Пушенето забранено, но не съвсем

Забраната за пушенето на обществени места влиза в сила от 1 юни 2010 г. Това решиха вчера депутатите при гласуване на промените в Закона за здравето на второ четене.
Така най-сетне се впуснахме по следите на добрите европейските практики, макар че в Германия например започнаха да преосмислят този закон. Причините за това са доста. От една страна държавата ни субсидира тютюнопроизводството и взема акцизи от продажбата на цигари, а същевременно ги забранява. Което си е нонсенс.
По-интересно е обаче какво свършиха депутатите със Закона за здравето. Забраната зарадва много хора у нас, които не могат да отидат на заведение или ресторант, без да бъдат пасивни пушачи. Освен това шансът майка да намери заведение или обществена сграда, където да седне с детето си, без да е принудена да диша дим от цигари, в момента е минимална.
Лобито на пушачите в НС успя да наложи други норми. Изкючение от забраната се прави за сгради, до които всяко лице има свободен и неограничен достъп, т.е. места за настаняване и подслон, залите за хранене в ресторанти и заведения за хранене и в заведенията за развлечение и търговски обекти.
Така за пореден път народните представители удрят с един куршум два заека. От една страна уж се отговаря на европейските изисквания, а от друга пушенето остава разрешено навсякъде, където и до сега е било.

Станете почитател на Класа