Валери Найденов: Борисов пак ги надцака

Валери Найденов за това какъв трябва да бъде размерът на партийната субсидия.

ДПС тласна Борисов към намаляването на партийните субсидии според журналиста

„ДПС тласна Бойко Борисов към намаляването на партийните субсидии“. Това заяви пред БНР журналистът Валери Найденов.

„Всички партии се готвят за есенните избори, но Борисов ги надцака, защото той не може да остави други да имат пропагандно предимство“, изказа мнение журналистът и обясни:

„Забравя се какво го доведе до тази мисъл, до този ход. Според мен това е ДПС. ДПС предложи по-ниско ДДС за хранителни продукти, но защо го направи ДДС – защото явно много се стреснаха от резултатите на европейските избори. В извлеченията на ЦИК не можем да видим, но имаше твърдения, че всъщност са загубили голяма част от турския електорат и повече са разчитали на ромския. Започнаха едни много сериозни сътресения. От Карадайъ се очакваше да се откаже от евродепутатското място, но от Пеевски не се очакваше. Значи е започнала някаква вътрешна реформа. Опитали са се да се направят по-отворени към интересите на бедните хора“.

В предаването „Хоризонт до обед“ Найденов подчерта, че все пак никой няма намерение да намалява наистина ДДС-то, а предложението на ДПС в тази посока е чисто пропагандно:

„Това е невъзможно да се направи. Над 50% от бюджета идва от ДДС. Ако се ореже една съществена част – храните, тези пари трябва да се вземат от някъде другаде или да се съкрати нещо“.

Журналистът смята, че ГЕРБ има много спестени пари, които ще им стигнат за местните избори. ДПС и БСП обаче нямат чак такива средства и може да „катастрофират“ на предстоящия вот, добави мнението си той.

Според него става все по-очевидно, че трябва да се избира мажоритарно:

„Те са напълно скъсали с електората и му се подиграват. Тези игри не се правят заради интересите на хората, това са междупартийни борби, които са по-скоро майтап с широкия електорат“.

Валери Найденов смята преференциите за миноритарен елемент, който просто хвърля прах в очите на хората.

„Борисов много добре знае тези тактически игри и мисли с един ход напред от другите партии, а и може да говори така, че да бъде интересен“, коментира още журналистът.

Според него кампанията на БСП е била „трагична“. По думите му партията има „психическо разстройство“. Отново изчезна волята за власт в тази партия, смята Найденов.

 

Станете почитател на Класа