Доларът близо до 15-месечно дъно

Американският долар продължава да се търгува под натиск недалеч от неговото 15-месечно дъно спрямо останалите основни валути, ударено по-рано през седмицата, като инвеститорите и търговците са в очакване на ключовите данни за трудовата заетост и нивото на безработица в САЩ през юли.
Днес индексът на долара се търгува на ниво около 92,766 пункта спрямо останалите шест водещи валути, след като в сряда (2 август) той удари 15-месечно дъно от 92,548 пункта – най-ниско негово ниво от май 2016 година насам.
Основните негативни фактори, стоящи за слабото представяне на американската валута, са два – политическото напрежение във Вашингтон и невпечатляващите с нищо икономически данни от САЩ, които поставят под въпрос бъдещото темпо на затягане (повишаване) на лихвите от страна на Федералния резерв.
В четвъртък бяха оповестени нови тревожни сигнали, както икономически, така и политически. Според ISM, активността в сферата на услугите на САЩ се забави до 11-месечно дъно през юли. Междувременно стана ясно, че определеният през май т.нар. "специален съветник" (специален разследващ) Робърт Мюлер е назначил голямо жури, което да разследва твърденията за намеса на Русия в американските президентски избори през есента на 2016 година. Според два източника на агенция Ройтерс новосформираното голямо жури вече е издало призовки във връзка със среща през юни 2016 година, включваща сина на американския президент Доналд Тръмп, неговия зет и руски адвокат, близък до Кремъл.
Трябва да се има предвид, че зелените пари поскъпнаха до 14-годишни върхове само в рамките на два месеца след изненадващата победа на Тръмп в президентската надпревара в САЩ с оглед на обещаните от него политики, целящи повишаване на икономическия растеж и респективно на инфлацията. От началото на настоящата година обаче доларът загуби повече от 10% от стойността си на фона на притеснения относно способността на Доналд Тръмп да осъществи обещанията си за големи инвестиции в инфраструктура и за намаляване на данъците.
Най-солиден е спадът на долара спрямо еврото, тъй като единната европейска валута намира подкрепа не само от общата слабост на зелените пари, но и от нарасналите в последните седмици спекулативни очаквания, че в скоро време ЕЦБ ще обяви начало на постепенно затягане на досегашната си прекалено стимулираща парична и лихвена политика с оглед на по-добрата икономическа картина в еврозоната.
В очакване на днешния важен доклад за състоянието на американския трудов пазар, еврото се търгува около 1,1880 долара – малко под неговия две и половина годишен връх около 1,1910 долара, достигнат на 2-ри август (най-високо негово ниво от януари 2015 година).
В същото време доларът се търгува малко над 110,00 йени, след като в началото на днешната търговия удари ново 7-седмично дъно около 109,85 нивото.
Дали щатският долар ще се окаже под нов натиск от продажби, или ще опита известна възходяща корекция спрямо останалите основни валути, ще зависи до голяма степен от днешните данни за американския трудов пазар и как те ще се отразят върху очакванията за по-нататъшно повишение на основната лихва на Фед до края на годината. Осреднените прогнози са за разкрити около 180 000 нови работни места в САЩ през юли и за понижение на нивото на безработица обратно към 16-годишното дъно от 4,3%, достигнато през месец май. По-слаби данни могат допълнително да намалят шансовете за повишение на основната американска лихва през декември, провокирайки нова вълна от доларови продажби. Трябва да се има предвид, че фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на едва около 44% вероятността за трето за годината вдигане на лихвените ставки на заседанието на Фед през декември.
Само по-силни данни за състоянието на трудовия пазар в САЩ, както и по-добро от очакваното нарастване на средноседмичното заплащане през юли, могат да провокират закриване на част от "късите" доларови позиции, което да доведе до малко по-сериозен опит за отскок на щатската валута.

Станете почитател на Класа