Едва ли ще има благоприятен изход за кабинета на Борисов

До края на годината инфлацията може да стане 5%. Това означава, че още много години ще гледаме еврозоната отдалеч, каза снощи проф. Боян Дуранкев. При такива стойности на инфлацията винаги има социални вълнения. Това е аксиома в икономиката, добави той в предаването на Васил Василев "Не се страхувай" по "Евроком".

 

 

Според проф. Дуранкев едва ли ще има благоприятен изход за кабинета на Борисов. Василев пък посочи, че най-вероятно правителството ще подготви само свалянето си преди края на годината. Така не само ще се измъкне от гнева и протестите заради ценовия шок, който се очертава, но ще насочи недоволството срещу служебния кабинет и оттам срещу президента и ще се подготви по-спокойно за следващите избори. Така с един куршум ще може да удари три заека, смята той.

 

http://www.informo.bg/wp-content/uploads/2017/05/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B23-1170x520.png

 

Не личи правителството да има ясна стратегия какво да прави, отбеляза проф. Дуранкев. Още повече, че икономическите войни, които Тръмп започна с ЕС, с Китай, с Иран ще имат дългосрочни последствия, включително и върху България. Натрупват се много фактори, които водят до перфектната "ценова буря", а тя ще се отрази на всички и особено на бедните слоеве.

Защо, когато тръгнахме от една точка с Полша, Чехия и Унгария, сега те са далеч пред нас, днес гълтаме прахоляка дори на Румъния, която беше много по-изостанала, запита Василев.

Виновни са боричканията за власт у нас, както и липсата на ясни идеи за икономическото развитие, отговори проф. Дуранкев. Друга причина е, че сме периферна страна за ЕС, че управлението на процесите у нас бе различно от това в Чехия, напр. Връщането на земята в реални граници бе удар по селското стопанство, приватизацията бе извършена на парче и не по най-добрия начин, допуснахме голям отлив на работна сила.

Претенциите ни към ЕС трябва да са за осигуряване на средства за догонващо развитие. Трябва да се промени и философията на управление, подчерта икономистът.

Призивът за единение, отправен в обръщението на президента Радев, бе приветстван и от двамата. Василев обаче подчерта, че това единение може да се осъществи само на основата на възрожденските идеали и на заветите на Васил Левски. Те могат да обединят нацията както нищо друго. Ако политиците и държавниците ни, по време на Княжеството, Царството, Народната република и демокрацията се бяха придържали към тези завети, днес ние щяхме да сме сред първите в света, а не последните в Европа. Ако сега хората настояват, ако политиците ги приемат за свое верую, за своя идеология, ако се облегнат на тях и ги спазват стриктно, обществото ни бързо може да реши проблемите си, каза Василев и прочете десетте основни завета на Левски, посветени на устройството на чистата и свята Република.

Станете почитател на Класа