М.Методиев: Сребреница - ужасът 20 г. по-късно

Днес, 11.07.2015 г., се навършват 20 години от най-варварския акт в най-новата европейска история – избиването на повече от 8 000 бошняци-мюсюлмани от Армията на Република Сръбска (ВРС) в анклава Сребреница.

Вчера още 136 ковчега с посмъртните останки на идентифицирани жертви поеха последния си път към мемориалния комплекс "Поточари". С тях броят на убитите в Сребреница официално става 6 377. Все още в неизвестност остава съдбата на още 1 995 лица...

​Случилото се преди 20 години в Сребреница се определя с един единствен термин от международното право. А това е "ГЕНОЦИД". Независимо дали Русия по политически причини отбива да го признае, независимо дали терминът звучи плашещо за Белград и без значение дали Република Сръбска в Босна и Херцеговина се тресе само при мисълта този геноцид да бъде международно признат и на равнище ООН.

Но случилото се в Сребреница вече е определено като геноцид и от Европейския парламент, и от Конгреса на САЩ, и от още десетки, а може би и стотици други влиятелни държавни и международни институции. И руското вето от онзи ден нищо няма да промени, още по-малко мъката на роднините на убитите и безследно изчезналите хиляди невинни жертви от Сребреница.

​В памет на убитите от два дни колона с повече от 12 000 участници върви пеша по пътя на спасилите се от ада от Незук до Поточари и пътьом се покланя на лобните места на загиналите. Дори от Белград група колоездачи си е поставила за цел да пристигне днес на поклонението.

​Да почетат паметта на жертвите от Сребреница в градчето ще пристигнат Главният прокурор на Трибунала в Хага Серж Брамерц, Председателят на Хагския трибунал Теодор Мерон, Ян Елиасон – Заместник–генерален секретар на ООН, премиерът на Турция Ахмед Довутоглу, президентите на Хърватия и Словения Колинда Грабар – Китарович и Барут Пахор, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, премиерът на Сърбия Александър Вучич и още повече от 100 официални делегации от цял свят...

​Президентът Росен Плевнелиев през тази година вече на два пъти посети БиХ – на 22.04. и на 04.07. т.г., първия път по време на балканската си обиколка, а втория – да получи присъдената му награда за "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа" за 2015 година. И в двата случая г-н Президентът похарчи доста държавни пари и съответно не свърши нищо за страната ни, ама абсолютно нищо! Но Росен Плевнелиев няма да отиде да се поклони пред паметта на жертвите от Сребреница. Това не е мероприятие със сладки приказки, босненска баклава и получаване на награди, нали г-н Президент? Сребреница е мястото, където след Втората световна война е извършено най-грозното и страшно злодеяние в Европа...

-------------

Методи Методиев се смята за един от най-добрите съвременни експерти за Балканите. Дълго време работи като дипломат в Сърбия.

Станете почитател на Класа