Експерти: С кампании бизнес климат не се подобрява, по-скоро се симулира дейност

Често променящо се законодателство, трудно постижима независимост на съдебната система, корупция, лоша инфраструктура или липса на такава...

Това са само част от най-големите проблеми, с които инвеститорите се сблъскват в България и от които са най-недоволни. В анализ на МС от последните дни са дефинирани 10 проблемни области, обхващащи регулаторни пречки, пряко свързани с инвестиционния процес в България, както и по-широк кръг въпроси на бизнес средата. Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия "Инвестиционен план за Европа", която е основен елемент на цялостната стратегия на ЕС за насърчаване на заетостта, икономическия растеж й инвестициите.

БГНЕС се обърна за коментар към двама уважавани експерти по темата.

Виктор Папазов, основател на Българската фондова борса, икономист и финансист:

"Всички констатации на Министерски съвет, който тези дни прие анализ на пречките за нарастването на инвестициите у нас и списъка с основните проблемни области пред инвеститорите в България, могат да се изчерпят с две думи - беззаконие и корупция.

Ниските данъци не могат да решат тези проблеми, нито са достатъчни, за да привлекат инвеститори. Това, което аз виждам е как не само не идват чужди инвеститори, а и българите с бизнес се евакуират от страната ни.

Какво като ще се създадат работни групи с определени от Министерски съвет водещи ведомства? Работните групи нали ще се назначат от същите тези хора, които са първопричина за тези пречки? Те не могат да предложат единствената работеща мярка за решаването на проблема – освобождаването на цялата неграмотна прослойка, която е превзела управлението на страната на всички равнища. Няма как виновниците за тежката ситуация с инвестициите да се самоарестуват, самоосъдят и самонакажат.

Анализът на МС и препоръките са поредното мероприятие за хвърляне на прах в очите на хората и европейските чиновници. Просто - симулиране на дейност.

Ситуацията засега е безизходна. Няма откъде да дойде промяната.

Единствената потенциална възможност би била след 18-24 месеца, когато лъсне икономически несъстоятелността на управлението и изпаднем в по-тежка криза, подобна на гръцката, хората да се събудят и да вземат нещата в свои ръце.

Но не съм оптимист, че като народ сме в състояние да го направим".

Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена палата:

"Не трябва да се действа кампанийно. Приветствам всяка инициатива за преразглеждане на всякакви ограничителни и лицензионни режими у нас, но трябва да има механизъм за постоянно подобряване на бизнес средата. Това може да стане единствено и само, когато се приеме Закон за търговско-индустриалните камари, за да има в България една национална камара, която да обобщава проблемите, които идват по линия на браншовите организации. В момента знаем, че всяко правителство се бори срещу режимите, които ограничават и влошават бизнес средата, но въпреки добрите намерения и желания ефектът е един и същ - нещата вървят надолу.

Поводът е подходящ медиите да се обърнете към отделни инвеститори с въпроса какво им пречи да влагат средства и усилия в икономиката, в индустрията на България. Примерът с последната инвестиция на една от големите спедиторски фирми в България Ойрошпед, за която БГНЕС написа тези дни, е показателен. Това е конкретен проблем, наистина, но когото и да питате, който се занимава с бизнес у нас, той ще ви засипе с подобни примери от собствен опит. Включително и сред чуждите инвеститори. Но при тях има една особеност - те нямат нашите нерви, за да устоят на натиска. Докато ние, българите, сме свикнали да търпим - за нас 6 месеца, примерно, съгласуване и изчакване на дадена процедура не е никакъв проблем. И това не е повод за гордост". /БГНЕС

Станете почитател на Класа