Маргарита Михнева към Румен Петков: Вие май не помните доста неща от периода, в който бяхте министър на МВР

"Де да беше Пеевски виновен. Да, ама не е. Този път задачата е по-сложна господа политици", каза журналистката пред BIG5, коментирайки казуса с Митьо Очите и последващата реакция пред bTV на ексвътрешния министър Румен Петков

"Бившият министър на МВР Румен Петков явно не помни, какво точно се е случило по времето, когато беше министър на вътрешните работи (2005-2009 г)". Това каза пред BIG5 журналистката Маргарита Михнева по повод вчерашното изказване на Петков по bTV, според което през 2009 г. са били уволнени хората, задържали Митьо Очите през 2007 г.

"Гаф или умишлена дезинформация е фактът, че в същото това студио пред Антон Хекимян през 2013 година аз показах делото на Бургаския окръжен съд и прочетох в ефир, че от 17 задържани, 12 подписват споразумения. Прокурор по делото бе Светлозар Костов, а Румяна Ченалова (тогава Бечевa) бе адвокат на един от обвиняемите - Янко Гюров. И Костов и Ченалова малко по-късно пък имаха водеща роля по едно друго мега-дело, става дума за прословутото дело "Октопод". Това коментира пред медията ни Михнева относно твърденията на бившия вътрешен министър и настоящ лидер на АБВ пред национална телевизия.

 

Маргарита Михнева пред Антон Хекимян в студиото на bTV

 

Според журналистката твърденията на Петков са странни, най-малкото защото ексминистърът говори за осъдени, а по това дело реално няма 12 осъдени.

"Не помни ли Петков, че тогава Борис Велчев, който бе главен прокурор, обяви тези споразумения за неморални? Не помни ли ексминистърът също, че именно той награди с пистолет прокурор Светлозар Костов за "заслуги и доблест"? Каква е тази амнезия и защо bTV не внимава, кого кани и как обърква с посланията на гостите си своята аудиторията?", попита журналистката.

 

Маргарита Михнева към Румен Петков: Вие май не помните доста неща от периода, в който бяхте министър на МВР

 

Ето какво още каза Маргарита Михнева пред BIG5:

"За първи път казваме имената на антимафиотите, за които Румен Петков мълчи. Това са Илия Антонов, Стефан Гъров, Кирил Пенков, Мирослав Писов....като всички те тогава бяха част от елитния отряд на НСБОП. Казваме имената им защото журналистката Кана Рачева, от същата тази bTV (против всякакви етични правила) ги снимаше в близък план, по времето на делото "Луканов". Къде и по коя телевизия по света си позволяват да снимат в близък план действащ антимафиот?!

 

Съдът оправдава Илия Антонов, Стефан Гъров, Кирил Пенков

 

Господин министър, защо не споменахте в студиото на bTV за адвокатката на антимафиотите, Надежда Ковачева? Помните ли нейната пледоария в съда? Драмата на тези хора, които вие по принцип жалите, е конкретна и води към трагична съдба. Искам и да ви попитам, кой Ви уреди срещата с братя Галеви на басейна "Спартак?

В студиото пак на тази същата телевизия, пред Азис, антимафиотът Стефан Гъров, (който тогава бе с маска на лицето, а вие бяхте министър - 2009 г.) разказа в ефир за тежката си съдба. Ето и цитат от неговото интервюто пред Азис тогава (22 ноември 2009г.):

"В продължение на 8 години бях обвинен от държавата заради това, че съм упражнил прекомерна сила при залавянето на убийците на Луканов. Детето ми се разболя от левкемия. Аз му станах донор на костен мозък...почина миличкото...Сега при спец операции ходя без бронежилетка....Не ми се живее..."

И още. А помните ли, господин Петков, казуса с присъдите на антимафиотите и убийците на Луканов? Нека ви припомня и това, че убийците на Луканов бяха оправдани за това, че признанията им били изтръгнати с насилие. А антимафиотите бяха съдени в продължение на цели 8 години, а после оправдани за това, че не са упражнили насилие при задържането.

Всичко това се нарича по един начин - правосъдие по български! Защото явно не помните, колко точно пари струваше след осъдителните решения на Страсбург това дело на нас, българите? Във всеки случай граждани трябва да знаят едно - делото на Митьо Очите има нужда от нов дълбок прочит. Жалко, че за сега то е само повод за партийни престрелки.

Ето за всичко това ми се ще да разкажете, г-н Петков, някой път по bTV. Щото щеше да е лесно, ако в този случай бе виновен Пеевски. Да, ама не е. Този път задачата е по-сложна господа политици."

 

 

 

Станете почитател на Класа