Контрареформаторите!

Щом и най-твърдият реформатор вдигна безпомощно ръце, значи пак сбогом на реформите. Миналия път беше по време на първия мандат на ГЕРБ - дойдоха след голяма изборна победа, с голяма кошница и с нови, амбицирани хора, но малко по малко свиха байрака на промените, заради които ги избраха. Накрая останаха само магистралите - ако те могат да се броят за реформи!

Вторият път също бе така - този път обаче част от избирателите се бяха отчаяли - така ГЕРБ дойде на власт с по-малко гласове и външна помощ от Реформаторите. Този път и избраниците бяха по-скромни. С реформи се ангажираха главно "външните" министри в кабинета - Москов, Христо Иванов, Калфин и образователният (донякъде), както и някои свои - министърът на вътрешните работи, като част от пенсионната реформа; енергетичката Теменужка Петкова - неочаквано и без крясъци, засега много ефективно; евентуално и на транспорта. Първо от групата на амбициозните отпадна Московски - зачена човекът важни промени в БДЖ - разписания, празни влакове, оскъпени маршрути, но още при първите протести на пътуващите в полупразните влакове, шефът му Борисов вдигна бялото знаме. И го връчи и на Московски. Сега министърът на транспорта си кротува - виждате ги железниците - вегетират все така и все по-близък става денят, в който влаковете просто ще спрат. Веднъж завинаги!

Последва го социалният Калфин, нищо, че пенсионните му промени бяха гласувани в парламента. Да, ама само на първо четене, а важното е второто. Пораженското бяло знаме развя в последните дни и вътрешната Румяна Бъчварова - а толкова й вярвахме и толкова залагахме на нея, че най-после противозаконните и автибългарските, предизвикващите междуособици в обществото преференции, които ползват полицаите, най-после ще отидат в срамната история на България. Не може 60-70 хиляди явни и тайни ченгета да бъдат преференциалните българи, да се пенсионират на 45 години, при положения, че останалите, непреференциалните - се пенсионират на 65. Не може колкото хляб, толкова и сирене! Каква е ролята на Борисов за бялото знаме и тук, не се каза, но явно е, че и на нея той й го набута! В ръцете!

Теменужка пък, смела жена, засега държи енергийния фронт - вървят тежки финансови ревизии в най-лакомите енергодружества; започна ровене и при алтернативните енергетици-тарикати, които, използвайки неразбориите, бързо-бързо станаха милионери на гърба на масовия потребител; притиснати бяха и т. нар. "американски" централи, и ако добрякът министър-председател Борисов не се смили пак над дежурните протестиращи, дамата министър може и да успее! И да спре алчните енергетици, които не спряха да ни ровят в джобовете! От всеки 1 юли и от всеки 1 октомври! И пак отначало!

Онзи ден бялото знаме като министър-реформатор вдигна и правосъдният Христо Иванов - замразявал реформата си до изборите! Защо ли? Защото ще го изядят с копчетата Цацаров и така наречените "Трима големи" в съда - както и всички в ВСС, защото, както Иванов я бе подкарал - замалко да си изтърват кокъла, искат си го, магистратчетата, алчно си го джвакат ли, джвакат! Но не се предавай, Христо - ако наистина искаш да подредиш хаоса в правосъдието! Ако ли не - замразявай!

И какво остана накрая - сал един д-р Москов! Дължи здраво докторчето, наследникът на именити българи - анестезиолог е и нека му повярват протестиращите лекари - няма да боли! Петър Москов иска да обере луфтовете в здравеопазването отвътре и който не му помага, а му пречи, е чиста проба провокатор, враг на България! Колкото и сташно е да се каже това!

Политиците - и те, повечето от тях - съзнателно пречет. Контрареформатори са! БСП и ДПС - за да не им отнемат привилегиите, които са си извоювали! Патриотите на Валери Симеонов - за да си придават все така важност и значимост, "Атака" - тези окончателно са полудели и искат гръцки социализъм - безплатно здравоопазване, не само безплатен обяд, но и безплатна закуска и вечеря, даже и няколко междинни хранения! Ако и сега, обаче, реформите и реформаторите се провалят - тези антибългарски политици ще лепнат още едно, поредното, леке на сакото си! Леке до леке! Но контрареформаторите, дотолкова са претръпнали с лекетата, че само казват: И 'КВО ОТ ТОВА!

Автор: Валентин Стоев

Станете почитател на Класа