Двете „женици“ и какво не казаха за тези избори

В изборната нощ като че ли най-важния въпрос беше дали Корнелия Нинова ще подаде оставка.
Дали „Демократична България” ще излъчи евродепутат.
Вълнения, че пак същите печелят изборите…

В резултатите от тези избори, обаче, има по-важни неща.
Разочарование и апатия обзема българския избирател – досега у нас активността е била 39% на евроизборите 2009 г., 36% – 2014 г. и сега 30%. Защо ли? В някои страни от Западна Европа избирателната активност беше рекордно висока, до над 50%.

У нас нямаше дебати за бъдещето на Европа, федерализация, екология и т. н. Говореше се преди всичко за вътрешни проблеми. И основният въпрос беше – има ли алтернатива на Борисов?
Но тъй като тези избори не се вътрешни парламентарни, мобилизацията на избирателя е слаба, с други интереси. Някои гледаха да вкарат своите хора в европарламента, а не да свалят ГЕРБ от власт.

Оказа се, че като опозиция срещу ГЕРБ се очертава само БСП, по-точно „две женици”, както ги нарече Борисов. Мъжете от другите партии не се борят срещу ГЕРБ, а му пригласят и го обслужват. Борисов си купува политолози да му припяват, купува си политици и цели малки партийки. Медиите го четкат и галят. Целият ресурс е в него, той „разпределя порциите”, заедно с Доган (справка – кого подкрепят медиите на Пеевски). И няма партия, като да е тръгнала срещу Борисов, освен двете „женици”.

Видя се някакъв абсурд – някои политолози и анализаторки тип буруджиевки громяха БСП преди изборите, сочеха я с пръст като метафизическо зло. А след изборите започнаха да викат – кой ще понесе отговорност, че БСП загуби от ГЕРБ?

Тв-водещи и герберски коментатори в изборната нощ поставяха въпроса за оставка на Корнелия Нинова, за „двете женици” – виновни били за загубата. Всъщност нападките са по една основна причина – че само те засегнаха Борисов. Срещу тях вървеше кампания, медийна, вътрешнопартийна и т. н. Ако може някак хем да не засягат Борисов, хем да го бият на избори…

Сякаш не става въпрос за най-корумпираната страна в ЕС, за власт, която се разтърсва от скандали за злоупотреби и облагодетелстване. Но големите медии така поставят въпроса, сякаш е неприлично да разкриваш корупция.

Впрочем някои резултати на тези изборите са симптоматични, но не се коментират много:

– Иванчева е 7-а политическа сила, изпреварва с гласове 4 партии и коалиции, включително Валери Симеонов, „Атака“ и Калфин-Първанов. Защо ли? Ще отчете ли някой този симптом на доверие в съдебната сисема?

– Въпреки многото заплахи за антиевропейски вот, у нас няма такъв. ВМРО дори не е антиевропейска партия и не е победител в изборите. Фарадж във Великобритания печели победа над двете традиционни големи партии там. Все едно у нас ВМРО да победи БСП и ГЕРБ. Аналогично Марин Льо Пен във Франция също спечели изборите.

– ГЕРБ за пръв път на избори има около или малко под 600 хил. гласа, при 90% твърди избиратели, според сондажи за структурата на вота. На парламентарни избори може да се очаква по-лошо.

– БСП губи, но прибавя 7% от избиратели на ГЕРБ на предишните избори, според структурата на вота.

– „Демократична България” събра около 120 хил. гласа и е на ръба. На предишните евроизбори имаше 144 хил. като Реформаторски блок.

– Резултатът на ВМРО се дължи преди всичко на Джамбазки, защото на последните избори, на които се явява самостоятелно, ВМРО има 60 хил. гласа (около 3 пъти по-малко от сега).

Победата над ГЕРБ не беше на тепсия за БСП, както се изразяват някои. Скандалът с имотите на управляващите и специално на Цветанов удари сериозно ГЕРБ. Но Борисов изигра много умело ситуацията. Той започна да иска оставки, и остана целиат в бяло. Той е добър, а едни лоши около него се облагодетелствали.

В продължение на месец излизаха данни за толкова имоти на хора от властта, че се получи обратен ефект. Не всички от тях излизаха от БСП и Елена Йончева. Събраха се много в кратък срок от време. Пресоли се манджата. Зрителят и читателят се ошашави.

От ГЕРБ взеха да отвръщат декларативно, че това били фалшиви новини. Борисов обясни имотите си с реплика, че е бил братовчедите си и не си говори с тях. За недекларирана къща каза, че била зайчарник, всичко било законно. Той, който специално съори едно барбекю в имота на Доган в Бояна, сега се правеше на луд за цяла къща. И т. н.

Впрочем, имотните придобивки на Борисов тепърва ще му създават проблем за другите избори. Сега той се измъкна. Наказа Цветанов и неколцина от неговите, подаде оставка ключовият земеделски министър. И Борисов яхна джипа и юнашки даде газ по строителните обекти, да реже лентички на цехове и цехчета, някои за втори път ги откриваше. И се прегръщаше с пенсионерки и работници. Аз съм прост, вие сте прости…

Но сегашната победа няма да помогне на Борисов за парламентарните избори. Те неминуемо се доближават, и той като астероид върви плавно надолу, неотклонно и необратимо.

 

Резултати за броя български депутати в европарламента, от паралелно прогнозно преброяване от „Галъп интернешънъл“.

Станете почитател на Класа