Прилики и разлики между пожарите в Райхстага и „Царските конюшни“

Положението с пожара в сграда от „Царските конюшни“ е повече от ясно. Няма да има задържан пироман или клошар. Нито ще узнаем и за поръчителя. Разследването ще продължи достатъчно дълго, за да се изгубят не само следите, но и обществената енергия за защита.

Ще се пошуми известно време, ще се появят по телевизора добре подбрани хора, които ще използват добре подбрани изрази.

 

.

 

Ако някой спомене, че зад сюжета се мярка едрото лице, което стои зад повечето подобни сюжети, тутакси ще бъде наруган и залят с помия от едни медии. Няма обаче да се стигне дотам. Защото дивечът и да стои някъде зад „Райхстага“, кукловодът му ще пусне в оборот някой професионален Ван дер Любе и всичко ще си отиде на мястото. България е богата на вандерлюбевци.

 

https://www.capital.bg/shimg/zx620y348_3289395.jpg

 

Няма да се открие и път през лабиринта: „кои са собственици на сградите“. МВР – на някои сгради. Варненска фирма – на етаж, май и на покрив. Ще „светнат“ още няколко фирми, колкото да разберем, че офшорките са живи и не се предават.

Ако общественият кошер продължи да жужи сърдито, което е малко вероятно, ще го „опушат“ през септември с временна парламентарна комисия, която да изясни случая. И тя ще го направи, като всяка друга преди нея. Членовете на тази комисия обаче ще получават допълнително възнаграждение, а шефовете в нея ще ги возят коли с шофьори от НСО. Такива са правилните правила.

Ще мине известно време и ще почнат да се появяват съобщения от рода на: „МВР не може да възстанови собствеността си в „Царските конюшни“, защото недостигат пари за заплати и дрехи, камо ли за рухнали сгради“. Ще звучи справедливо и хуманно. Някакви кирпичи ли са по-важни от хората, които рискуват живота си, хранят деца и ни пазят от престъпници?

Подобно мнение ще изпълзи и от офисите на другите съсобственици. Тогава гневни, но справедливи гласове, ще предложат сградите да бъдат бутнати и на тяхно място да се построи красив, модерен ансамбъл, където децата на София – защо не и от цялата страна, - да разполагат с ателиета за рисуване, моделиране, танцуване и пр. Ех, колко е светло бъдещето, драги дръгливи коне.

Ще се обяви търг. Първият път никой няма да се яви. Ще се намали цената, но пак никой няма да се яви. Най-накрая с реализацията ще се заеме инвеститор, идващ отвън, а в куфарчето му ще шумолят бели пликчета и документите на офшорка. Той няма да е притежател на почти всички български медии. Няма да е милионер без доказан доход на парите. Нито ще е контрабандист на цигари, нагъл тип или крадец. Нищо подобно. Няма да е този човек! Ще е някой абитуриент от Стара Загора, студент от Белене или приятел на важен прокурорски свидетел. Може даже да е честна Честка. Всичко може, само да не сте вие.

Като приключи процедурата, ще дойде ред на най-важното: пазарлъка със собственика на земята под „Царските конюшни“. Ахаа… Този пазарлък може да е направен още сега, но ще го обявят тогава. И ще вдигат рамене: Такъв е редът и всичко е законно. Естествено, ще кимат уморените коне извън „Царската конюшня“. Тоест – вие. Вашето внимание обаче ще е привлечено от някой друг пожар или хипер мащабна антикорупционна акция с дрънчене на вериги, пранги, щитове и пр. Ако взимащите решенията под масата имат късмет, страната може да се окаже залята от наводнения или – де този късмет, - да бошуват пожари като в Гърция. Главният военен палячо ще разказва пред камери и пърхащи журналетки, как армията ни не е губила битка, нито знаме и прочие патриотизми… А наоколо ще "ухае" на изяден снощи боб с македонска наденица, разреждан с няколко оки вино...

Ако „царските конюшни“ бъдат употребени по план и на пазарна цена, тарикатите ще спечелят, без да са търкали талончета, поне 50-60 милиона. Може и повече, ако е рекъл Чере… Черешко. Вие какво си помислихте? Винаги на финала е Черешко на тортата.

Попитали Радио „Ереван“: Какви са приликите и разликите между пожара на Райхстага и пожара на “Царските конюшни“? Без да се замислят дори, от радиото отговорили: И двата са подпалени от неизвестен извършител, но и двата имат известен поръчител… Разликата е, че зад палежа на Райхстага стоят политически интереси, а зад "конюшните" - мафиотски.

Станете почитател на Класа