За какви права говорим, когато не можеш да четеш и пишеш

За по-строги мерки срещу ромската престъпност се обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в сутрешния блок на БНТ „Денят започва". Според него трябва да се направят реални стъпки към премахването на проблема с ромската неграмотност. Каракачанов заяви още, че това е единственият път за интеграция на малцинствата.

 

„Неграмотността в тази общност е огромна. 206 хиляди деца в България, голямата част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни. Дори трябва да въведем образователната повинност, задължително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години - връщаш се в училище и учиш.

 

Един от основните проблеми е изучаването на български език. Няма как да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и говориш на български език. За какви права говориш, когато няма как да си намериш работа в нормална фирма или предприятие, когато не владееш езика на мнозинството - не можеш да пишеш и да четеш. Това са неща, които е крайно време да спрем да ги разглеждаме от една страна с чисто етнически план, а от друга страна да спрем да ги разглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара", коментира още Каракачанов.

 

Той коментира и помощта на армията, която бе оказана към полицията в издирването на главния заподозрян за убийството в Пещера.

 

„Аз съм привърженик на това между армията и полицията да има сътрудничество в решаването на проблемите. Когато колегите от полицията имат нужда от съдействие, аз веднага разпоредих да им се окаже такова съдействие", каза той.

 

„Армията трябва да се включи в опазването на обществения ред", допълни Каракачанов.

 

„На България ѝ предстои европредседателство, мерките ще се засилят", посочи той.

 

„Има 5500 души недокомплект и това е заради ниското заплащане. Към проблемите на армията трябва да се обърнем с лице. Не са лесни разговорите с финансовото министерство", добави Каракачанов.

Станете почитател на Класа