Симов: Прокопиев е предрусал с фентъзи

След като за дълго време беше зачезнал от обществения хоризонт днес виждам, че господин Иво Прокопиев отново е дал признаци на политически живот. Медийният магнат е блеснал със статия против АЕЦ „Белене“, написана в обичайния му стил – тюрлю гювеч от технократски дивотии, скука и политикономически клишета, скрити като някаква висша експертиза. Няма да давам линк, нито имам желание да споря с аргументите му, защото свещенно право дори и на олигарсите е да имат свое мнение по големите теми.

 

Статията на Прокопиев обаче освен на висша футурология (енергетиката на бъдещето щяла да бъде децентрализирана и близо до потребителите, разбирай значи, че всеки ще има в задния си двор енергоизточници за собствен кеф) залага и на една цифра – АЕЦ „Белене“ казва той, щяла да струва 12 милиарда евро или 24 милиарда лева. И въз основа на нея шефът на кръга „Капитал“ се впуска в обрисуването на мрачните хоризонти на огромна задлъжнялост, неефективност и тъмен апокалипсис за българската икономика.

 

И сега идваме до мистерията – как точно Прокопиев изчисли тези 12 милиарда евро. Обосновка на цифрата напълно отсъства. Човекът е решил, че това е сумата. Фактът, че не е ясно дали има инвеститор, какъв е той, какво ще предложи изобщо не го притеснява. Въз основа на хороскопа си в „Дневник“ човек е стигнал до 12 милиарда евро и се е влюбил в сумата като тийнейджър в танцовите движения на Гери-Никол.

 

Само преди няколко години любимата ми неправителствена организация подло наречена Институт за пазарна икономика беше обявила, че цената на „Белене“ ще е 11 милиарда евро. Тяхната формула на изчисление е ясна – взимаме първото ни хрумнало число наум, умножаваме по ръста на Путин, прибавяме броя на братовчедките на Медведев и събираме със сумата на хонорара, която „икономист“ от ИПИ би взел за участие на конференция срещу минималната работна заплата и цената е готова.

 

Не знам какво е правил в свободното си време напоследък господин Прокопиев, но като прочетох текста му стигнах до извода, че е прекалил с фантастиката и предрусал с фентъзи. И си викам съвсем просташки и икономически неефективно – хайде тоя пич първо да ни обясни как унищожи „Каолин“, а после да ни дава акъл за ядрената енергетика и за красивият вятър, който ще прави ток за всяко отделно домакинство. България живее в една самозатворена реалност от тъпотии, които се възраждат всеки път, когато у нас трябва да се случи нещо голямо и с мисъл за бъдещето. Тоест въпрос на време беше точно Прокопиев да изплува от блатото, а той и медиите му тепърва ще се развихрят. Ха на бас за 100 милиарда евро?

 

 

Прокопиев сега е решил, че цифрата му е твърде постна и е сложил още един милиард евро от себе си, за да може да има поетична завършеност на твърденията му. В статията не е обяснено докрай как го е докарал до 24 милиарда лева и заради това съм склонен да го обвиня, че твърде страхливо е използвал въображението си. Можеше да каже направо, че АЕЦ „Белене“ ще струва 100 милиарда евро и ще унищожи бюджета на ЕС. Или пък, че всеки българин ще трябва да даде заплатите си за 10 години напред, за да я има централата. Така щеше да се прояви като смирен защитник на народа и да грейне в революционен блясък.

Станете почитател на Класа