Борисов може и да знае нещо. Но може и да блъфира.

"Четвъртък и петък ще ни правят Костинброд", предупреди Бойко Борисов. Може и да знае нещо. Но може и да блъфира. Така че нека запазим спокойствие: защото каквото и да научим, едва ли ще е изненада.

Предугаждали сме го.

 

 

 

Коментар от Емилия Милчева:

 

Неведоми са пътищата предизборни и по тях могат да се творят чудеса. Или пък да кацат „черни лебеди“. На най-голямото събитие от предизборната кампания на ГЕРБ, за което в „Арена Армеец“ се събраха над 14 000 членове и симпатизанти на партията, Борисов предупреди, че конкуренцията готви удар в навечерието на евроизборите. Защото са видели, че след имотните скандали „духът в ГЕРБ се върна“, добави премиерът.

Нов "Костинброд"?

„Четвъртък и петък ще ни правят Костинброд. (…) Лъжата, нали си я спомняте? Пак същите кандидати са там. Когато говореха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна. Помните ли? Чудовищна история. Сто процента лъжа и измама. Това се готвят да направят“, заяви Борисов, припомняйки сюжета преди парламентарните избори през 2013.

 

Бойко Борисов в Арена Армеец

 

Ето го съвсем накратко: в деня за размисъл преди въпросните избори Николай Бареков, тогавашният изпълнителен директор на TВ7 (за която се твърди, че е била издържана от КТБ), съобщи за подготвяна измама с бюлетини в печатницата в Костинброд. Сигналът е подаден от Мая Манолова, тогава депутат от БСП, а прокуратурата начело с главния прокурор Сотир Цацаров веднага се включи в сценария. Два месеца след акцията „достойни прокурори“ посочиха в анонимно писмо, че неин поръчител е бил депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Днес КТБ е фалирала, ТВ7 я няма, Бареков е евродепутат, Манолова - омбудсман с висок рейтинг, Пеевски - неизменно в листата на ДПС, Цацаров - към края на дните си като главен прокурор. А БСП се мъчи да спечели поне едни избори, защото нали политиците ги делят на два вида: такива, които печелят избори, и такива, които ги губят. Знаем също така, че лидерката на социалистите Корнелия Нинова притежава способността да губи преднина от пренатягане на болтовете. Помним как онова „какво ни отне демокрацията“, изречено преди изборите през 2017, изплаши дори и симпатизанти на левицата. И ако от лагера на БСП наистина се канят да извадят компромат, на който няма как да се реагира непосредствено преди евровота, и този път може да последва обратен на желания ефект.

В тази кампания европейското и европейските ценности останаха като че ли само в платените репортажи и едва ли последната седмица преди гласуването на 26 май ще промени това положение. Но отсега е ясно, че манипулирането на общественото мнение чрез пазени за последния момент разкрития, които да предизвикат нова вълна от гняв и отвращение, е недостойно политическо действие. Още повече, че „глашатаите на истината“ не могат да бъдат разглеждани като алтернатива - именно това бе основният урок от аферата „Костинброд“ и последвалите политически действия, сред които назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. И ако днес лидерката на БСП сочи Пеевски като кадровик в третия кабинет на ГЕРБ, много важно е да знаем защо го прави - дали защото е подсторвана от един банкер в изгнание или пък защото на „Позитано“ 20 наистина са скъсали с пеевщината.

Борисов може и да знае нещо. Но може и да блъфира. Каквото и да се случи обаче, днес се очакват новини по повод поисканата от главния прокурор информация от ДАНС за „всички налични данни за лица, заемащи висши публични длъжности, и за тяхно имущество в други държави“, както и за свързани с тях или с подставени лица банкови сметки, които не са декларирани в България, имоти, инвестиции, участия в търговски дружества, включително и офшорни фирми. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев откликна веднага и обеща да проверят „всичко в годините назад“. Да припомним, че темата за офшорните сметки на политиците бе зададена от президента Румен Радев, който призова службите да поровят. И те решиха да го сторят.

Но всъщност дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС няма какво толкова да рови - със сигурност там разполагат с данните, получени от Националната агенция по приходите чрез автоматичния обмен на финансова информация. Този обмен стана възможен, след като България се присъедини към Конвенцията за административно сътрудничество по данъчни въпроси и споразумението за автоматичен обмен на информация към тази конвенция. Въпросът е кои (или по-скоро чии) ще бъдат назованите от ДАНС, след като обменът на информация така и така вече действа повече от година.

Игра на пейнтбол

Дори ГЕРБ и БСП да се замерят с разкрития за офшорни сметки и имоти в чужбина, ние знаем, че това е само игра на пейнтбол. Институциите и правосъдието в България не работят срещу политическата каста, потвърждение за което са калпавите (или никакви) обвинения, оправдателните присъди, спешни промени в законите, затлачени проверки. Така че нека запазим спокойствие: каквото и да научим, едва ли ще е изненада. Предугаждали сме го.

А в „Арена Армеец“ в обективите на фоторепортерите попаднаха мъже и жени, облекли тениски с лика на Бойко Борисов. Един по-млад Борисов, познат ни от първия мандат, когато обещаваше да накаже корумпираните. Днес вече знаем - било е пейнтбол.

Неведоми са пътищата на властта. И чудеса там няма.

 

Станете почитател на Класа