Майка на 4 деца от Варна с трогателно писмо към местните общинари - иска помощ, но не я получава

Детска учителка, майка на четири деца от Варна, изпрати трогателно писмо до кмета на район "Младост" Христо Христов и подопечните му служители.

 

Нона от години ходи по мъките, за да се сдобие с общинско жилище, но отчаяните ѝ опити до момента се оказват безуспешни.

 

Ето и нейната изповед, която бе публикувана от Varna24:

 

 

Уважаеми Дами и Господа - властимащи в район Младост на град Варна,

Пиша Ви това писмо с надеждата, че по Коледа стават чудеса!

 

Първо ще Ви се представя:

 

Казвам се Нона Иванова Йотова - българка, горда майка на ЧЕТИРИ деца. По професия съм начален учител, към днешна дата - самоосигуряваща се, в майчинство.

 

Картотекирана съм през 2011 г. като нуждаеща се от жилище, в категория II.

 

Много пъти съм идвала да проверя какво се случва и дали моето семейство ще бъде настанено в общинско жилище. Почти всеки път, Вие, служителите на отговорни позиции ме информирате, че жилища няма.

 

Понякога ми обяснявате, че се водят дела с некоректни платци и като минат определените срокове, ще се потърси решение за мен.

 

При предпоследното ми идване при Вас, г-н Христов, ми казахте, че апартаментите са в много лошо състояние и ако имам определената за ремонта сума, можете да ме настаните.

 

Аз, разбира се, нямах /нямам и сега/ възможност да покрия тази сума и си тръгнах силно разочарована, дори разстроена, с чувството че ми се подиграват.

 

След този отговор спрях да идвам - ако с това свое поведение сте целили да ме отпратите безвъзвратно или поне задълго, успяхте.

 

От 2011 г. насам сменях няколко пъти квартирата си по различни причини. Много пъти животът ми се сриваше и аз изпадах във финансов колапс. Именно тогава идвах при Вас с отчаяна молба за жилище, с надеждата, че все пак има дори малък шанс да подсигуря стабилен покрив над главите на децата си.

 

Всеки път, получила Вашия отказ или по-скоро оправдателно обяснение, събирах последните си сили да се съвзема и да изляза от тежкото финансово състояние, за да плащам наем за квартира - с цената на ужасни лишения.

 

Завърших висше образование, дори магистратура, за да мога да се реализирам по-успешно и да давам добър пример на децата си.

 

До ноември 2016 г. дори си вярвах, че ще успея, но тогава некоректен работодател ме освободи от работа в същия момент, в който споделих, че съм бременна.

 

Започнах да се осигурявам сама, за да мога да получавам майчинство. Но ето, днес, година по-късно, аз отново се обръщам към Вас със зов за помощ - СПЕШНО ИМАМЕ НУЖДА от ЖИЛИЩЕ!!!

 

Плащам си редовно осигуровките, плащам си наема, сметките, синовете ми ходят на училище, на шах и на фехтовка, но започна дъждовният и студен сезон и се оказа, че покривът на две от стаите в обитаваната от нас квартира тече сериозно. Хазяйката няма възможност да ремонтира покрива на къщата, аз също!

 

Изумително трудно, дори невъзможно е да сменяме квартира в момента:

 

Никой не иска многодетно семейство на квартира!

 

Високата пазарна цена е сериозна преграда - как да плащам 600-1000 лева месечно за квартира с майчинство от ~ 500 лева?

 

За да се смени квартира са нужни много пари накуп - депозит + наем + транспорт на багажа + изчистване на сметки в старата квартира! Аз не разполагам с подобни средства!

 

Ходих в Общината с молба за еднократна помощ, но оттам ми отговориха, че нямат бюджет. И така се стигна до настоящото писмо - към Вас, от които зависи да осигурите жилище на едно многодетно българско семейство. Пиша още, защото настоявам за писмено становище-отговор.

 

Преди няколко седмици реших да Ви уведомя за новия член на семейството си - дъщеричката ни Йоана, която се роди преди 7 месеца. Отидох в информационния център и поисках бланка. Там служителката сякаш не ме разбра и ме прати при Вас, госпожо Атанасова!

 

И аз, с бебешката количка, минах по стълбите и през тежките врати до кабинета Ви, само за да чуя, че "за мен няма жилище, че има чакащи от 94-та година и че в момента настанявате тези, на които им събарят незаконните домове." Не се изненадах, но ми стана обидно!

 

Първо - не ме попитахте защо съм дошла! Явно Вас изобщо не Ви интересува! А сте назначена, за да помагате на хората в нужда - поне така е оповестено!

Второ - обяснението, че чакат хора от 94-та година, вече се изтърка! Техните деца отдавна би следвало да са пълнолетни и едва ли са чакащи в категория многодетни!

Трето - казвате, че скоро не сте настанявали никого! Сигурна ли сте?! Или да извадя решенията на съветите Ви от 2011 г. насам?

Четвърто - ще настанявате тези, чиито незаконни домове събарят! Тоест, попадащите в графа "престъпили закона", са с предимство пред една спазваща законите, плащаща редовно данъци, осигуровки, интелигентна и грамотна българска гражданка - учителка, възпитаваща бъдещето на България, включително ЧЕТИРИ собствени деца!

 

Излиза, че според Вас моето семейство не е от значение за институциите и не е необходимо да ни се помага! Оттук произтича болезненото съмнение - в какви принципи и нрави трябва да възпитавам синовете си, дъщеря си и учениците си и как да формирам у тях представи за ДОСТОЕН ЖИВОТ в ПРАВОВА ДЪРЖАВА?!

 

На финала искам да Ви уведомя, че настоящото писмо ще бъде "открито" и моят апел ще бъде публикуван във всички истински свободни медии, защото не аз съм тази, която трябва да се срамува от действията си и начина си на живот!"

Станете почитател на Класа