Олигархията клепа България през задгранични глашатаи

Дъщерята на БГ Мадоф разпръсква в мрежата измислиците

 

Олигарсите за пореден път се активизираха, за да наклепат България зад граница. Отколешна цел на задкулисните играчи, отгледани под бащинското крило на Иван Костов и бандитската му приватизация, е да бъде рушен имиджа на държавата ни в чужбина. Целта на това родоотстъпничество пък е изпадналите от държавната хранилка олигарси, които вече се разследват заради престъпленията им, да се доберат отново до властта, за да се върнат на бял кон на трапезата и отново да трупат милиони на гърба на хазната и гражданите й.

 

 

В активното им мероприятие по стара традиция участват няколко основни звена – чуждо издание, което да се ползва за източник на медийната манипулация, Фабриката за фалшиви новини на олигарсите, която да разпръсне у нас задграничните лъжи и задължително

 

някой от „инфлуенсърите“ на задкулисието,

 

който да обстреля обществото с тезите, удобни на престъпните босове.

Този път в ролята на задграничен глашатай на олигархията влезе френският анализатор Никола Тензе. В статия за брюкселското издание „EUobserver”, той откровено лансира отколешните тези на БГ олигархията, че инвеститорите у нас бягали заради лоша държавническа среда. Без да се позовава на конкретни доказателства (друг любим приом на задкулисието у нас – б.а.) Тензе достига нови висоти в манипулирането на обществото като твърди, че причина за мрачната картина, която рисува е „непрозрачния медиен пейзаж“ в България.

 

 

И веднага след това услужливо клепа единствената мярка, която в последните няколко години някой е предлагал с цел осветляване именно на медийната среда у нас – законопроекта, внесен от депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски и колегите му по група Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Промяната, предложена от народните представители, има за цел точно да се извадят наяве всички нетърговски практики, които се използват за финансиране (и съответно за оказване на влияние – б.а.) върху медиите у нас. И точно затова от момента, в който беше предложена, тя бе заклеймена светкавично от олигарсите у нас, а Фабриката им за фалшиви новини започна да върти чаркове в непрекъснат опит да смаже законопроекта, който би осветлил нелицеприятните връзки на нейните шефове.

 

 

Самият Тензе пък също не е случаен „анализатор“, осенен един ден от идеята да изследва медийната среда у нас. Мотивацията му може да бъде намерена в поредица от свързващи звена между чужденеца и един от олигарсите на Командира – забегналият зад граница подсъдим банкер Цветан Василев.

 

 

В битието си Тензе се подвизава на три фронта – политологията, анализите и т.нар. тинк-танкове, като във времето от 2010 до 2015 г. е в борда на на френския клон на Аспен институт – сдружение, близко и по възгледи и по кадри до Атлантическия съвет, свързващ Цветан Василев с бившия губернатор Бил Ричардсън. Именно Ричардсън стана двигател на абсурдния иск, внесен от банкера-беглец по акта „Магнитски“, като разследвания в медиите показаха, че тази подкрепа далеч не е безвъзмездна. Приятелството между бившия губернатор Бил Ричардсън и Василев се оказа струващо 5 млн. долара. Подобно на

 

Ричардсън, и Никола Тензе се подвизава като лектор на редица форуми,

 

като следващият ще е след няколко месеца във Варшава, където ще си прави компания с още поне две фигури от Атлантическия съвет, показва програмата на събитието.

Още по-натрапчива става връзката между статията на Тензе и Василев на фона на факта, че сред първите „читатели“, които са започнали да разпространяват „анализа“ на Тензе в интернет, е не кой да е а шерката на БГ Мадоф – Радосвета Василева. Банкерското отроче, което също се укрива от правосъдието, е било толкова нетърпеливо да разпространи продукцията на французина, че я е ретуитнало ден преди материалът официално да бъде качен в сайта на „EUobserver”. Нещо като предварителна реклама на бъдещето творчество на Тензе.

Друга проверка в интернет показва пък, че самият Тензе е фен на друг кадър на Фабриката за фалшиви новини – авторът на изданието на подсъдимия фармацевтичен бос Огнян Донев – Веселин Желев. Французинът е ползвал негов не особено-професионален кадър на премиерът бойко Борисов за друг материал, посветен отново на това да черни страната ни. Статията отново е публикувана в „EUobserver”, само че в началото на БГ председателството на Европа, когато олигархията отново се бе активирала да клевети държавата пред чужденците.

 

Станете почитател на Класа