Страната на киселото мляко. И на корупцията.

България е страната на шопската салата, на киселото мляко и розовото масло. Но корупцията си остава най-голямата пречка пред нейното развитие, твърдят две германски медии по актуален повод.

 

 

 

 

 

Има поне едно нещо, от което България не може да се оплаче тези дни - липсата на внимание. След като в началото на годината пое европредседателството, през тази седмица България е и страна партньор на международното изложение "Зелена седмица" в Берлин, четем в публикация на "Нойес Дойчланд", озаглавена "Страната на киселото мляко и на корупцията".

 

Плюсове и минуси

 

Страната на шопската салата и на киселото мляко изнася основно пшеница, чушки, домати и млечни продукти, но е известна и като един от най-големите производители на розово масло. И още две предимства на България изтъква авторът на публикацията Томас Розер: бързия интернет и туризма на достъпни цени по слънчевото Черноморие.

 

Половин Япония закусва с българско кисело мляко

 

Освен това България може да се похвали с икономически ръст от 3,9 процента, с ниски нива на безработицата, с бюджетен излишък и със задлъжнялост от под 27 процента, с което страната преизпълнява Маастрихтските критерии за въвеждане на еврото. Но заради ниския жизнен стандарт някои страни-членки на ЕС са по-скоро против бързото приемане на България в еврозоната, пише още авторът на статията и продължава:

 

ЦИД: Корупцията остава най-голямото предизвикателство за България

 

"Да, средната брутна заплата възлиза междувременно на 530 евро месечно, но в редица сектори, например в земеделието, заетите нерядко са принудени да изкарват месеца с минималната заплата от 261 евро", отбелязва авторът и добавя, че за чуждестранните инвеститори ниските разходи за труд може и да са важно предимство, но много млади българи напускат страната именно заради лошото заплащане.

 

Последното допитване на Германо-българската индустриално-търговска камара показа, че 59% от анкетираните фирми изпитват глад за специалисти. Но най-голямата пречка пред развитието на страната си остава корупцията, пише по-нататък германското издание и цитира още една показателна цифра: 90 процента от анкетираните компании са недоволни от борбата срещу корупцията и престъпността.

 

В края на статията авторът припомня и класирането на България в индекса на "Трансперънси интернешънъл", според който България е най-корумпираната страна в целия Европейски съюз. В общата класация тя се нарежда чак на 75-а позиция - преди Беларус, но след Буркина Фасо, пише "Нойес Дойчланд".

 

"Положителен сигнал, но..."

 

Корупцията е основен акцент и в интервю с ръководителя на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер, излъчено по германското обществено радио WDR 5. В разговора Гайслер припомня, че наскоро българският парламент прие нов закон за борба срещу корупцията, който предвижда създаването на единен антикорупционен орган и редица мерки за превенция на корупцията. Като цяло това е положителен сигнал, но приемането на закона и приложението му на практика са две съвсем различни неща, посочва Гайслер.

 

"През следващите седмици и месеци ще трябва да следим внимателно дали се изпълняват предвидените в закона мерки. Във всеки случай обаче правителството в София има волята да овладее проблема", казва още Гайслер и прогнозира, че ще мине известно време, преди новата антикорупционна служба да заработи истински.

Станете почитател на Класа