Аз това не съм го казал, но пак казвам...

Изпадали ли сте в ситуация, в която дори и две неправилни думи могат да ви лепнат етикет? За нула време можете да станете "ксенофоб", дори и да дарявате дрехи на бежанци ежемесечно, или "хомофоб", въпреки че вечер играете белот с онази приятна гей-двойка от първия етаж.

 

В социалните мрежи нещата се случват по-светкавично, а онлайн гафовете се помнят още по-дълго някъде там, на някой сървър. Напълно възможно е да сте написали "******** на сапун!", а 10 години по-късно непознат да ви погледне и да заключи на висок глас "Ааа, това е оня, расистът...".

 

А откакто българските политици и обществени личности започнаха активно да използват профилите си, положението започна да напомня САЩ, президента Тръмп и неговото covfefe.

 

Например, около 10 юни 2017-а най-коментираното събитие в България не беше, че температурите пак са прехвърлили 30 градуса и ще колабираме в летните горещини. Това беше София прайд, за който потребителите предимно се надпреварваха да споделят изтъркания виц с "Джон, какъв е този шум на улицата... ".

 

Съпругата на държавния глава - Десислава Радева, реши да подходи по малко по-друг начин.

 

Е, и тя не се сдържа и пусна в обращение изхабения анекдот, но освен него в доста дългия си статус събра на едно място драмата на котарака си Чарли, болен от котешки СПИН, участниците в прайда, уважение към "различните", неуважение към "различните" ("Не преигравайте, моля!"), пенсионери, многодетни майки и парчето на Rainbow - Catch The Rainbow.

 

Плюс призив за прайд на хетеросексуалните, какъвто в по-топлите месеци се провежда във всеки парк, особено след залез слънце. За добро или лошо, публиката бързо се разсея, може би заради дантелите...

 

В началото на март месец тази година министърът на туризма Николина Ангелкова също реши да използва дантели и Facebook, този път за да внесе доза холивудски блясък.

 

Буквално, защото в няколко поста показваше снимки от присъствието си на наградите "Оскар" като не пропусна да подчертае, че е в Долби тиътър на лични разноски. Да не реши някой, че българският данъкоплатец плаща за ръкостисканията й с Гал Гадот и Майкъл Дъглас.

 

Ангелкова допълни, че ще продължи да промотира България със силата на киноиндустрията, а потребителите останаха с впечатлението, че тази година Салма Хайек ще почива на СПА в Поморие.

 

Nikolina Angelkova

За мен е голяма чест да съм тук на юбилейната 90-та церемония по връчване на Оскарите. Това бе най-забележителното събитие за целия филмов свят. Ще продължим да промотираме България чрез силата и влиянието на киноиндустрията, киното има милиони фенове и много ни помага. Вярвам, че това ще доведе до успех. Изключително много благодаря на всички мои приятели-актьори, които лично ме поканиха. Веднага след церемонията поздравих трима от носителите на Оскар Frank Stiefel, Gary A. Rizzo и Mark Weingarten.

 

 

Не такъв звезден оптимизъм идваше от статуса на депутата от БСП Таско Ерменков.

 

На 19 май загриженият за столичани социалист обясни, че са му се обадили "от институции" и са му съобщили, че "водата в софия е ОТРОВНА" (оригиналният правопис е запазен) и в нея са изсипани (откъде?) "голямо количество отровни химикали".

 

Колкото и несериозно да звучи поднесената информация, имаше и такива, които й повярваха. В крайна сметка дихидрогенният монооксид причинява сериозни щети дори по метал и камък.

 

След като се оказа, че няма нищо нередно във водата в столицата (или поне не над обичайното), последва оправдание в стил "Аз това не съм го казал, но пак казвам...".

 

Таско Ерменков

Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:

 

 

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат

 

 

А понякога дори не е необходимо да си народен представител в парламента.

 

Достатъчно е да си неговата съпруга, за да попадне твой статус в полезрението на някой скучаещ журналист, който иначе е решил да види снимките от "Morenceeee 2018" на колежката.

 

Лошото е, че след това думите биват надлежно публикувани и обсъдени. Налага се да напишеш още поне две изказвания и то без да са те викали в най-близкото РПУ.

 

Светлана Дончева - съпругата на вицепремиера Томислав Дончев - предупреди ромското малцинство с метафората "морковите са на свършване, време е за тояга". Тъй като не беше използван точно този деликатен изказ, статусът е бил докладван за реч на омразата, а чувствителните модератори на Facebook са побързали да го изтрият, преди да се наложи на Зукърбърг да говори и пред Българския хелзинкски комитет.

 

Това наложи Дончева да влезе в режим "Обяснения" и кратка лекция на тема "Що е то метафора?". Какво е искал да каже авторът обаче разбрахме още в първия постинг, нямаше нужда от анализи...

 

Svetlana Doncheva

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички ци...

Истината е, че не е необходим скандал като този с Cambridge Analytica, за да се усетиш, че всяка твоя онлайн стъпка може да бъде не само проследена, но и използвана срещу, теб.

 

В много случаи публичният линч е далеч по-безкомпромисен от тропване на дървено чукче...

Станете почитател на Класа