Господа политици, стига лицемерие по случай 1 юни!

Елиана Митова

Навръх 1 юни родните политици от най-високо равнище плъзнаха предизборно по детски градини и сирашки домове, за да покажат колко са загрижени за бъдещето на децата. В същото време прословутият нов Семеен кодекс, който би трябвало да промени из основи съдбата на малките нещастници, настанени в институции, не може да стигне до гласуване на второ четене! А пред очите на цяла България, че и на Европа, се разиграва абсурдната драма в Асеновград - няма кой да помогне на две деца, чиито родители не могат да ги поделят по цивилизован начин! И вместо да се засрамят от собственото си безсилие и безхаберие, политиците папагалски повтарят нелепи фрази от рода на: Хагската конвенция, решението на българския и на полския съд, съблюдаването на законите!
Господа министри и депутати! Крайно време е да разберете няколко христоматийни истини! Първата: Децата не се нуждаят от вашето височайше внимание на 1 юни! Те трябва да бъдат обгрижвани винаги – професианално и адекватно!
Втората: Нещастниците от домовете не искат нов телевизор или шоколад по случай Деня на детето. Те искат мама и татко, които да ги обичат и да им правят подаръци през цялата година. Така че, побързайте със Семейния кодекс!
Третата: Хагската конвенция не е ЦК на БКП, чиито решения не подлежат на обжалване. Хагската конвенция е документ, чийто дух повелява, че всички действия, предприемани по отношение на децата, трябва да отговарят на техния интерес и да не нарушават правата им. Затова не си мийте ръцете с нея!
Четвъртата: Да си социален работник, който се грижи за подрастващите, не означава само да изпълняваш законови актове и съдебни решения, а ако е нужно, да им се противопоставиш! За да съхраниш здравето и психиката на децата!
Няма да изреждам нито петата, нито шестата христоматийна истина. Защото отдавна сме наясно, че адекватна закрила за децата в България няма! Затова през година-две ще избухват скандали като Могилино или Трън. А вие, политиците, ще обвинявате чуждите журналисти, че организират злостни кампании срещу България. -Това обаче едва ли ще промени зловещата истина, преповтаряна по различни поводи: България води негативните класации по брой на децата в институциите, както и по броя на изоставяните всяка година бебета.
Надеждата е една – Европа да скръцне със зъби и да ни заплаши, че ще ни отреже от някои фондове. Ако не се погрижим за собствените си деца!

Станете почитател на Класа