Православният интернационал и майката на етнофилетизма

Антон Хекимян, bTV: Отново по темата за скандала с Вселенската патриаршия... Как да го тълкуваме?

Проф. Калин Янакиев, богослов: Ще ви Кажа напълно откровено. Подозирам, че става дума за активно мероприятие, както се изразяват ченгетата. Месец преди идването на Вселенския патриарх в България Фейсбук подготви – артилерийска подготовка – враждебностите по отношение на него. Беше постигнато онова, което се целеше. Казаха се невероятни глупости... Вижте за какво става дума според мен. Според мен става дума за следното. В България непременно трябва да бъде внушено, че православието е руско; че Русия е православната страна. И когато в България идва един архиерей, който показва, че православието не е просто източно; че не е просто руско; а е именно вселенско. То е наднационално. Тоест глобално.

Тоест всеки, който православно вярва в Иисус Христос, е член на православната църква, независимо ганаец ли е, турчин ли е, българин ли е, руснак ли е – какъвто ще да е, е православен... Той беше обвинен, патриарха, че е дошъл тук да ни чете морал във връзка с етнофилетизма, за който сме осъдени 1872 г. Вселенският патриарх дойде тук на 70-та годишнина от вдигането на схизмата. И говори за това, че това нещо е унищожено из сред църквата. А етнофилетизмът действително е ерес и болест на църквата. Защото православната църква не е църква на българи, на руснаци, на сърби – а на православни. Знаете ли, че на гръцки език християните се именуват „лаос ту феу", което значи „народ на бога", „отделен Божий народ". И няма никакво значение какъв си по етнос – това го разправям на моите студенти – важното е дали си православен.

АХ: Това вкоренено ли е в нас? Може ли някой да ни обвинява в етнофилетизъм в случая?

КА: Никой не ни е обвинил в етнофилетизъм. Патриарх Вартоломей припомни, че ние българите 1872 г... което е разбираемо. Тогава нациите са се утвърждавали... Етнофилетизъм означава неумерена привързаност към етноса вътре в границите на църквата. Тоест, както го дефинира патриарх Вартоломей – да приемаш в църковното си събрание само единоплеменници, да държиш да бъдеш оглавяван само от единоплеменник. Вие знаете ли, че в древната църква, да кажем, св. Ириней Лионски е бил епископ на Лион във Франция, а е бил роден в Мала Азия. Знаете ли, че четирима поне българи по произход са били вселенски патриарси през времето на турското робство. Няма значение от какъв етнос си. Той е напълно прав в това отношение. Беше казано едва ли не, че той е дошъл да ни хули народа. Няма такова нещо.

АХ: Кой го спретва това активно мероприятие?

КА: Вижте, най-вероятно русофилските кръгове в България.Които са заинтересовани да имаме някаква по-дълбока от политическата връзка с Путинова Русия. И това е православието. Православието е руско – това е открай време. Открай време. Панславизмът на руснаците през 19 в. държи да подчертае, че православието е разделено на елиноправославие и славяноправославие. И ние славяните би трябвало да сме под скиптъра на руския император. Това се е развалило много отдавна, защото не се е случила Задунайската губерния след Санстефанския договор, ние сме поели по независим път. Оттогава насам геполитическите интереси на руснаците особено държат ние да сме братя по православие. Ние сме братя по православие и с Вселенската патриаршия, и с румънците, и със сърбите. И с англичани – ако са православни! (...)

АХ: Залитането към Русия ми е интересно...

КА: Вижте какво. По сталинско време Русия се изпълва с желанието да представлява нещо като православен Ватикан. И дава едностранно автокефалия на всички поместни православни църкви, които се намират в социалистическия лагер. Едностранно дава и на нашата църква патриаршески статут. Независимо, че по канон – по канон! – автокефалия, патриаршески статут и т.н. трябва да даде църквата майка. А е прав патриарх Вартоломей, че тя е ни е църква-майка, щото тя ни е покръстила.

Станете почитател на Класа