Провалите на ФБР

Ще има ли последствия?
Експертът по съдебна медицина Дейвид Кей смята, че пробите от косми и тъкан, изследвани под микроскоп, могат да бъдат полезни само ако са налице и други доказателства. Проблемът е в това, че експертите не са давали своите показания с уговорката, че в заключенията им има и субективен елемент - тоест, че в крайна сметка те биха могли да се окажат неверни.
Въпреки погрешните показания на експертите от ФБР, Кей не вярва, че това ще доведе до отмяна на присъдите. Възможно е да е имало и други уличаващи доказателства, а и ако в самия съдебен процес защитата не е възразила изрично срещу резултатите от микроскопските изследвания, това сериозно намалява шансовете за оспорване на присъдата.
Проблемите с микроскопските изследвания не са отстранени и до днес, допълва Брендън Гарет от университета във Вирджиния. Макар с навлизането на ДНК-тестовете значението на микроскопските изследавния да намаля значително, методът продължава да се използва масово. "ДНК-анализът не може да бъде прилаган при всяко престъпление. В твърде много случаи продължават да се използват ненаучни и субективни методи за оценка", казва Гарет.

Станете почитател на Класа