Натурален сок от хибриди

Този текст най-напред трябваше да се нарича "Бягство по учебник", като историята на онeзи двамата, които се измъкнаха от Данемора. Хванахте ли го този сериал? Патриша Аркет взе "Златен глобус" за ролята си на помощница на двойка пандизчии. Вкара им ножовки, скрити в кайма, надзирателите проспаха контрабандата, ония прерязаха стените на килиите си и после по една тръба за парното хванаха гората. Чудесен филмов сюжет, пресъздаден от Бен Стилър, когото иначе познавате от нелепите му комедии.

 

Евгения и Николай Баневи

 

В нашия случай, разказан филмово от не по-малко забавния зам.-главен прокурор Гешев, имаме не кайма, а сок. Ножовката е комуникация (така се вика на телефон, като не искаш да обясниш подробности), тръбата е "конкретен известен български журналист", а гората се нарича Русия.

Дори Бенисио дел Торо, единият от бегълците в американския сериал, напомня едновременно на Евгения и Николай; вие си преценете на кого повече. "Златни глобуси" очакваха всички, но планът беше разкрит навреме. Баневи остават в ареста. Или Банемора, ако предпочитате.

Едно нещо ме притеснява в родния сюжет – думата "хибридна война". Понеже едно е криминален сценарий, друго е военен. В единия случай надзирателят, дето е проспал проверката за телефони, е престъпник и също бива задържан. Моля, снимка на арестуван служител, ако имаме в архива. (бел. ред. Нямаме)

Замесените руски помагачи са посочени – вот ето ги тия и тия, не им звънете от килиите. И, разбира се, трябваше да знаем кой е известният журналист. Той може да се прави, че не разбира за какво идьот реч, но поне да си знае в какви разговори се намесва конкретното му име. Та да имаме едно на ум, като другия път ни зажурналиства от укритието си.

Но нашият наратив избягва тия подробности, така необходими в криминалните казуси. И вместо това отваря темата за войната, евразийските настроения, политическите убежища и прочее мъглива терминология от спектъра на разведките.

При война друго става. Тогава се благодари на охранителните органи само че са хванали телефона, който преди това са пуснали. Понеже днешният надзирател-саботьор утре може да стане герой от войната. Руските граждани-лобисти нямат имена, функции и контакти тук, те са само незнайни войни на Матушка Русь, "лобисти" идва от откритите им чисти лобове. И нашият конкретен журналист току-виж се оказал партизанин, който утре ще получи орден, ако победата смени фронта си.

Така, щем – не щем, около Баневи вече има един лек хибриден ореол. Не че преди го нямаше, ама сега засия.

Усещате ли разликата? Или викате, че преиграваме? Отишъл човекът при Хекимян да си полафят вчера заранта, ние чак анализи взехме да правим на казаното. Не, разбира се, и през ум не ни минава да се ровим в тия думи. Адвокатите в Страсбург също са част от хибридния план, нали така каза прокурорът, а започне ли тази фаза на войната, нещата вече са сериозни. Не върви да се позовеш на френските колеги и оглозганите пенсионери. Макар че ако ни ожулят тия хибридни бойци на обжалването, пенсионерите ще плащат, няма Гешев да се бърка за обезщетения в сумката.

Едно знам аз – когато криминалното се съвокупли с политическото – ето ви хибрид.

И точно в тоя хибрид (викайте му война, ако искате, аз му викам с друга дума, завършваща на -йна и започваща с "л"), съвсем не става ясно кой точно с какво се занимава и от коя страна на фронтовата линия е. Както и кога ще падне свидна жертва на свои или чужди.

В чисто криминалния казус се работи с доказателства, посочват се виновни от надзираващия охранител до надзираващия министър и се казва – лобистите от разговорите са тези и тези; конкретният наш журналист – ей го, сори, че е попаднал в забранен разговор от килия; а сокът, в който е била "комуникацията", е от това и това, без или с добавена захар.

Като не ги кажеш тези неща, всичко изглежда полвинчато и аморфно, което е само другото определение на хибрида.

О, прощавайте, допуснал съм грешка. Всъщност знаем от какво е натуралният сок. От плодови хибриди. Споко, те всички сокове са такива.

Станете почитател на Класа