Време за нови думи

2019 г. заплашва да стане година на велик прелом в сферата на информацията. Има няколко сериозни основания да се смята така. На първо място по дяволите отива цялата политикономическа, клубна, сектантска, партийна терминология. Измисленото противопоставяне между „леви” и „десни”, „прогресивисти” и „традиционалисти”, „бели” и „червени” – всичко това завинаги ще се забрави. Или най-вероятно ще остане, за да описва страшните и мощните световни процеси, извършени през великия ХХ век.

 

 

С настъпващата година ще възникнат други имена, други термини, други определения. Тези, които ще ни помогнат да опишем и разберем заобикалящата ни свръхсложна реалност, а не да объркат нас и идващите на наше място поколения. Със създаването, изковаването на тези термини, ще се занимават и нашите врагове, и нашите приятели, и ние самите. Конкуренцията в тази сфера ще напомня война – война на термините, война на образите, война на концепциите. Всички ние, като участници в историческия процес, волно или неволно ще се включим в тази филологическа битка – битката на думите.

Желаещите да останат в предишната уютна система на термините ще изостанат безнадеждно, ще изглеждат подчертано неактуални и старомодни до смях. Но и новаторите и експериментаторите в тази област лесно може да останат чудаци и маргинали, ексцентрични факири. При всеки случай тази работа ще бъде свършена и старите термини ще се изолират от новата реалност.

Втори фактор на измененията в сферата на информацията ще бъде свързан с нарастващата интензивност на информационната война. Все повече противостоящите си информационни системи ще „какавидират”. Информационно-смисловият улей на Запада окончателно ще престане да чува жуженето на Изтока. А Изтокът, като няма толкова мощни технологии и ресурси в тази сфера, ще бъде принуден да гради заслони от агресивното информационно настъпление на западните „братя”. Краят на процесите на информационната глобализация ще доведе до различен тип трансформация в сектора на руските медии, както и в киното. Самата история движи страната към Големия информационен преврат, в бурните ръкави на който ще попаднат и социалните мрежи, интернет-порталите, театрите и библиотеките.

Третият момент, най-неопределеният, е и най-интересен: появяват се нови жанрове в журналистиката и в киното. Това се отнася до текстовете, видеото и дори плакатното изкуство. Цифровите технологии отдавна очакват своето осмисляне и най-накрая ще го дочакат! До възникването на оптималната автомобилна форма човечеството кара „самодвижещи се дилижанси”, тоест в карети без кобили. Съвременната журналистика, дори и най-напредналата, модната, западна, гланцирана е „карета без кобила”. Всеки момент ще се родят нови форми на подаване и предаване на информация, които отговарят на условията и възможностите на настоящето.

Всичко това няма да настъпи някой ден, а още утре, приятели! Дали ще бъдем готови за тези никак недетски неочакваности… Впрочем, съвременните пари и те са специфичен вид информация. Замислете се над това и си направете съответните изводи.

Честита Нова година, приятели! Бог да ви пази!

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа