"Весел некролог" от Брюксел

И друг път съм правил опити да предупредя срещу отклоняването на вниманието от главния проблем (на деня) чрез фалшифициране на новинарските акценти при тяхното преподреждане в угода на властта.

Днес съм обаче особено настоятелен, защото имаме предизвестено важна новина за България по отношение на ПЪЛНИЯ провал на нейното управление по оценка на главния източник на външно легитимирана на Борисов и свитата му. Това е “весел некролог”, безспорна тъжна вест, която обаче пак ще изкара шутовете на Борисов да обясняват как не само всичко е наред, но дори сме във възход.

ЕК (ще) представи поредния си, 11-и, доклад за България, но не се заблуждавайте в едно: каквито и формулировки да чуете и прочетете, истината е драматична. Защото НИТО ЕДНО от изискванията на Европейската комисия към българските власти като условие за отпадане на наблюдението на България не е удовлетворено. НИТО ЕДНО от общо 17!

Каквото и да ви казват пропагандистите, които ще се опитат да ви убедят колко нормално било всичко във връзка с този доклад, просто прочетете направените миналата година от ЕК препоръки, за да разберете какво не е свършило управлението на страната.

Препоръките на ЕК, припомнени от БТА, бяха:

- да се осигури прозрачен избор на членовете на Висшия съдебен съвет и назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно, основано на качествата на кандидатите;

- да се приемат изменения на наказателните закони за подобряване на преследването на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност;

- да се определят оставащите стъпки от съдебната реформа;

- да се намери решение за натовареността в съдилищата и развитие на електронното правосъдие;

- да се изготви план за изпълнение на препоръките за реформа на прокуратурата;

- да се приеме нова нормативна уредба за борбата с корупцията;

- да се създаде ефективен орган за борба с корупцията.

На нашата страна бе препоръчано още:

- да предприеме реформа на Закона за администрацията;

- да създаде механизъм за отчитане на напредъка по делата за корупция по високите етажи на властта;

- главният прокурор да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения;

- да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки;

- да бъдат въведени мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта в държавната администрация;

- да бъдат приети изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да продължи да работи независимо и ефективно.

По смисъла на факта, че нито една от тези препоръки не е изпълнена, управляващите тук граждани за европейско развитие на България получават оценка “слаб две” и дебелите им лъжи при интерпретацията на този факт могат да свършат работа само пред неосведомени и пристрастени към самозалъгването Граждани за евразийски регрес на България.

Да, лошо е, че от това се опитва да се възползва т.нар. опозиция от БСП, която се домогва до ролята на печеливш от тази ситуация. Но именно Борисов и неговите съучастници са тези, които работят за връщането на БСП във властта, а не критиците на ГЕРБ, някои от които стоят на тази критична позиция от самото появяване на популисткия отбор на формацията, пробутана на доверчивите клиенти на политическия електорален пазар като алтернатива на “предишните”, макар на практика да бяха и си остават вторият отбор на НДСВ и третият на БСП в разбиването на трудно проходилия дясно-консервативен елемент в българското управление и в българската политика изобщо - препънаха го на смени и солидарно почти в зародиш. След което без свян му надянаха дрехите. Нагиздени с тях, успяха да убедят европейците, че всъщност са поели щафетата и продължават по пътя на своите предшественици.

Сега царят Борисов е гол, но добре окопан институционално и медийно в очите на подкрепящите го поданици. Те се вторачват в специално скроените като за него в Брюксел одежди на приятел, отговарящ за стабилността на България. Тези брюкселски дантели обаче стават все по-прозрачни.

Кога ли ще прозрат това т.нар. обикновени хора, управлявани вече трети мандат от двойкаджията Борисов, който се разхожда на гол тумбак с лента “отличник”, прикривайки срамотиите си?

Маскарадът рано или късно ще приключи, а най-лошата новина със задна дата е във факта, че както провалът на Борисов пред Брюксел, така и успехът му в унищожаването на демократичната алтернатива на собствената си персона в България е пълен. В резултат на което шутовете, с които се е обградил, ни се подиграват от телевизионните екрани с обещанието същият да ни управлява още дълго – нямал алтернатива, съобщават ни те злорадо.

От този “весел некролог” ни се хили подобие на късния Живков, който обичаше да разказва, че дядо му бил столетник- демек ще ни управлява до дълбока старост и да не си правим илюзии. Обаче нашите вечни освободители ни освободиха и от него.

Явно и този път не можем да разчитаме на помощ от Запад, където пишат двойки на българските управници, но се задоволяват с това България да е стабилна (в своето двойкаджийство), за да не им създава проблеми. Така беше и при Живков.

Остава да се надяваме на нова перестройка в Москва, която да пришпори промяната в София.

Други идеи?

Станете почитател на Класа