Защо никога няма да ме турят шеф на новините

Няма да ме направят шеф на новините в никоя телевизия, очевидно защото нищо не разбирам от новини. Иначе, ако разбирах, лесно щях да си обясня снощната централна емисия на Националната телевизия.

След кратък анонс на цялото съдържание беше обявена водещата тема – катастрофиралият в Искърското дефиле край Своге автобус. И започнаха да я развиват.

1. Траурен клип с кадри от Президентството, Парламента, смачканата мантинела и потрошения в дерето автобус.

2. Новина за заупокойна литургия във всички храмове на Софийска епархия за душите на загиналите (Бог да ги прости!).

3. Репортаж за фолклорен фестивал „Белокаменец“, където пътуващите в автобуса отиват часове преди инцидента. Научаваме, че певческата група към пенсионерския клуб в Световрачене се класира на трето място, но не изчаква да получи грамотите си, а потегля към манастира „Седемте престола“. По време на официалното награждаване автобусът вече е в пропастта.

4. Аудиозапис от последното изпълнение на група „Иглика“.

5. Интервю с възрастна жена, която също е трябвало да бъде на фаталната екскурзия, но в последния момент се е отказала.

6. Новина. НОИ ще консултира близките на загиналите посредством нарочен мобилен екип на място в Световрачене.

7. Репортажи от „Пирогов“, Военномедицинска академия, „Св. Анна“ и ИСУЛ за борбата на лекарите за живота на оцелелите.

8. Момент на облекчение и радост: шофьорът на автобуса е обвиняем за убийство по непредпазливост!

9. Съобщение, че в късния следобед, привечер даже, злополучният автобус е бил натоварен с кран върху специална платформа и откаран към София за допълнително изследване.

10. Тайнствен свидетел (пожелал анонимност) хвърля сензацията, че всъщност мантинелата била скъсана още преди няколко дни от ТИР. Пряко включване от дерето под пътя в атмосфера на загадъчност. Снимат очевидеца в гръб.

11. Анкета с обществеността – шофьори и служители на пътна помощ. Полагане на цветя върху смачканата мантинела.

12. Новина за паралелно и независимо разследване на Института за пътна безопасност – НПО, което воюва с войната по пътищата; част от „гражданското общество“. Снимки с дрон, на дрон и от дрон. Експерт с шублер замерва глава на болт в конструкцията на мантинелата. Репортерка установява, че на места осевата линия се е изтрила, а тротоарът внезапно свършва. Ех, ако свършваше постепенно...

13. Експеримент. Телевизионният екип преминава с автомобил (вероятно РТС-то) през завоя и установява, че трябва да се кара внимателно.

14. Отново експерт. Този път пред невярващите очите на телевизионните зрители е установена крупна нередност в дизайна на шайба под гайка в конструкцията на мантинелата!

15. Новина. Строителят на пътя „Трейс“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са влезли в разгорещен спор за това кой е виновен.

16. Директно включване от пл. „Македония“ в столицата, където е щаб-квартирата на АПИ. Репортерът е сам-самичък на опустяващия площад, но се кълне, че само допреди секунди тук е било пълно с полиция, която изнасяла документи. Следователите нахлули и в офиса на „Трейс“. Иззетите документи са от 2010 насам и са предимно кореспонденция между спорещите кой е виновен страни.

17. Репортаж с кадри от сградата на „Трейс“ за това как обвиненият в небрежност и злоупотреби строител е отказвал в продължение на месец да отстранят дефектите. Интервю с инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ. „Трейс“ отказват да говорят с журналисти в деня на национален траур.

18. Разкритие. Мантинелата е монтирана допълнително не от „Трейс“, а от общината, защото участъкът е урбанизиран. Включване по телефона на бивш следовател от НСлС.

19. Пример за друг опасен път – кръстовище по пътя за Варна, където е трябвало да направят кръгово или светофар, но все още не са направили. Репортаж с история на пътя и кръстовището, включване на граждани и обилни кадри. На това кръстовище към датата на новинарската емисия не се е случило нищо.

ОБЩО: 20 минути.

Останалите теми в централната емисия:

Търговският регистър работи; стрелба по време на турнир по видеоигри в САЩ; напрежение Италия-Брюксел заради мигранти; протести на мигранти в Гърция; островите Лесбос, Хиос и Самос залети от мигранти; безредици в Кемниц заради фалшиви новини за сексуални посегателства от страна на мигранти; папата с обръщение към родителите на хомосексуални младежи да не ги отхвърлят, а да се молят за тях, да говорят с тях и да ги лекуват; продават студиото в Индия, където е сниман „Слонът, моят приятел“ – изобщо, както пее Сачмо: „What a wonderful world!“.

ОБЩО: 10 минути или всички останали теми за два пъти по-малко време в сравнение с темата за мантинелата и автобуса.

Някои от събитията и темите през същия ден, непопаднали в новинарската емисия:

Почина един от пострадалите в авиокатастрофата край Шумен. Жители на столичния "Овча купел" 1 протестират срещу съмнително строителство. Три деца пострадаха при катастрофа край Самоков. Задържаха петима за вандалщината в Центъра за деца с аутизъм в Плевен. Пожар в къщата на Йордан Йовков във Варна. Кметът на Царево не се отказва от решението за Силистар. Реколтата на грозде е слаба заради дъждовете. Половин милион работници са нужни на икономиката ни през следващите 5 години. През следващата седмица стартира обществена поръчка за изграждане на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. На полигон „Шабла“ ще се проведе учение на ВВС. В Мали е убит лидерът на Ислямска държава. Украйна получава €1 млрд. от ЕС. Ципрас отхвърли спекулациите за предсрочни избори. Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ. Задават се още по-тежки санкции за Русия от страна на САЩ. Иран и Сирия подписаха споразумение за военно сътрудничество. Германия с нова "трезва и критична" външна политика спрямо САЩ. Сигурността на ЕС повече не трябва да зависи от САЩ, настоя Макрон. Хашим Тачи: Косово няма да се дели, няма да се разменят територии. Сърбите вече разчитат на ЕС за решение на спора между Белград и Прищина. Лондон и Москва спорят за Черно море. Белият дом без декларация в почит на Джон Маккейн. И още много, много други...

Мисля, че това е безумна селекция на новини и теми с цел да се угоди на представата за някаква псевдочовечност и да се породи фалшивото усещане за емоционална и морална възвишеност у „широките народни маси“.

Но това е лично мое мнение. Именно заради това лично мое мнение никой никога няма да ме тури за шеф на новините в никоя телевизия по тази грешна земя и под това безразлично небе. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Станете почитател на Класа