Независимая газета: Молдовците ще тръгнат към Европа под червено знаме

Два дни остават до молдовските парламентарни избори, а днес в Кишинев пристига новоизбраният президент на Румъния Клаус Йоханис. Той ще се обяви в подкрепа на поетия от Република Молдова курс към Европейския съюз. Днес ще стане ясна и конфигурацията на новата молдовска власт. Ако Висшата съдебна палата отстрани (вече я отстрани - б.р.) проруската партия "Патрия" ("Отечество") от изборната надпревара, комунистите ще получат картбланш за формиране на мнозинство в парламента. Според експерти те може да се обединят с демократите и да запазят западните приоритети във външната политика на страната.

* * *

Визитата на Йоханис в Молдова ще бъде неофициална, защото той още не е положил клетва пред парламента в Румъния, за да встъпи в длъжност. Молдовски медии съобщиха, че Йоханис планира в Кишинев редица срещи, включително с председателя на Либерално-демократическата партия (ЛДП) Влад Филат, също и участие в предизборни прояви.

Новоизбраният президент на Румъния сам заяви по-рано, че по време на посещението ще положи усилия да подкрепи проевропейския курс на съседната страна. Румънският печат информира, че германската канцлерка Ангела Меркел е възложила на Йоханис да наглежда Молдова. Румънският лидер - етнически германец, започва вече да изпълнява поръчението.

Визитата му съвпада с изостряне на предизборната борба в Молдова. Вчера молдовският Апелативен съд анулира регистрацията на проруската партия "Патрия".

По молба на партийното ръководство днес въпросът ще бъде разгледан от Висшата съдебна палата. Както посочи пред "Независимая газета" Анатол Църану, оглавяващ Центъра за стратегически изследвания и политическо консултиране "Политикон", според закона съдът гледа приоритетно подобни дела, тъй че съдбата на "Патрия" ще стане ясна още преди изборите на 30 ноември. Църану допуска, че партията начело с Ренато Усати, един от петимата най-популярни молдовски политици, ще бъде дисквалифицирана преди изборния финал.

"Тогава електоратът на "Патрия" ще се разпредели между левите партии - комунистите и социалистите. Повечето гласове на Усати ще идат навярно при Владимир Воронин - лидера на комунистите. Подкрепата за компартията съответно ще нарасне и тя ще влезе в парламента с по-добър резултат. И ще има решаваща роля при формирането на управляваща коалиция. Доколкото Воронин се отказа от лозунга за влизане в Митническия съюз и заяви, че за разлика от другите леви сили не настоява Молдова да се откаже от споразумението с ЕС, нищо чудно да се съюзи с някоя от проевропейските партии - най-вероятно Демократическата. Така курсът на Молдова към ЕС ще остане без промени", обясни експертът.

Мнозина предричат днес, че комунистите ще бъдат свързващ елемент в новата управляваща коалиция. Оттеглянето на "Патрия" от избирателното поле прави комунистите модератор в процеса, определящ политическото устройство на страната. В обединение със социалистите те може да тласнат Молдова на изток; влязат ли в коалиция с проевропейските партии - ще запазят курса на днешните власти към ЕС.

Воронин обаче отдавна се е скарал със социалистите - лидерите им идват от компартията, но преди време напуснаха редиците й. Владимир Воронин ги смята за предатели, минали в лагера на противника. Неотдавна той заяви, че комунистите няма да влязат в сговор със социалистите. А доста време преди изборите журналистите в Кишинев писаха за него, че преговаря със зам.-председателя на Демократическата партия и неин спонсор Владимир Плахотнюк. Сиреч има реална почва за коалиция между комунистите и демократите.

Още повече че според социологически анкети днешните властови партии - Либерално-демократическата, Либералната и Демократическата, ще получат по-малко депутатски мандати от комунистите. И най-важното, всички заедно те може да не съберат достатъчно гласове за парламентарно мнозинство (51 мандата от общо 101).

Някои експерти обаче допускат друг сценарий. Според политолога Виталий Андриевски, след решението на апелативния съд ЦИК или "Патрия" със сигурност ще сезират и Висшата съдебна палата, а тя може да разреши участие в изборите на партията и на нейния лидер.

"Това ще е отлично замислена пиар акция и тактически ход, който би добавил още 10 на сто към изборния резултат на Усати. Има си хас - политик, обещал да пребори корупцията, успява да докаже в съда произхода на руските си пари", посочи експертът.

Според аналитика Алексей Тулбуре решението на ЦИК да заличи "Патрия" от изборния списък е "краят на молдовската демокрация". "Дори убийците ги съдят по някакви правила, а в Молдова свалят от избори един от фаворитите, без даже да уведомят негов представител какви са основанията. Това е диктатура от най-лошия вид, защото т. нар. съдии от ЦИК дори не имитираха, че спазват закона", заяви Тулбуре пред агенция Инфотаг.

Същевременно в Молдова продължава следствието по наказателно дело във връзка с опит за дестабилизиране на ситуацията по време на парламентарните избори и след вота. Тези дни бяха обискирани офисите на организацията "Антифа". Лидерите й са задържани. По данни на полицията, при обиските са открити оръжия.

Партията на Ренато Усати бе обвинена, че получава средства от чужбина и не ги декларира. Самият Усати твърди, че парите са й преведени без нейно знание от неизвестна офшорна компания.

Председателят на ЛДПМ Влад Филат заяви, че партията на Усати, сдружението "Антифа" и "другите екстремистки организации", чиито офиси бяха обискирани, са част от проект на руските тайни служби, наречен "Молдова". Филат направи това изявление пред телевизия "Публика", уточнява агенция И Пе Не. Според лидера на ЛДПМ, проектът цели не да събере гласове на избиратели, а да дестабилизира ситуацията в Република Молдова и да я отклони от европейския курс. Силите на реда са готови да действат срещу евентуални провокации, добави той.

Продължава и следствието за убийството на майката на Дмитрий Чубашенко, един от водещите журналисти в Молдова, основател и директор на в. "Панорама". Той е известен с критични статии срещу действащата власт; по-рано критикуваше управляващите тогава комунисти. По време на сегашната изборна кампания вестникът му писа и за опозиционната руска партия "Патрия". Някои експерти в Кишинев виждат в убийството на майка му опит за натиск върху журналиста. Сам той заяви пред Интерфакс: "Още не разбирам какво е станало - дали са някакви там мръсници или се действа срещу мене. Не се наемам с оценки, полицията разследва". По думите му, апартаментът е останал подреден, убиецът не е взел нищо.

Колкото до ситуацията с "Патрия", председателят на ЦИК Юрие Чокан заяви тези дни пред телевизия "Те Ве 7″: "Има доказателства, че партията "Патрия" се финансира от чужбина и не е декларирала паричните средства, използвани за предизборна кампания". Чокан добави, че многото доказателства са достатъчни "Патрия" да бъде свалена от изборната надпревара. И точно това се случи.

Партията на Филат неведнъж е заплашвала с масови протести в Молдова, ако изборите бъдат спечелени от сили, които после няма да подкрепят европейския вектор. Зам.-председателят на либералдемократите Вадим Пистринчук обеща дори молдовски Майдан в Кишинев. "Лично ще изляза на улицата, ако вотът бъде спечелен от антиевропейски сили", увери той. След него лидерът на Демократическата партия Мариан Лупу също заяви, че в Молдова може да се разиграят "жестоки, кървави сценарии", ако партиите, формиращи днес правителствения сектор, претърпят изборна загуба.

По данни от Държавния избирателен регистър, в Молдова са регистрирани за участие в изборите 3 226 446 граждани с право на глас.

БТА

Станете почитател на Класа