България – алтернатива на испанските курорти

Ако искат да избегнат високите цени в натоварени испански курорти, европейските туристи могат да се насочат към България и Кабо Верде. Това заяви изпълнителният директор на най-големия туроператор в света TUI Фридрих Юсен, цитиран от „Гардиън".
Туристите заляха Иберийският полуостров през последните две години, поради опасения за сигурността около конкурентни летни дестинации като Тунис, Египет и Турция. Посетителите в Испания скочиха с 12% през първата половина на 2017 г., достигайки на 36,4 милиона души.
През последната седмица се появиха информации, че хроничната пренаселеност в някои от най-обичаните в Европа туристически дестинации, стана повод за негативна реакция от страна на местното население срещу туристите.
"Испанските курорти са препълнени" -каза Юсен, изнасяйки резултатите за третото тримесечие- "Миналата година имахме рекордни записвания, а през тази нивото ще се запази."
Юсен смята, че повечето хора в Испания са доволни от туристите, защото те осигуряват работни места и подкрепят местната икономика. Но повишеното търсене е довело до повишаване на цените в Испания, а от това могат да се възползват други дестинации.
По-високите цени биха могли да бъдат решаващ фактор, особено за британските клиенти, тъй като ваканцията им поскъпна, заради слабия паунд, който загуби позиции след гласуването за Brexit.
"Първоначалното намаление на търсенето се превърна в устойчива тенденция, така че хората трябва да свикнат с по-високите цени", каза Юсен за британските клиенти. Той допълни, че Tui вероятно няма да намали капацитета си за Турция през следващата година, защото търсенето за тази дестинация се връща. Той каза че компанията ще се опита да добави Тунис в програмата си, но за това все още не е взето решение.

Станете почитател на Класа