Те дойдоха от бъдещето, за да ни спасят (уж)

През 2000-а сред нас се е разхождал предполагаем пътешественик във времето. Той идва от 2038 г., но въпреки това кара "Шевролет Коврет" от 1967-а. Връща се десетилетия назад благодарение на машина на времето със "система на двойна сингулярност".

 

Този пътешественик пристига в наши дни, за да спре гражданска война в САЩ. Прави го, като се свързва с разузнавателните служби в страната и ги убеждава да позволят атентатите от 11 септември да се състоят. И това проработва! Гражданската война не става реалност, а историята на света продължава в различна времева линия.

 

Това не е сюжетът на някакъв лош филм. Поне все още не е. Всъщност е една от най-популярните интернет легенди, за които не сте чували. А също така е и една от най-странните теории на конспирацията за 11 септември, на които можете да попаднете.

 

Но най-вече това е върхът на един странен интернет феномен: инвазията на пътешествениците във времето.

 

В края на 2000-а интересен индивид се появява във форумите на Coast to Coast AM – късно радио предаване, посветено на паранормалното. Мъжът – Джон Тайтър, започва да пише, че е пътешественик във времето. Твърди, че първоначално е бил изпратен в 1975-а, за да вземе компютър IBM 5100.

 

Ситуацията му напомня тази на героя на Брус Уилис от филма "12 маймуни", но вместо да локализира вирус, той е изпратен да намери конкретен модел компютър, създаден от екип, в който е участвал неговия дядо. Това е било изключително важно, за да може правителството в бъдещето да го използва и да пребори стар компютърен бъг, наречен "проблемът на 2038-а година".

 

След като Тайтър успешно взима компютъра, той се отбива до 2000-а и остава там за известно време – до 2001-а. През това време споделя из форумите снимки на своята машина на времето и качва диаграми и планове за нея. Когато съмняващи се в историята му съфорумци го питат какво прави в 2001 г., Тайтър обяснява, че иска да събере снимки, които по-късно ще загуби в бъдещата гражданска война. Той иска да посети и семейството си, което според историята му също е загубил.

 

Но Тайтър твърди, че една от основните причини да се отбие през 2001-а е, за да спаси Америка от гражданската война. И за целта той подсигурява, че атентатите от 11 септември ще станат реалност. Да, било е "вътрешна работа".

След това, около 6 месеца преди самите атентати, на 24 март 2001 г. Тайтър изчезва завинаги.

 

В скорошно видео интервю друг "пътешественик във времето" Майкъл Филипс потвърждава тази история. Той твърди, че Тайтър наистина е успял да спре гражданската война, която иначе е трябвало да започне през 2008-а. Това е станало благодарение на атентатите от 2001-а, които са се превърнали в "обединяващо събитие" за всички американци.

 

Друга новина за пътуване във времето, която стана вайръл в последно време, е тази за 27-годишния Брайън Джонсън – пиян времеви пътешественик, който миналият октомври се появява в Каспър, щата Уайоминг. Той се кълне пред полицията, че идва от 2048 г. Дошъл е в наши дни, за да предупреди хората за извънземна инвазия. В частност, иска да разговаря с "президента на града" - и само с него. Джонсън е искал да се озове в 2018-а, но "пропуснал" и се върнал до 2017-а. Няма за какво да се тревожи – извънземните, според него, ще дойдат през 2019-а.

 

Когато го арестуват, младият мъж обяснява на полицията, че причината да е толкова пиян е, че "пътуването във времето е станало възможно само благодарение на това, че извънземните са напълнили тялото му с алкохол".

 

Историята на този времевопространствен каубой става популярна поради очевидни причини. Но след него започват да се появяват репортажи за все повече "пътешественици във времето". Британските таблоиди всяка седмица публикуват странни истории за типове, които твърдят, че идват от следващото десетилетие или дори от някъде по-далеч от бъдещето. YouTube е пълен с интервюта с тези самозвани пътешественици във времето. Най-често те говорят директно на камерата и нервно обясняват, че са дошли от бъдещето, за да ни спасят от някаква задаваща се опасност.

 

Пътешественикът във времето винаги знае, че няма да му повярват. Винаги се тревожи за собствената си сигурност, но въпреки това трябва да ни разкрие истината. Понякога лицето му е размазано, а гласът му – променен.

 

Но едно нещо е константа – винаги пътешествениците са бели мъже.

 

Майкъл Филипс, британският пътешественик във времето, който твърди, че е познавал Тайтър, е един от най-популярните мъже от бъдещето. Твърди, че е роден през 2043-а и обяснява, че е изпълнил редица мисии. При първото си пътешествие, например, се е озовал в 2138-а. Когато не се шляе между годините, живее в 2075-а. Твърди, че там не е лошо, но на Земята са настъпили редица промени, за които трябва да ни предупреди. Сред тях са и климатичните промени, за които управниците все още не са направили нищо. Но той е тук, за да ни помогне да сменим посоката на бъдещето. Това е основна тема във видеоклиповете на всички такива самозванци.

 

В собственото си видео Филипс твърди, че е бил избран от (бъдещ) отдел на правителството, наречен "Сектор 18". След като се присъединил към него, те го отвели в таен хангар. Там му показали машината на времето – обект със сферична форма, който използва "две микро сингулярности", намиращи се на върха и дъното на машината, за да я захранват. Така се получавало изкривяване на гравитацията, което отваряло дупка във времепространството.

 

Филипс обяснява, че това, което мислим за НЛО-та, всъщност не са космически кораби, а машини, които пътуват през времето.

 

Подобно на други измамници, тези "пътешественици във времето" разбират, че обществото се нуждае от доказателства. Някои си признават, че няма как да ни убедят. Други се опитват да обяснят как пътуването във времето работи или просто да заблудят аудиторията със съмнителни доказателства – като например, размазана снимка на небостъргачи от 6000 г. (между другото, точно това видео е гледано пет милиона пъти).

 

Има такива, които правят прогнози за бъдещи събития – като избирането на Тръмп за втори мандат като президент на САЩ (популярна прогноза сред "пътешествениците"). Изглежда доста удобно, че прогнозите им никога не са за следващата седмица или следващия месец. Аудиторията винаги трябва да почака няколко години и тогава "ще види". Всички ще видят!

 

С изключение на това, че никога не са жени или цветнокожи, пътешествениците във времето споделят и друга обща характеристика: клиповете им биват публикувани на два канала в YouTube – ApexТV и Paranormal Elite. И двата са места за хора, които се интересуват от странното, окултното и необяснимото.

 

Те се появяват от нищото през миналата година. Първо, ApexTV публикуват видео на пътешественик във времето от 2028-а. То бързо събира 650 000 гледания. Бързо е последвано с видео на пътешественик от 2030-а, което е гледано 385 хиляди пъти. Тенденцията продължава с хора, които твърдят, че идват от различни години, а гледанията постепенно намаляват. И изведнъж през октомври се появява видео на човек, който твърди, че идва от 2250-а. Той събира 1,5 милиона гледания.

 

Видеото на Алекзандър Смит е още по-голям хит със 7 милиона гледания, въпреки че изглежда ужасно фалшиво. Смит твърди, че е дошъл от 2118-а. Очевидно е млад мъж, който носи гумена маска на старец и ужасно нелеп костюм. Твърди, че пази тайната си от 1981-а насам. Очевидно е, че става дума за пълна измишльотина. Въпреки това видеото сменя посоката на ApexTV. Всички видеоклипове за русалки, чудовища и извънземни вече са в миналото. През последните четири месеца каналът е препълнен с "ексклузивни" видеоклипове на пътешественици във времето.

 

Това донякъде  е нормално – тези истории, създадени с цел да събират кликове, дават на зрителите усещането, че нещо в бъдещето наистина зависи от тях.

 

С времето историята на най-известния пътешественик Джон Тайтър бива разбита. Дори известният физик Мичио Каку се включва в обсъжданията като я обявява за пълна глупост. Има предположения, че Тайтър е гавра, измислена от двама братя от Флорида.

 

Въпреки всичко историята за него все още има своите защитници. Те твърдят, че той е променил посоката на времето и именно заради това войната от 2008-а не е станала реалност.  Т.е. че е създал времеви парадокс. Казвайки ни какво ще се случи, той е променил бъдещето и сега ние не можем да кажем какво точно е променил. Или какво не е променил. Но това означава, че не би могъл да се върне и в своето собствено време.

 

Наскоро починалият физик Стивън Хокинг също прави опит да сложи край на дебата за пътешествениците във времето. През 2009-а той организира парти за такива, но информира хората за събитието едва след като е минало. Както може да се очаква, никой не се е появил.

 

Така че без значение броя на "пътешествениците във времето" в YouTube и колко гледани са клиповете им там, следващият път те ще трябва да се постараят малко повече.

 

 

Станете почитател на Класа