Може ли България да спре злоупотребите с европейските средства?

В България навлизат модерни начини за пране на европейските пари за земеделие - с плащане през блокчейн и криптовалути. Това обясни Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Основната разлика в измамите, която се наблюдава през последните 30-40 години е най-вече усложняването на мрежите, които извършват съответните сделки в селското стопанство – участие на множество различни подизпълнители, преминаване на граници и разбира се офшорни зони“. 

 

Може ли България да спре злоупотребите с европейските средства?

 

Стефанов посочи, че става все по-трудно да се контролира как се извършват подобни сделки в рамките само на една държава .

Според него в повечето случаи, които се отнасят за България, Румъния и други страни, става въпрос за трансгранични измамни схеми. Сефанов сподели опасенията си, че много често това става със знанието и съдействието на органи в съответните страни членки. В случая на България говорим за една много сериозна конспирация на ресурси в много малко на брой хора, което създава много съществено лоби.

Решението на този проблем в България трябва да започне с преодоляване на недоверието в обществото, смята Стефанов.

Той посочи, че показването и доказването на резултати е нещо, от което България все още е много далеч. От друга страна трябва да се работи за много сериозно подобряване на капацитета за справяне с тези модерни форми на измама. В известна степен и създаването на общи европейски органи, които да помогнат да се справим с тях.

Станете почитател на Класа