Малък бирен пуч

Кое ни е наред, та и биреният ни пуч да бъде истински бирен, ако не пуч!


Скандалите около зевзеците на държавни длъжности, вдигнали лапички в един характерен по­здрав, очевидно засилиха медийния интерес към нацизма и (заради затоплянията, предполагам) – бирата в частност.


Да започнем с културата на пиенето – както се казва в рекламите, да консумираме с удово­лствие и мярка. Започваме с културната страница на „ТЕЛЕГРАФ” - „Зрители сърбат бира в театъра”. Бирата, между нас казано, не се сърба, защото не е чорба, но това е най-малката беля. По-голямата е, че наистина „Две минути след началото, в средата на първия ред, на метър и половина от мен се настаниха две двойки…

 

Единият от мъжете най-спокойно бръкна в раницата си и извади от шумящите найлонови торбички.  От нея раздаде на останалите трима от групата по едно пликче фъстъци, а на другия мъж и кенче бира…” Разказът е от първо лице, защото единственият, гледал в очите преживните поклонници на Мелпомена, е актьорът в моноспектакъла Димитър Живков, който е бил на сцената. Седящите на задните редове са чували само рупането им.


Разбира се, ако преживните зрители си наемат правилния защитник, той ще ни обясни, че това е бунт срещу лицемерното общество, от индивидуалното неподчинение на натрапените правила постепенно ще се премине и към гражданско неподчинение, създаване на на­предничава идеология и активни действия – демек пуч…


Както е преминал към активни действия, демек – индивидуален микропуч, активен гражданин от Пловдив – „Моторист отказа дрегер заради вяра” – твърди „24 ЧАСА”. Полицията изловила подпийнала майничка, учтиво го помолила да духне в дрегера, а той също така учтиво отвърнал, че няма да го направи, защото „Вярата не ми позволява”. Очевидно – започва формиране вече не само на гражданско, но и на религиозно общество на алкохолна основа!


Но властта затова е власт – за да си пази властта! И да пипа здраво! „100 лв. глоба за шуменец, пил бира пред блока” – съобщава „ТРУД”.


Какво е заключението? Значи – на мотоциклет – не може, пред блока – не може, само в театъра е позволено, така ли? Ами – като е така, следващия път ще си носим и кебапчета в Народния!


Малките бирени пучове очевидно не са достатъчни за родната преса – „ТЕЛЕГРАФ” продължава да громи погрешно смятаните от простолюдието за екоорганизации: „Зеления октопод работи по нацистки модел”. Пропускаме правописната грешка в заглавието, за да се съсредоточим върху текста:

 

„В исторически план всъщност първия екоактивист е Херман Гьоринг. Той може да се приеме и за бащата на съвременната зона „Натура” – като превърнал близката до Берлин Беловежка гора в резерват, а след това решил да го свърже със столицата на Германия. За да се освободи тази територия пък буквално били „прочистени нежеланите елементи”. Това станало чрез депортиране и разстрели на хората, населявали зоната. Според природозащитниците подобни методи използват в момента и псевдоеколозите у нас…”


Пропускаме и тук правописните грешки – очевидно пълният член не е силата на телеграфните репортери, и се съсредоточаваме върху географските им познания. Въпросната Беловежка гора е наистина природен резерват, само че на границата на Полша и Беларус – на 1000 километра от Берлин, така че ако Гьоринг е искал да я съединява със столицата на райха, би трябвало да премести или нея, или гората. А бащата на съвременната зона „Натура” ще вземе да се окаже полският крал Владислав ІІ Ягело, който в началото на ХV век бил забранил лова на зубри в нея и така превърнал гората в един от първите резервати в Европа…


Така че – зеленият октопод  очевидно си служи не само с нацистки, но и с роялистки методи, да му изсъхнат пипалата дано…


Очакваме нови разобличения!

Станете почитател на Класа