Дарина Григорова и публицистът д-р Пламен Пасков относно интервюто на Александър Дугин

«Внушението на Нова тв, че Дугин е “мозъкът на Путин” е забавно, защото интервюто му е меко и умерено по отношение на България – отвъд очакваната истерия, дори отклони въпроса за “българското” предателството с факта, че Русия сама е предала себе си през 90-те. Лежерен въпрос на журналистката “защо ни изолираха от Южен поток?” – явно това е опорната точка – не ние се отказахме, нас са ни изолирали – това за кокошата памет.

 

Колкото до влиянието на Дугин върху Путин – това е хиперболизация на т.нар. аналитици на Русия, които съзнателно забравят, че той се провали политически, партията му “Евразия” няма електорат, фантомна е, не е съветник на президента на РФ, както се твърди, и в момента платформата му е тв Царьград – дотук, нищо повече. Самият консервативен сегмент на руското общество има далеч повече пластове от евразийския на Дугин. Но фигурата на Дугин е удобна за демонизацията на Путин в главите на нашите “аналитици”, “заплашени” от Русия.

 

В Русия това е един от ярките философи със своеобразни възгледи – особено на младини покрай Гайдар Джемал, но е забравен приживе и без влияние, вече не преподава дори в МГУ, не го канят на официалните тв канали – по тях говорят повече за Навални, отколкото за Дугин. И мъдрият глас зад кадър в стил “биг брадър”: “Ако искаш да победиш, трябва да знаеш как мисли врага ти” – разбирай, как мисли Путин през Дугин – е, не мисли, нито действа като Дугин, както и музикалното сантиментално оформление от съветските филми плюс малко патриотичен рок от Любе – това не е фонът на съвременна Русия.»


Доц. Дарина Григорова

 

 

«Не харесвам това интервю, и не споделям голяма част от това, което казва Дугин в него. Както от години не споделям това, което той казваше и преди, защото текущите и последвалите събития постоянно системно го опровергаваха. Най-доброто, което може да извлече човек от неговите прогнози и анализи по текущи събития, е да го ползва за обратен барометър.


Дугин не е съветник на Путин. Не е и от помощниците на Президента в Администрацията на Президента на РФ.


ДУгин не е мозъкът на Путин, и даже не е от първите 10 “мозъци” на Путин. От 2 години не съм сигурен даже и за първите 50.
Дугин не е прав за доста неща в това интервю. Фактологично не прав.


Дугин е [почти] изтикан в ъгъла – вече не е преподавател в МГУ, няма го по централните канали (както преди), и в момента е главен редактор в неголяма (за мащабите на Русия) ютуб-телевизия: Телеканал Царьград. Всъщност, самият канал има [много]милионна аудитория, и лично на мен част от участниците са ми много ценни, и предаванията са отлични.


Решетников, Хазин, Катасонов, Делягин…Искрено го препоръчвам за хора, които искат да знаят нещата, каквито са в Русия, а не както лъжат централните руски СМРАД-ове.


Дугин е отличен теоретик за основите на геополитиката, но кошмарно неудачен и погрешен във всеки свой практически опит да коментира, съветва, или да участва в текущите геополитически събития. Според мен поне. Може и аз да греша.

Това интервю със сигурност ще създаде грешно “обяснение” и още по-илюзорни “представи” на зрителите на НОВА за Русия, и за Путин.


Именно защото има и много верни неща, но примесени с метафизика (другото име на липсата на здрав разум), и със спорни, да не кажа неверни неща.


Но колкото и да са недостатъчно верни, те пак са като струя свеж въздух за отровените от истеричните русофобски лъжи на грантомотивирания сектор български “драги зрители”. Вероятно, срива на мотивацията да лъжат има нещо общо с обещанието на бачо Доню Тръмпата да въведе остеритет и за тях, като клъцна със 78% досегашните грантове в окупираните територии.


Българоезичните СМРАД-ове и техните “носители на експертиза” изпадат във финансова анемия, задух, което вероятно ги кара да си извадят [най-после] главите от задниците, и да започнат да пишат и говорят това, което мислят, а не (само) това, което им е казано.


Може би това е обяснението, че НОВА е вложила средства и е позволила излъчването на това интервю. Удивително на фона на “старата НОВА”, и може би симптоматично за смяна на релсите. А може би и не.»

Станете почитател на Класа