Победата имаше хиляди бащи, а "Младост" се оказа сираче

Не му върви на "Младост" на районни кметове. Не му върви, откакто Бойко Борисов подаде оставката на Цвета Авджиева (ГЕРБ) по подозрения за конфликт на интереси при строеж в зелени площи.

 

Сега лицето на протеста срещу бетонирането на квартала Десислава Иванчева беше арестувана показно заради предполагаем корупционен рекет в замяна на строително разрешение.

 

арестът на десислава иванчева

 

"Показен арест" е слабо описание на операцията, в която звеното "Антикорупция" и Спецпрокуратурата надминаха най-добрите традиции на "МВР Пикчърс" от Цветаново време.

 

Камера, звук, екшън. Пачки по стотачки в евро на асфалта, белезниците - от всички гледни точки.

 

Случайният минувач Антон Тодоров, по съвпадение бивш депутат от ГЕРБ и отговорник по опозиционното разузнаване, имаше честта пръв да обяви новината за "хващането с подкуп" на безпартийната районна кметица.

 

За да не остане неразбрал за случая - в продължение на 5 часа Иванчева стоя със закопчани ръце насред централно столично кръстовище пред обективите на всички национални телевизии.

 

"Ако някой иска да си направи селфи с кметицата на Младост, да побърза", гласи последният Facebook-виц.

 

Официална информация за причините за ареста ще има, ама друг път (с 24-часово забавяне). Дотогава публиката може да се упражнява в събирането на "две и две" наум.

 

Отвъд престараването на службите в стил "На колене като абсолютен престъпник", няколко детайла от картината правят впечатление.

 

Победата на Иванчева през 2016 г. имаше хиляди бащи, а накрая "Младост" се оказа сираче.

 

Бившата дистрибуторка на козметика за фризьорски салони трябваше да се превърне в знаменосец на идеята за самоуправление "от масите за масите". След първичната еуфория Иванчева се събуди в реалността - районен кмет на територия със 100 000 души население, но без собствен бюджет; с минно поле от спорни казуси в завещание от Петър Диков, но без политически гръб в СОС; в открита война с централата на Столична община и в пряк сблъсък със собствениците на частни имоти, включително с инвеститори от клас "А".

 

Какво ли можеше да се обърка? Всичко.

 

Георги Кадиев, който организира и плати кампанията по избора й през 2016 г., се разграничи от нея само след половин година на власт и няколко неправилни уволнения на правилни кадри. Обаче не отива на политик с пределно дълъг стаж и претенции да направи България "Нормална държава" да открива постфактум, че кандидатката му страда от "нежелание или неумение да чете документи".

 

Да не се окаже, че точно това качество е търсено при номинацията на "жената от квартала", без много мисъл за опасността от нежеланите странични ефекти?

 

Йорданка Фандъкова също предпочете да вдигне ръце от скандала, защото "не е шеф на районните кметове".

 

Доколкото не отговаря за тяхното назначение и уволнение - вярно е. Но по закон кметът на общината е този, който координира и контролира изпълнение на правомощията, възложени на кметовете на райони. Администрацията на Столична община е тази, която трябва да подпомага дейността на районния кмет, независимо от "боята" му.

 

Жителите на "Младост" са жители на София, избирателите на Иванчева са отговорност на Фандъкова.

 

Вместо това един от най-големите, най-гъсто населени и най-бързо развиващи се райони се беше превърнал в заложник на конфликта между две канцеларии, а споровете по устройствения план се уреждаха с живи вериги по сутрешните блокове и заплахи за отцепване с референдум.

 

Леко неуместни са и ехидните реакции в ГЕРБ срещу Десислава Иванчева - и то, дори при липсата на формално обвинение.

 

Колкото по-дълго борбата с корупцията се бърка с партизанщината и политическата мъст, толкова по-зле за всички. В ГЕРБ би трябвало да са научили този урок след Костинбродската акция от 2013 г.

 

Иначе същият филм го гледахме преди 4 години - с дроновото разузнаване над селските имения на кметовете на Пазарджик и Хасково. Присъди - нула.

Станете почитател на Класа