Чавдар Найденов: Ще изгледаме цялата службогонска надпревара във властта

На повърхността, а и малко под нея в новата власт вече виждаме първите признаци за разлом или за очертаване на отделните идентичности в част от управляващата четворна коалиция.

В понеделник социалният министър Ивайло Калфин маркира своята резервираност към TTIP и той без съмнение знае, че Меглена Кунева от РБ още преди месец зае становище в полза на това споразумение. Външният министър Даниел Митов пък бе толкова категоричен, че го одобри още преди да е договорено. Въпреки че непрекъснато слага акцента на продължаване на преговорите, а не на самото споразумение. Но кой знае защо думите му се посрещат именно като одобрение. Калфин не премълчава пълното си несъгласие с очевидната ориентация на правителството, на което е член и, предполагам, с мнението на своя началник Бойко Борисов.

Депутатът от ПФ Велизар Енчев миналата седмица гласува против заемането на поста премиер от Бойко Борисов и против кандидатурата на Цецка Цачева за председател на НС. Според него тези политици са морално несъвместими с постовете, за които са предложени и съвестта не му позволява да поеме такава отговорност. Енчев изброи факти и обстоятелства за решенията си, което без съмнение предизвика охлаждане вътре в парламентарната група на ПФ. Стана ясно също, че неговото предаване по ТВ СКАТ е паднало от програмата. Друг депутат, Слави Бинев от ПФ също гласува против Бойко Борисов за премиер, но подкрепи правителството. Общественият отзвук, особено в социалните мрежи, бе в подкрепа на позициите на Велизар Енчев като много по-близки до реалната програма на ПФ, отколкото на другите депутати от парламентарната група. Особено в нейната социална и социално – икономическа част. ПФ в програмата си предлага намалено ДДС за учебници и лекарства, безплатно здравеопазване за възрастни и деца и много други социални облекчения. Всичко това отпадна от коалиционното споразумение, в някои аспекти бе договорено да продължат с анализите.

Колкото и да е парадоксално едно ляво искане, с което реформаторът Радан Кънев много се гордееше – въвеждане на необлагаем минимум, също пропадна някъде в хода на преговорите. Остана само един текст в споразумението, че ще се анализира и обсъди данъчната политика.

За разлика от много предишни правителства, сегашното е под светлината на прожекторите и българските граждани никак не са апатични. Каишката, която ги свързва с тях е много къса и всички министри в кабинета се оглеждат как ще изглеждат в очите им. Напълно обяснимо е при тази сложна ситуация, че все повече хора от мнозинството ще се стараят да не бъдат запомнени в общ иконостас с Бойко Борисов, с Меглена Кунева, с Лукарски и другите. Защото, според мен, мислят за посткабинетното бъдеще, за нови състави на това правителство или за нови избори.

Много спорове предизвикаха събитията в ПГ на ПФ, за които сигнализира депутатът Велизар Енчев. Но те могат да се оприличат като безпомощен опит за интегритет чрез налагане на вътрешна диктатура в парламентарната група. Тя, иначе, съвсем не е единна, там са няколко организации и поне една от тях - ВМРО има свои правила и традиции. Като спокойно може да се отдели в сложен момент, почти без никакви минуси. Същото важи за депутатите Велизар Енчев и Слави Бинев, които имат собствен имидж, собствен рейтинг и по-скоро допринасят за групата, отколкото да вземат от нейния имиджов капитал.

Повечето "млади и красиви" депутати в РБ са част от един административно-чиновнически кръг в София, които по-скоро се адаптират към определени олигарси и към това, което смятат за желано и правилно. Надали толкова принципни съображения ги мъчат, но някои просто са осъзнали, че те тръгнаха с бунт срещу Бойко Борисов и се клеха, че никога няма да имат нищо общо с него.

Цялата коалиционна сглобка може да функционира, ако има достатъчно средства - мисля, че големите пари се чакат от единствения свободен инвестиционен поток в България при на дереджето, до което сме стигнали, а именно - еврофондовете. Независимо от отблокирането на ОП "Околна среда" страховете в тази посока не са преувеличени. Всъщност, тази година имаше пауза между два програмни периода и е пределно ясно, че който контролира еврофондовете, контролира, за съжаление, и медиите. Европарите са единствената живителна сила и в нашата икономика, така че те са власт – пряка и косвена, и ще има боричкане около тях. Неразбории между партиите във властта ще има и за "хапките" от КТБ, за постове в агенции, за зам.-министерски кресла. Предстои да видим цялата службогонска надпревара при безработицата, налегнала България, с риска от прехвърчане на искри, да не кажа –кадрови пожари.

В ДПС по традиция има една стройна структура и лидерът се чувства много свободен да се договаря зад кулисите за това, което му е най-изгодно и да не зависи от публичното мнение. Така че, може би, някаква изгода ще извлекат хората на Местан или най – малкото тактически ще изчакат по-подходящ момент за атака или отбрана. Сега някак си е противоестествено да се протестира срещу правителство, на което се знае само състава му. Въпреки че протестите миналата година започнаха още преди да е гласуван новия кабинет.

Ако трябва да обобщя такова правителство – химера не съм предполагал, че ще видя. Някаква непонятна смесица от ксенофобски мултикултуралисти, съчетани с леви неолиберали. Изобщо - "македонска салата", можеш да намериш вътре всичко, което искаш...

Станете почитател на Класа