Веселина Василева: Пировата победа на Гърция

Преди една седмица Гърция ликува по улиците. След референдума на 5 юли отчаяните гърци пееха и се радваха, че гласът им надделя над този на Европа. Но дали това наистина беше победа? Дали този вот на отчаяние, обединил народа, няма да се окаже част от играта на големите сили. Още тогава някои коментираха "за първи път виждаме народ да ликува за собствената си смърт".

Ето как се развиха нещата през тази една повратна седмица за Гърция.

Победа, смут и недоумение сред кредиторите, вълнение и надежда сред гърците, а след това нещата започнаха да се изясняват, позициите започнаха да се менят, оставките започнаха да падат, докато не се стигна до най-същественото – ще се съгласи ли Гърция и какво ще предложи на Брюксел? Какво ще празнуват гърците следващата неделя и дали това не беше още един пример за "пирова победа" в историята на цивилизациите?

През 279 пр.н.е. епирският цар Пир печели победа над римляните в битката при Аскулум. Победата обаче му коства твърде много жертви и Плутарх казва, че след нея Пир възкликнал: "Още една такава победа — и ние сме загубени!". Формално цар Пир победил, но резултатът за него бил отрицателен и унищожителен. Цената била толкова голяма, че поставяла на изпитание бъдещето.

Случващото се в Гърция през последните дни напомни неистово за тази история. Не можеше ли нещата да стигнат дотук и без референдум и месеци на безрезултатни преговори, и нямаше ли това да спести на гърците част от тежката сметка, която им стовари Ципрас? В резултат на решението за спиране на преговорите банките бяха затворени, наложен беше капиталов контрол, пенсионерите започнаха да се страхуват за пенсиите си, а доверието на обществото към правителството като че ли интуитивно отслабваше, отслабваше заради собствения им вот, който сложи тъмна завеса пред европейското им бъдеще.

Така Гърция само за седмица стигна до ръба. Да, тя искаше да постави своите условия и го направи. Но дали първоначалният план беше такъв – строги реформи, намаляване на разходите, увеличаване на данъците - дали след още една такава победа те също няма да бъдат изгубени?

Станете почитател на Класа