В очите на Путин… хлад и недоверие

Все пак, с познатото руско великодушие към малките, които са сгрешили, Путин отвори пред Борисов вратата.”Турски поток” ще мине през България, но еспертите смятат, че е рано да се говори за затопляна на отношенията.

 

Първа визита в Москва.


Първо гостуване в Кремъл


Първа среща с Путин след 9-годишна раздяла


Разговори в рамките на близо два часа.


Пресконференция с продължителност 27 минути.

 

ЦЕЛ НА ВИЗИТАТА

 

Борисов да получи политическата воля на руския президент за вкарването на 15.75 млрд. куб.м. годишно руски газ в хъба “Балкан” през отклонение на “Турски поток” за българска територия, който да продаваме, а не да транзитираме, каквито са вижданията на руснаците. Това би дало възможност на България да възвърне ролята си на газоразпределителен фактор на Балканите.

 

ДЕЛЕГАЦИИТЕ

 

Българската делегация, съпровождаща премиера, бе внушителна – петима министри, вкл. вицепремиер: Томислав Дончев, Влади Горанов, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Боил Банов. Към нея бе включен и шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов. Отсътвието на външния министър Екатерина Захараиева се оценява като умишлено “скриване”, заради неспиращото ѝ антируско и антипутинско говорене.

 

От руска страна в разговорите участваха: Антон Силуанов – първи вицепремиер и министър на финансите, Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията, Александър Новак – министър на енергетиката, Владимир Медински – министър на културата, Александър Грушко – зам. министър на външните работи, отговарящ за Европа, Юрий Ушаков – помощник на президента, Александър Сафонов – председател на агенцията по туризма.

 

Както и шефовете на “Газпром” и на “Лукойл” Алексей Милер и Вагит Алекперов.

 

СРЕЩАТА

 

Според Путин тя е била “открита и съдържателна“.


Според Борисов разговорът бил “прагматичен и полезен”.

 

РЕЗУЛТАТЪТ

 

1. Русия заяви готовност за реализация на проекта на АЕЦ “Белене“, ако България вземе решение на пазарна основа. Но и без тази среща е ясно, че АЕЦ “Белене” ще се строи от руснаците, защото проектът е техен, независимо какъв ще е инвеститорът.

 

2.“Турски поток” ще се зауства на българската граница. Това обаче стана известно още на 26 май, когато Турция и “Газпром” подписаха договор за строежа на сухопътната част на “Турски поток” и тогава се разбра, че той ще стига до България, а не до Гърция, заради влошените отношения между Атина и Анкара.

 

3. Не са постигнати договорки за доставка на руски газ за България през “Турски поток”. Това бе огромната изненада, която ни я сервира говорителят на президента Дмитрий Песков, тъй като Путин бе обран в изявлението си. “Комерсант” написа, че “Турски поток” ще премине през България. Песков уточнява – това е вариант, но нищо не е решено, нищо не е уточнено.

 

4. Постигнато е съгласие за съхраняването на военните ни паметници на българска земя. Без конкретна договореност.

ДОКУМЕНТИ не са подписвани.

 

Седмица преди това Макрон си тръгна от Москва с 50 подписани договора.

 

Борисов отиде при Путин с един-единствен проект, за който получи обтекаем отговор: “Въпросът за транспортирането на газ от “Турски поток” в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България”. И още: “Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа“.

 

Нито дума за хъба “Балкан”!

 

Нито дума за това, че ние искаме да продаваме руски газ през “Турски поток”, а не да транзитираме.

 

Ние чакахме от Путин да ни каже за “количествата газ”, той ни отвърна с “въпросът е…”.

 

България не представи стратегия за цялостното развитие на руско-българските отношения в контекста на новото в контактите между ЕС и Москва. А Русия това очаква. Тя иска от нас да види какво ще е отношението ни към нея оттук нататък, след като в последните 5-6 години ние се държахме към нея като “ястреби”. Тя иска да види, че сме осмислили грешката си;  иска да е сигурна, че миналото няма да се повтори. Иска да вярва на някого у нас, че Русия ще получи това отношение, което заслужава. И което Европа вече ѝ засвидетелства. Въпреки санкциите, въпреки нашите евроатлантически обвързаности,  които тя приема. Проект като хъба “Балкан” е много малък за размаха на газовото и геостратегическото ѝ влияние. С него и без него Москва пак държи кранчето на синьото гориво към Европа.

 

Срещу искането ни това кранче да се врътне и за нас, ние не предложихме нищо в ответ. Просто бяхме НЕПОДГОТВЕНИ!

 

Българските министри не се срещнаха с реципрочните си колеги в Москва с изключение на Ангелкова и Банов, които проведоха бланкетен разговор с руския министър на културата Медински.


Нито един от министрите не коментира визитата пред медиите.

 

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

 

В малката зала за пресконференции на Кремъл Борисов и Путин влязоха с енергични крачки. Застанаха пред микрофоните.
Борисов – видимо притеснен. 


Путин – с ледено спокойствие.

 

Първи взе думата домакинът. Путин чете от предварително подготвен текст. Първо казва за АЕЦ “Белене” и после минава на руските паметници у нас. Хъбът е пропуснат. Край! Провал!

 

Нито веднъж не спомена името на Борисов, използваше дистанцираното и протоколно “премиер-министърът”.

 

Нито веднъж не показа свойско или приятелско отношение към Борисов!

 

Първите целувки между двамата бяха, след като Борисов просто го награби в прегръдката си. Путин обаче не е Юнкер и бързо го сложи на мястото му.

 

Борисов започна изложението си енергично, влизайки почти на бегом в енергийната тема,обяснявайки като скоропоговорка за “българската публика” всичко, което е в съзнанието му за България като газоразпределителен център на Балканите.

 

Нямаше лист пред себе си. Използваше натрупаното в главата си. Говореше. Говореше…


Путин се втрещи от този енергиен словесен поток.


Погледът в очите му се променяше от негативен през пренебрежителен до безразличен

 

Борисов не го видя. Той ръкомахаше с ръце; отвреме-навреме с тялото си се наклоняваше към домакина, за да покаже колко са близки; използваше дори израза “колегата Путин”.

 

Сините очи на Путин го стрелваха, но в тях нямаше емоция.

 

Нямаше съпричасност към това, което говори и което иска да покаже гостът му. Погледът беше: “Какви ги говориш!”

Борисов не го разбра.

 

Премиеръът на България започна да се извинява за спирането на “Южен поток”, кършейки нервно ръце;

 

да се оправдава с Брюксел за това решение;

 

да благодари за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй;

 

да обещава, че сме си научили урока за “Белене”;

да търси снизхождение в силата на ГОЛЕМИЯ, който трябва да ПРОСТИ.

 

Путин го гледаше със стъклен поглед, бърчеше чело, измерваше го изпод вежди... И го закова: “Приказките за по-големия ме смущават, защото по-големия обикновено го подтикват да плати сметката”.

 

Хуморът на Путин бе пълен със сърказъм. Обяви, че “сметката” за спирането на “Южен поток” са 800 млн. евро загуби за руската страна. Борисов не отвърна, че загубите на България са не по-малки и че не сме  получи никакви компенсации за своето послушание.

Този миг бе отчайващ за националното ни самочувствие!


За да покаже, колко сме зависими от Москва, Путин му припомни, че 9% от БВП на България идва от дейността на “Лукойл”.

Борисов пусна това покрай ушите си.

 

И се оплака, че хем сме били най-лоялната страна на ЕС, хем са ни подминали всички газопроводи.


Путин го погледна съжалително. И се хвана за челото.

 

Борисов се оправда, че ние сме били “принципни”, но това звучеше по-скоро като признанието “май излязохме глупави”, защото точно тогава “ни се влошиха отношенията с Русия”.

 

Това не стопли сърцето на Путин.

 

Напротив. Каза ни в лицето, че на едни от ЕС разрешават да правят бизнес с Русия, да подписват за газопроводи, а на България – не. “Тя по-лоша страна ли е, друга категория ли е ?”, попита Путин и това звучеше като шамар за всички български управници, които в тези години не защитиха националния интерес така, както го правят силните държави в ЕС.

 

В тази поза на слаб ученик пред Путин стоеше премиерът на държава, която в момента председателства  Съвета на ЕС. Премиер, който търси да стъпи на здрава почва в отношенията ни с Русия

 

Но миналото, а не бъдещето бе в очите на Путин.

 

Борисов вървеше по остриетто на бръснача, Путин пък с наслаждение наблюдаваше усилията му да се държи в равновесие.

Въпреки това Борисов не се предаваше – надяваше, че с характерното си свободно държане, с което сваля всякакви бариери, ще смили и Путин.

 

Още повече, че Еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за създаване на регионален газов хъб.  В отговор на въпрос за транзита на руски газ в Европа  говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен заяви:“ “Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България.“

 

Не се получи!

 

Путин е безпощаден! Иска и от ЕС, и от България “железобетонни гаранции”.

 

Заради предателствата ни.

 

Заради врътките.

 

Заради това, че днес кажем едно, утре – друго.

 

И ни дава време…

 

С познатото руско великодушие към малките, които са сгрешили, Путин все пак отвори пред Борисов вратата. 

 

“Турски поток” ще мине през България. Но еспертите смятат, че е рано да се говори за затопляне на отношенията” , коментира авторитетното издание РБК.

 

Защото доверието трудно се възстановява.

 

Братските чувства вече ги няма. Има студена икономическа пресметливост. Това тепърва ще го осъзнаваме!

 

България има да извърви много дълъг път, докато се върне на онази права, в която Путин ни гледаше с уважение.

 

Руските медии се отнесоха благосклонно към Борисов. Оцениха посещението му като прелом в отношенията ни с Русия.

 

Това е неслучаен знак!

 

Оправдаха и “предателството” ни. “През последните години, следвайки сигналите и напътствията от ръководството на ЕС, България се самонаранява. Вредите в крайна сметка са огромни, но от ЕС няма компенсации”, написа Газета.ру

Оттук-нататък трябва да оправдаем доверието, дадено ни в аванс.

 

Москва наистина не вярва на сълзи!

 

И накрая – от тридневно, през двудневно, посещението на премиера Борисов завърши с една обикновена 12-часова визита в Москва. 

Без официална, вечеря. И без фанфари!

 

Станете почитател на Класа