Златев срещу Домусчиев – олигархо-руски бой за скъпи играчки

Валентин Златев срещу Кирил Домусчиев. Един олигархичен кръг срещу друг. Едно лоби срещу друго лоби. Руски интереси срещу други руски интереси на наша територия. Златев срещу Домусчиев. А зад завесата?

 

 

 

Българската петролна и газова асоциация, водена от Валентин Златев, напусна Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България с председател Кирил Домусчиев. Златев и неговата БПГА са против отлагането на проекто закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Според него/тях решението на МС от 9 януари 2019 г. за изтегляне на текстовете до юни е неправилно и толерира сивата икономика. (Според хора до Златев толерирането е свързано с Инса ойл. Според тях прокуратурата, НАП и останалите институции отказват да проверят сделката и финансирането на покупката на Общинска банка, на която за малко беше шеф Владислав Горанов, преди да стане финансов министър.)

 

https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3373149.jpg

 

Кирил Домусчиев заяви на свой ред, че се радва, че Златев и асоциацията му се махат от КРИБ. Златев упражнявал натиск и лобирал за приемането на въпросния закон.

Само Златев и Домусчиев ли са в този спор? Лична ли е престрелката?

Златев е шеф на Лукойл – България. Считан е за представител на руски корпоративни и политически интереси у нас. Витаят и слухове, свързващи Златев с руските тайни служби. Документи няма. Няма и как да има. Слуховете обаче упорстват. Почва за тях са писания и изказвания на американски посланици у нас, в които Златев е наричан „политически брокер“, „политически кукловод“. Уикилийкс извади и текст, в който има следния пасаж: „Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност“. Разбира се Уикилийкс не е последна инстанция нито цитираните документи са признати за автентични от Държавния департамент на САЩ. Но хората имат право да коментират.

 

.

 

Златев е считан за близък на Георги Първанов и с повечето партии и политици, управлявали държавата. Бизнесменът е арендатор на ловното стопанство „Паламара“ в Делиормана. Местни хора се шегуват, че там се вземали повече решения за държавата, политиката и бизнеса, отколкото в Народното събрание, МС и Президентството взети заедно. Може да е пресилено, а може и да не е. Златев е незаобиколим фактор в държавата и това е факт. С частния самолет на Златев политици и дори висши духовници са пътували до Москва по различни поводи.

Кирил Домусчиев е собственик на „Хювефарма“, Параходство Български морски флот, Биовет, ФК „Лудогорец“ и пр. Считан за близък приятел на финансовия министър Владислав Горанов. Оттам и на Делян Пеевски. Горанов живее в луксозния комплекс „Есте“, построен от братя Домусчиеви и е съсед на Кирил Домусчиев. Като министър той отпусна милиони от хазната за довършване на частния стадион на Домусчиев в Разград. Щедрост с народни пари, но щедрост.

Откъдето и да го погледнем, сблъсъкът е между емблематични кръгове, които контролират цели отрасли в икономиката и имат влияние в политиката. На пръв поглед изглежда, че Златев има предимство заради сериозните му връзките в Москва. Е наистина се сериозни. Но Пеевски пък е тясно свързан с руската Внешторг банк и нейните шефове Андрей Костин и Юрий Соловьов. Топлата връзка е реализирана чрез Виваком, където руснаците имат сериозен дял, ако не и пълен контрол. Банката и Костин са под санкции в САЩ, но за това тук не е прието да се говори. Костин е един от шумните поддръжници на президента Владимир Путин, въпреки някои сигнали, че Путин се дразни от скандалите, в които през последните години се забърква банката. Включително и по аферата с Виваком. Разбира се темата за „руската връзка“ на Златев и Домусчиев е много по-обширна, но за това друг път.

Важно е също, че и Златев, и Домусчиев се радват на добри отношения с премиера Бойко Борисов. Разбира се става дума за променлива величина. Затова е интересно дали в милитаризираните отношения между двамата премиерът ще заеме страна.  

Не по-малко важно е, че и двамата са недосегаеми за правораздавателната система. Досега. Ще се намеси ли прокуратурата, ако бъде задействана от няКОЙ? Въпросът съдържа и отговора…  

Налице е – извън всяко съмнение - сблъсък на интереси и влияние. Подобна война се води с всички средства: лобизъм, съюзници, подлости, институции, прокуратурата, службите. И медиите, разбира се. Домусчиев, според запознати, издържа поне едно от изданията под контрола на Пеевски. Разбра се, че ще участва и в наддаването за Нова телевизия. Златев не се свързва пряко с медии, но немалко от тях зареждат на бензиностанциите Лукойл… Това има значение.

Челен сблъсък. Опасен сблъсък. Големите интереси могат да се превърнат в бомба, която да взриви стабилността в хранителната верига. Това, което гражданските протести не са в състояние да постигнат, могат да го сторят двама милионери. Парадокс. Български принос в теорията на хаоса по време на фасадна демокрация.

В сюжета има и скрити играчи. Двама от тях са прокуратурата и вездесъщият Пеевски. Моите играчки не си ги давам, а чуждите ако ми харесват си ги взимам. Тази мисъл се приписва на депутата от ДПС, чиито милиони така и не са интересни за финансовите и разследващите органи. Пеевски и държавното обвинение в момента са заети с преследване на противниците на модела #Кой, както и на свидетели по делото „КТБ“, но със сигурност ще се намесят, ако видят ползи от това или си харесат някои „кукли“. Не е изключено в някаква степен конфликтът между Златев и Домусчиев да е инспириран именно от скритите играчи. Целта: лични интереси и предупреждение към кабинета и Борисов.   

Къде е Цветан Цветанов в цялата история? Много интересен въпрос. Спомнете си онзи знаменит скеч с Тодор Колев: Чичо, защо кашляш? Ало, чичо… Невинаги пудрата захар е пудра захар…

В една от соломоновите притчи се казва, че „Душата на вероломните жадува насилие“. Плиний Млади пък пише: В което и да е време, причината за кризите и гибелта на обществото е заключена в пороците на същото общество. Властолюбие, корупция и алчност. Упадъкът на държавата е следствие от продажността и развратеността на елита. Почти две хиляди години по-късно крамолата между Домусчиев и Златев показва, че същите неща важат със страшна сила и днес.

 

Станете почитател на Класа