Цацаров попиля Лозан Панов

А не е ли грешно, същият този, който пише политически писъмца, да се среща в една мастита адвокатска кантора

Не мога да скрия, че чух изключително добри думи. Думи, които са не толкова оценка на моята работа, а на колегите прокурори и следователи. Чух всичко онова, което е необходимо да бъде направено. За да може действието на механизма да стигне до своя край. Абсолютно е нереалистично да искаме прекратяване на механизма от само себе си.

Единствената възможност механизмът да прекрати своето действие, е това да се дължи именно на самите наши усилия. "Мога а кажа едно: обективността на хората, които оценяват тези усилия, е гарантирана", добави той. Очевидно ще трябва да разочаровам обърналите се към ЕК относно ЦУМ-гейт. Интерес в Брюксел към това няма, каза Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че то няма какво да крие относно така наречения сценарий с Цум-гейт. „Предпочетох да замълча до момента, в който чух всички или повечето словесни упражнения по адрес на мое име. Те бяха от момента на появата на клипа в ютуб до обръщението на държавния глава и ЕК. След като тези упражнения продължиха достатъчно време, реших и аз да проговоря, защото трябва да се подходи с много мисъл, съзнавайки целите на тези, които режисират този театър", обясни Цацаров. Главният прокурор отрече да е поставят под заплаха устоите на правовата държава, както твърди в писмото си до президента Лозан Панов.

„Хайде да говорим сериозно. Срещата не е нерегламентирана по една проста причина - регламент за такива срещи няма. Тези, които твърдят, че тя не е регламентирана, не казаха, че трябва да се въведе механизъм всичките тези срещи да станат явни - не само моите, а на всички – председателя на Върховния касационен съд, на членовете на Висшия съдебен съвет, на хората от изпълнителната власт.

Този, който казва, че такъв регламент има, лъже", каза още Цацаров. Главният прокурор бе категоричен, че срещата не е била тайна. Тя се е състояла на 200 метра от съдебната палата. „Не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които няма да дискутирам проблеми свързани с моята длъжност. И ще си тръгна без да злоупотребявам или ангажирам с длъжността си. Не съм отишъл да се крия по нощите", каза Цацаров. „Може би трябваше и аз да пусна един клип в ютуб. Срещата не е била с обвиняеми и разследвани лица. Срещата дори не е била с лица, обект на проверка. Сашо Дончев и Георги Гергов не са престъпници.

Нещата бяха преекспонирани умишлено", каза още главният прокурор. Цацаров категорично отрече да се е ангажирал с нещо на срещата. ""Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата с Георги Гергов и Сашо Дончев. Да се срещнеш в адвокатска кантора, една от най-мастите не е грешно. А не е ли грешно член на Висшия съдебен съвет, същия който пише писъмца, да се среща с лидер на политическа партия? Какво е самочуствието на тези хора, да мерят моя морал", попита Цацаров. Върховен съд ще има и след Лозан Панов. Не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които седят политически амбиции. Няма да сляза на този тон, бе категоричен Цацаров.

Станете почитател на Класа