Зигмар Габриел: Имиграцията не е заплаха, а възможност

Ако погледа ви върху живота в Германия се формира от коментарите в социалните мрежи, вие може би ще бъдете подтикнати към ужасно заключение: Може да започнете да вярвате, че Германия е коравосърдечна държава, която открито мрази чужденците.

И ще сте прав: има извънредно голям обем съобщения от хулигани, фанатици и глупави мизантропи. Те бързат към Фейсбук, Туитър и други социални мрежи, за да пуснат своите невероятно неприятни коментари, и те успяват да генерират стотици харесвания и възгледи. Но, за щастие, в реалния свят Германия, където има хора от плът и кръв, реалността е съвсем различна.

Вълна от помощ за бежанците

В момента в Германия е в ход вълна от помощи за бежанците. Почти във всеки град има хора, заети като доброволци за оказване на хуманитарна помощ. Германски граждани водят езикови уроци и организират спортни клубове за бежанци, помагат в преговорите с властите. И по някакъв начин подкрепят бежанците – които са изгубили всичко – когато те им разказват своите изпълнени с болка истории.

Ние, германците, трябва да сме горди от такава голяма обществена ангажираност. И не можем да не благодарим достатъчно на нашите добродетелни доброволци и на хуманитарни работници. Но не трябва и да се самозаблуждаваме: Ако съвременната политика не последва примера, положението може да се промени много бързо. И е отговорност на всички демократи да бъде избегнат такъв разрушителен изход. Разбира се, трябва да се борим с основните причини за това масово преселение и бежанска вълна. Но трябва да бъдем и реалисти: ще отнеме доста дълго време страни като Сирия, Либия или Сомалия достигнат до поносими условия на живот. Поради което всяка година в обозримо бъдеще стотици хиляди мъже, жени и деца ще бягат към Европа с надеждата да намерят по-сигурен и по-добър живот за себе си и семействата си.

Ако Европа не иска да загуби своята най-важна характерна черта, тогава трябва да се промени.

Не се заблуждавайте: Това вероятно е най-голямото вътрешно предизвикателство през идните години, особено за Европа, която в момента не успява да реагира. Пълен срам за много страни от Европейския съюз е, че единственото, което те искат, е да приемат само твърде малък брой бежанци, ако не и нито един.

Европа, преди всичко, е общност на ценности. Тези ценности сега трябва усърдно да бъдат защитавани. Едно решение е честното разпределяне на бежанците между всички страни от ЕС, като се взима предвид индивидуалното икономическо състояние на всяка една от държавите. Това изглежда много разумно. За съжаление сме много далече от подобен сценарий.

Ако Европа не желае да загуби най-важната си характерна черта – своя морал – тогава трябва да се промени. И ние, германците, ще направим всичко, което можем, да убедим нашите европейски съседи в значимостта на ценностите и етиката.

Дори за Германия това е голямо предизвикателство

При всички случаи Германия, най-мощната страна в Европейския съюз, трябва да приеме голям брой бежанци и да им осигури нови домове. През 2015 г. броят на прииждащите бежанци вероятно ще надхвърли 500 000. Убеден съм, че ние сме най-силната страна в ЕС и имаме способността да се справим с тази необходимост. Но да не мамим сами себе си: дори за нас предизвикателството е значително.

Сред всички изисквания за успешна интеграция, наша принципна загриженост ще бъде да работим за владеене на езика. Това трябва да става от първия ден, независимо от това колко несигурен може да бъде бежанският статут на всеки бежанец. Курсовете по грамотност са абсолютно задължителни. След това, естествено, трябва да бъде достъпно по-нататъшно образование, както и необходимата квалификация за присъединяване в германската трудова сила. В крайна сметка трябва да предоставим основата, която ще доведе тези бежанци до независимост.

Германските социалдемократи най-накрая са в състояние да предложат на всеки, който търси политическо убежище, правото веднага да кандидатства за работа, без да чака докато му бъде дадено убежище. Също така младите бежанци могат да започнат и завършат образованието си дори техният бежански статут в крайна сметка да бъде отхвърлен.

Би било още по-добре ако разрешим на тези бежанци да работят най-малко две години. Само шепа индустрии предлагат и осигуряват обучение на бежанци, на които би могло да бъде отказано убежище за втора година. И, разбира се: Ние трябва да осигурим жилища!

Условия за всички, не само за бежанците.

Ще бъде много важно не просто да предлагаме тези условия на бежанци, а също така и на тези, които са родени в Германия или на тези, които живеят тук от дълго време – независимо от имигрантския статут, кръвна група или раса. Защото как би изглеждало, ако изглежда, че на бежанците е гарантирано "всичко", а на останалите "нищо"? Подобно разминаване би довело до мощна подкрепа за консервативната десница.

Поради това трябва да осигурим жилища на достъпни цени за всички, особено в градските райони. Трябва да предложим образование и курсове за специализация както на бежанците, така и на безработните германци. И нещо важно: трябва да гарантираме минимална заплата на всеки, за да се гарантира, че бежанците, които често страдат от дълбока бедност, няма да бъдат експлоатирани.

Всичко това, естествено, струва пари. Но ние сме силна и богата държава. И за кого е по-добре да приеме това предизвикателство, ако не за германците? Много страни, някои по-бедни от нас, приемат повече бежанци, отколкото ние. Примерите включват Йордания и Ливан. Справедливото данъчно облагане вече действа, така че необходимите пари са налице.

Скандално е, че даваме възможност на големи корпорации като Amazon и Google да откриват данъчни убежища в Европа. Германия губи 150 милиона евро всяка година от такива политики, по данни на ЕС.

Би било много по-добре, ако социалдемократите от Франция, Швеция, Австрия и Германия си сътрудничат по една инициатива за борба срещу тези политики. И би било много по-обещаващо, ако консерваторите биха последвали примера им.

Имиграцията не е заплаха, а възможност.

Първата стъпка е предоставянето на нормални жилищни условия на бежанците. Необходимо е само федералното правителство да поеме част от местата за настаняване, което възлиза на около 2 млн. евро, един милион от които министър-председател на провинция от ГСДП вече можеше да прокара. Положителен знак е, че баварският премиер Хорст Зеехофер може би е първият консервативен политик, който подкрепя такова искане.

Но не става дума само за пари. Ние трябва да предотвратим това да бъде поставяно като въпрос за гласуване от държавата – т.е. или свестни грижи за бежанците, или реконструкция на училища, насърчаване на спорта или модерни социални обекти.

Въпреки че предизвикателството е голямо, икономическата ситуация в Германия е по-добра от всякога. И е много по-добра, отколкото в другите страни, които съизмеримо с населението ни, приемат четири пъти повече бежанци. И дори сред партиите, които отдавна са против този въпрос, перспективите са се преориентирали: Имиграцията не е заплаха, а възможност.

Ето защо можем да се справим с тези предизвикателства с доверие, не със страх. /БГНЕС

---------------

Зигмар Габриел, вицеканцлер на Германия, министър на икономиката и енергетиката и председател на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/. Материалът е публикуван във в. "Хъфингтън пост".

Станете почитател на Класа