Запушете си устите! Отворете си ушите! Чухте ли, какво каза Орбан?

От много приказки не чуват важното. Хайде, Захариева е ясна: тя все едно, че се намира на пазар за цигански булки. Тия дни казала: И тя знаела, че в Сирия са използвани химически оръжия. Откъде пък знае, кой й е казал баш на нея – карай да върви, на пазара за булки така се говори. Обаче Върховният представител на ЕС по външните работи Могерини – с която нашата пеперуда се шматкаше из НДК – каза друго: Ще чакаме, докато системата на ООН докаже това. Но не се сети да затвори устата на Захариева. Пък и защо да го прави – щом толкова искаме да се набутаме между шамарите, прав ни път.

 

Дрънкането е смешно, глухотата обаче е много опасна. След срещата си с Бойко, унгарският премиер Орбан каза: „Борисов си заби брадвата в голямо дърво с интеграцията на Балканите в ЕС“. Дори и най-самонадеяният политик би изтръпнал от тези думи.

 

Да разчоплим изречението, от което лъха нещо зловещо. Ясно е, че с брадва голямо дърво трудно се сече – особено когато то е с отровни коренища. Бойко СИ забива собствената брадва. Използването на брадвата в политиката е нелепо. Унгарецът иска да ни каже, че сме се заели с непосилна задача – и то по дърварски.

 

Балканите най-напред себе си трябва да укротят. А с „идеята“ са за Западните Балкани ЕС точи лиги, а не думи – понеже собствения си кошер вече не може да укроти. Но дори това не е най-важното. Докато въртим брадвата, могат да ни сполетят много беди. Никой няма да ни остави ние да сме „брадвата“ на Балканите. Не бройте Русия – дори Америка няма да го позволи.

 

Можем да си играем на пощенски гълъб – но нищо повече. Пощенски гълъб с брадва? Защо, все пак, Орбан натрапва този образ? Най-вероятно иска да ни предпази.

 

И за какво е целият ни зор? Заради кефа на някакъв Зоран, който утре няма и да го има. А ние само ще събудим старите си врагове.

 

Бойко да извика Захариева от пазара – и с най-дебелия флумастер да й напише на челото:  Забранено ми е да говоря за името на Македония и изобщо за Балканите. Може и да не го направи.  Ако вече е решил, че сме по-големи тарикати от гърците. Ако спрете да говорите, може и да ви остане време да четете. И да научите, кой е Вечният Потърпевш на Балканите.

 

А пък Сидеров пак се оплакал, че Цветанов иска да цепи групата на „Патриотите“. И какво друго да прави, това му е предназначението – да цепи, и той е брадвар. Пак добре, че не е рекъл да ви направи на стърготини.

 

И какво се оплакваш: Вземи и ти нацепи „групата“. Може и да се почувстваш по-добре.

Станете почитател на Класа