Майките не вярват на извинения, а прокуратурата - на Баневи

Без да усетим, цяла седмица мина в протести на майките на деца с увреждания с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Неговите изказвания срещу "кресливите жени", които злоупотребявали с "уж болните си деца", успяха за отрицателно време да катализират недоволство в социалните мрежи и да дадат нови сили на протеста на майките.

 

https://www.capital.bg/shimg/zx620_3022427.jpg

 

Някак не е особена новина, че вицепремиерът Симеонов говори без цедка на езика си. Не му се случва за пръв път, а нещо подсказва, че няма и да е за последен. Но май за първи път го виждаме да реагира на #Извинисебе.

Чухме изнуденото му изявление в стил "Извинявайте, ама съм прав за всичко, което казах". Важното е, че даде ясно да се разбере - оставка няма да подава, а премиерът Бойко Борисов няма да посмее да му я поиска.

Ако този номер го беше направил някой министър от квотата на ГЕРБ, сега вече щяхме да слушаме за първия скандал на неговия наследник на поста. Но това е предимството на по-малкия коалиционен партньор, който знае, че без него каручката няма да се движи.

Волен Сидеров беше първи по редичката да се обяви за оставка на колегата си в Обединените патриоти. Голяма е любовта между двамата партийни лидери и със силата си успява да засенчи дори повечето (ако не и всички) глупости, които в Реформаторския блок успяха да свършат за скромните си 3 години съществуване. На Борисов сигурно ми липсват...

Поне правителството му си седи цяло, а скандалите, които само произвежда, оставят без работа дори ленива опозиция като БСП.

Впрочем, някой разбра ли за поредния вот на недоверие, внесен от левицата (трети за една година)?

Това с вота на недоверие за социалистите сякаш стана нещо като досаден навик. Не че има особен смисъл, но те продължават упорито да пробват. Малко напомня на онзи лаф на Айнщайн за това какво е лудостта - да правиш едно и също нещо, и да очакваш различен резултат.

Далеч повече внимание успя да спечели темата с часовото време и резултатът от анкетата на Министерския съвет по темата. Оказва се, че в по-голямата си част участвалите в допитването предпочитат да остане лятното часово време, а зимното да го забравим. За сметка на това, социологическите изследвания показваха обратното.

Дали е крива социологията, или просто по-голямата част от обществото не е имала търпението и нервите да се занимава с мудната системата за участие в допитването, трудно би било да се каже...

Факт е, че денят ще продължи да си е 24 часа, откъдето и да го погледнеш. Големият въпрос е дали през лятото искаме да е светло до по-късно, или през зимата предпочитаме да не ставаме за работа в тъмна доба. Всеки тук е с лично мнение - а това вече причини редица бурни караници в социалните мрежи.

Така де, хората отстояват мнението си. Не като свидетелят по делото на Десислава Иваначева, чиито показания изведнъж се промениха, скоро след новината, че нея ще я пускат под домашен арест. Не искаме да се бъркаме на правораздаването, ама такива неща малко съмнително изглеждат и напомнят леко на епизод от "Семейство Сопрано".

В показанията по време на досъдебното производство се говори едно, сега пред съда се променят рязко в доста по-оневиняваща посока... Но дето се казва, стават и грешки.

Междувременно поредните, които изтеглиха късата клечка в играта на Специализираната прокуратура "Кой укри данъците" са семейство Баневи. Май ще се окаже, че Панамските досиета не прощават никому.

Баневи преди време обясняваха, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са ги приучили да ползват офшорки. Сега отново по примера на Арабаджиеви, Николай Банев и жена му Евгения посрещнаха новината за започналото срещу тях разследване на Лазурния бряг във Франция. Разликата е, че докато Арабаджиеви обещават още от септември да се предадат сами (ама друг път), никой не попита Баневи дали биха били така любезни.

Дали прокуратурата във Франция ще ги екстрадира по бързата процедура или ще ги признае за обект на закрила като икономически бежанци (вече и Майбах не им остана) - може да вадите пуканките, защото това ще е темата на сутрешните блокове през следващата седмица.

Освен ако дотогава Валери Симеонов не реши да се изкаже компетентно по друга наболяла тема...

Станете почитател на Класа