Свръхсилите се опитват да си поделят света

Навремето Збигнев Бжежински - тогава съветник на президента на САЩ по националната сигурност, смяташе за желателно Америка и Китай да установят кондоминиум над света. Идеята се оказа неосъществима поради твърде силните разногласия между двете страни. Те обаче развиват сътрудничество и за целта преговарят всяка година на високо равнище - днес започва вече седмият преговорен кръг.

Пекин заяви, че би желал да гради отношения от нов тип. На дневен ред е сключването на инвестиционен договор. Американците обаче обвиниха КНР, че подкопава свободното корабоплаване в Южнокитайско море и чрез кибератаки е проникнала в кадровата служба на САЩ. Президентът Барак Обама заяви, че американските делегати ще повдигнат на срещата тези въпроси. Както информира агенция Синхуа, съпредседатели на конференцията ще бъдат вицепремиерът на Китай Ван Ян и членът на Държавния съвет Ян Цзечъ, а също така държавният секретар Джон Кери и финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу.

Пекин е готов "да активизира контактите по стратегическите проблеми (. . .), да работи за напредък в изграждането на отношения от нов тип между Китай и САЩ". Какво означава това? В англоезичния вариант на съобщението Синхуа говори за нов модел на отношенията. Срещата впрочем се очертава твърде значима, доколкото съпредседателите ще бъдат и специални пратеници на двамата държавни лидери - Си Цзинпин и Барак Обама.

Преди официалното й откриване днес се предвижда разговор на четири очи, организиран от Кери и Лу. Американците ще акцентират върху сфери, където са постигнати положителни резултати, засягайки например климатичните промени. Но както пише Асошиейтед прес, дори да има такъв модел, в него личат пукнатини. Отношенията между двете най-големи икономики в света - държави с изцяло различни политически системи, не бяха гладки и преди. През последните месеци обаче се очертаха особено много "препъникамъни".

За година Китай пресуши ред плитчини и построи нови острови на площ от 2000 акра в Южнокитайско море, където започна да гради летища, способни да приемат военни самолети. Разтревожен от възможното посегателство на Пекин върху свободното корабоплаване, Вашингтон демонстративно изпрати в региона самолет с шпионска апаратура.

Пекин заявява, че островите са под негов суверенитет, но Вашингтон доказва, че изграждането и милитаризацията им разпалват конфликти между Китай и съседните страни. САЩ разширяват военните си връзки с много от тях. Пекин обаче явно не замисля промени в стратегията си, продължавайки да припомня, че исторически 90 на сто от акваторията на това море са били китайска собственост. Както посочва в сп. "Дипломат" американският експерт Питър Уд, днес китайските изтребители, базирани на суша, могат само известно време да патрулират над спорния район.

Затова КНР преговаря с Москва за покупка на 24 изтребителя Су-35. С тях Китай ще получи нови възможности да подкрепя своите претенции върху акватории от околните морета Друг повод за разногласия е кибернетичният шпионаж. Според администрацията на Обама, при мащабен пробив в сигурността на американското Бюро по управление на персонала китайското разузнаване е сложило ръка върху досиетата на 14 милиона сегашни и бивши служители на федералното правителство. Китай отрича да има нещо общо с този набег и твърди, че той самият е жертва на кибератаки.

В материал за поверителен брифинг на американските разузнавания пред конгресмени "Ню Йорк таймс" твърди, че освен правителственото кадрово управление китайски хакери са проникнали в данъчната служба, министерството на енергетиката и комисията за регулиране на ядрената енергия. Дали китайците ще чуят това обвинение на предстоящите преговори? Миналата година Обама публично спомена Северна Корея, когато страната атакува компаинята "Сони пикчърз ентъртейнмънт". Китай обаче е съвсем друго нещо. Споменават го само на изслушвания при закрити врати в Конгреса. Защото публично обвинение срещу КНР ще постави под заплаха сътрудничеството с тази страна, целящо да ограничи ядрената програма на Иран. Така че остава неясно дали хакерският скандал ще добие публичност на предстоящите американско-китайски срещи.

БТА

Станете почитател на Класа