В турската кошница българските "газови яйца" може да се напукат

Официално България влезе в битката за руския природен газ, който трябва да се доставя по „Турски поток" след 2019 г. за държавите от Южна и Югоизточна Европа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който очаква официален отговор от Европейската комисия за директен газопровод до България от Русия.

 

Москва планира да спре транзита през Украйна, което ще засегне директно София. Нашата страна ще загуби транзита на природния газ за Турция, както и стотици милиони левове приходи от този вид дейност. Прекрояването на газовата карта на Балканите започна на 1 декември 2014 г. Тогава руският президент Владимир Путин обяви, че проектът „Южен поток", който трябваше да свърже Русия и България по дъното на Черно море, е спрян. На негово място се предлагаше нов проект - „Турски поток", който е със същият капацитет 63 милиарда куб.м. газ.

 

Тези обеми трябваше да потекат към турския бряг по четири отсечки всяка с капацитет по 15,73 милиарда куб.м. След много драматични обрати в руско-турските отношения през последните две години, свързани преди всичко с разногласията между Москва и Анкара по повод на Сирия, двете най-важни сили в Черноморския регион стигнаха до съгласие, че „Турски поток" ще го бъде и ще има за момента две отсечки от планираните четири. Строителството на първата от тях вече започна в началото на май.

 

По информация от руската преса от днес става ясно, че „Газпром" форсира и изграждането на втората отсечка /тук една от причините е и възможните американски санкции, които дори са в състояние да замразят целия проект; за подобно нещо неотдавна признаха от самия „Газпром" и в София трябва да са наясно с това – бел.авт./ За първата е ясно, че ще доставя газ директно за Турция, което автоматично ще ни лиши от статута на транзитьор. Остава висящ въпросът: откъде ще мине втората? Първоначално се смяташе, че тя ще бъде изградена през Гърция за Италия.

 

И тази възможност все още е напълно реална. През последните три месеца, обаче, българската газова кауза получи международна подкрепа. Нашите близки и малко по-далечни съседи Сърбия, Унгария и австрийският гигант ОМВ поискаха газът да минава през България. Това накара един от водещите руски ежедневници „Комерсант" да напише преди малко повече от седмица, че може да се възроди „Южен поток" в по-малък мащаб.

 

Имаше се предвид по-конкретно неговата сухопътна част, защото за морската Русия многократно е заявявала, че този проект е закрит. „Газпром" вече подписа без много шум със София, Белград и Будапеща пътни карти за развитието на газопроводите за доставката на природен газ от бъдещата втора тръба на „Турски поток". Но и Русия, и Европейският съюз, от който част е България не могат да са щастливи от факта, че ще бъдат зависими за своите доставки на „синьо гориво" от Турция.

оследната ще се превърне в държава газов хъб, ако се реализират всички тръбопроводни проекти, които освен преноса на руски газ, включват също така доставките в бъдеща перспектива на каспийски /азерски, а защо не и туркменски/, ирански и иракски.

 

Има една поговорка: „Не слагай всички яйца в една кошница", а в турската "кошница" българските газови яйца са много уязвими, като се имат предвид "братските" отношения между Анкара и Брюксел, и това, че Ердоган го сърби ръката да политизира до крайна степен газовия кран. Тя важи с еднаква сила днес и за Русия, и за България, тоест Европейския съюз.

 

Затова ние се нуждаем от двойна диверсификация на „Турски поток", втората отсечка, на който трябва да мине през България, а не да влиза от Турция. Възможности за това има. И действията, които е предприело българското правителство начело с премиера Бойко Борисов, са в правилната посока. Сега само остава Брюксел да ни позволи втората тръба на „Турски поток" да завие към България.

Станете почитател на Класа