операта Пламен Карталов – Дарина Такова се авила на конкурс за директор на операта и загубила срещу него. Ето, тя като загуби, после се оплаква. Как смее Такова да се явява на конкурс срещу него, да се излага…

Карталов все с конкурси е назначаван вече 20 години. С мед да си го намажат и да си го избират за директор докато навърши 100 години, остават му още по-малко от 30 години.

Станете почитател на Класа