Ненаказаният вандализъм нашенски

Всеки ден ставаме свидетели на културното и ценностно падение на Майка България.
Преди няколко години т.нар. Благо Джизъса триумфално изписа „калиграфски“ инициалите си върху хилядолетните колони на Колизеума в Рим. Такива са героичните подвизи на днешните ритнитопковци – съвременните гладиатори, но не от сюжета на „Спартак“, а от Студентски град.

 

https://tvn.bg/wp-content/uploads/2018/08/vandali-koshche21.jpg

 

Всеки ден медиите тръбят за реформи, за икономическо развитие, за социални политики, за нови закони и пр. Но къде е културата в цЕлата тая работа?

Само преди броени дни станахме свидетели на поредната вандалщина, и то в меката на цивилизацията – СевероЗАПАДНАЛА България.

По стените на Магурата – най-голямата пещера на Балканите, се разписа поредният изрод, дивакът на XXI в… Добре че Кирил и Методий измислиха азбуката, че да могат Ради и Павчо да сквернят историята ни! Сега медиите „като махащо с опашка куче“ ще полаят привидно няколко дни и след това и този случай ще потъне дълбоко, ще го замажат със същото гуано (изпражнение от прилепи), с което преди няколко хилядолетия обитателите на Магурата са рисували своите рисунки, като описание на живота, бита и йерархията в обществото на първобитния човек.

 

http://www.bnews.bg/uploads/images/6/359-171886-1_wide.jpg

 

Тези рисунки, които са съхранени и опазени векове наред, защото са общочовешко богатство. „Йерархия“, „общество“ – думи, които като че ли звучат абсурдно в контекста на „цивилизоваността“ и „еволюцията“ на съвременния българин.

При посещението си в България Папа Франциск казва, че трябва да строим пътища и мостове помежду си, а министър-председателят доволно заявява, че строи магистрали…

 

https://www.chudesa.net/wp-content/uploads/2012/11/bliz1.jpg

 

В този контекст от София до с.Рабиша (където се намира Магурата) се пътува около 4 часа с лек автомобил. 200 километра са равни на 4 часа. Това е уникалната инфраструктура на Северозапада.

В същото това село се намира и най-голямото по площ вътрешно тектонско езеро в България – Рабишкото езеро. То е под егидата на ЮНЕСКО. Точно заради това някакъв местен големец от с.Тополница си е построил ВЕЦ и най-безцеремонно източва водите на природния феномен.. Това нарушава екосистемата на езерото и на прелетните птици. Надявам се да са го санкционирали. Този селски бизнесмен, който най-вероятно има спешна нужда от вода, за да се подмива във външния си клозет, е примерът за регионалното развитие на този район на България.

 

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2014/09/29/0103107001411985484_52179_600x458.jpg

 

Преди 50 години в с.Рабиша на всеки час е идвал туристически автобус с чужденци, които са посещавали природните забележителности. В селото, както и в много други български села, е имало лятно кино, библиотека, училище и т.н. Сега са останали само постройките от тези институции. Населението е от няколкодесетки местни жители на преклонна възраст и няколкостотин души от малцинствата, които „беснеят като турчин над бащино ми огнище“.

 

https://frognews.bg/images/cennosti_bgnes.jpg

 

Но тук не са виновни малцинствата, а всички онези костюмари от „Съединението прави силата“, които блажят, мезят и грабят, докато народът изпростява и обеднява, докато България не заприлича на Чернобил, но не защото е гръмнал реактор, а защото това е търсен ефект!

Е, „драги ми смехурковци“, каквито и фрази да повтаряме патриотично: „…Не се гаси туй що не гасне“, „Да живее България“, „Аз съм българче“; истината е, че се превърнахме в лешояди, които хищно късат от мършавите останки на едно велико минало, което остана без бъдеще!

 

Калина Красимирова http://pogled.info

Станете почитател на Класа