Възродителният процес стана удобен научно-политически бизнес

Темата за т.нар. Възродителен процес е един международен пазар, свързан не само с Р Турция и с мюсюлманските кръгове по света, но и с най-различни институции, които много добре заработват от такава проблематика, казва за Фрогнюз професор Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

Изобщо митотворчеството минава като червена нишка през цялата история на т.нар. Съпротива и на ТНОД, както отначало се казваше ДПС. Много драматичен и опасен обаче е създаването на проблема „вие" и „ние". А ръководството на ДПС, вкл. и преди десет дни, под сурдинка или не, прокарва линията на разделението – „вие" – официалната българска власт и българското население и „ние"- потърпевшите, мюсюлманите в България. Няма такова нещо като вие" и „ние" или поне не в тези параметри. В целия Възродителен процес участва тогавашната мюсюлманска интелигенция.

В повечето действия на ДПС през годините насам обаче по-скоро по-скоро опит да се сепарира, да се капсулира населението в районите, които неправилно се определят като „смесени", да му се внушава непрекъснато някаква заплаха от нов Възродителен процес, да се облъчва в небългарски дух, и особено българските роми и най-вече купуването на гласове, което не е особено модерен способ, независимо от претенциите на ДПС за модерна партия, казва още историкът.

Станете почитател на Класа