Фирма “Трейс” ще реставрира парижката “Света Богородица”

Париж, 16 април 2026 г. Превод от френски из бъдещ брой на “Фигаро”.

 

 

Париж е във възторг от българския ремонт на катедралата. Забележителните фирми “Джи Пи Груп”, “Артекс” и “Трейс”, както и експертната помощ на Вежди Рашидов и Боил Банов превърнаха обгорелите руини на някогашния готически храм в забележителен мол. Особена радост предизвиква червената ограничителна линия между останките от старите камъни и чисто новия итонг, въведена по български образец, зает от Ларгото в София.
Не по-малко очарователен е фактът, че ремонтът на катедралата продължава вече десет години от 2016 насам. Главният инженер на ремонта и доживотен кмет на българската столица г-жа Йорданка Фандъкова обяснява, че към девизите на побратимените градове (“Клати се, но не потъва” и “Расте, но не старее”) трябва да се добави девизът на нейния работен подход: “Хубаво е, но не е готово”. Бързата работа е срам за майстора, а като съдим по цигарките, кафенцата и подпирането (някои му казват подPRане) на лопати, българските фирми наистина са изключителни майстори.

 


Екипът зад реставрацията на парижката катедрала си служи с чисто нови методи, които накараха един немски археолог и двама италиански медиевисти да получат сърцебиене – най-вероятно от щастливо вълнение. Редовните консултации със специалиста по пожарите, пловдивския кмет Тотев и с група експерти, известна като “Клошарите”, водят до известни опасения, че българската бригада в сърцето на Париж е разбрала проекта по особен начин и се кани да използва слама, катран и други леснозапалими материали за финалния вид на възстановената сграда. Добре, че самият Борисов е пожарникар, така че върховният надзор над този паметник на културата несъмнено ще бъде в безопасност.

 

0b


Като стана дума за паметници на културата, специалистите Рашидов (чиито творби и до днес са на почетно място в лувърските мазета) и Банов изтъкнаха, че ремонтът излиза скъпо на парижани и препоръчаха като оздравителна мярка изваждането на Лувъра, Триумфалната арка, Сент Шапел, Сакре Кьор и Айфеловата кула от списъка на защитените обекти. Планът им препоръчва обновяването на катедралата да се финансира с превръщането на бившия кралски дворец и настоящ музей в почасов хотел, а Айфеловата кула да се продаде за скрап. Триумфалната арка ще бъде изпратена в музей на империализма, а на нейно място вероятно ще бъдат издигнати евтино купените от Полша комунистически паметници. Както казахме, парижани са във възторг.

 

Манол Глишев

 

Из коментарите под поста:

 

Вече виждам заглавията във френската преса: 
80 години след началото на ремонта, Трейс завърши Нотр Дам! При откриването се свлече северната кула.

 

Колаж: Част от изгубените при пожара стенописи в Нотр Дам в Париж,
Колажи и карикатури, Фейсбук

 

Станете почитател на Класа