Крехкото "примирие" отваря пътя за нови военни действия в Източна Украйна

Това бе година на постоянен стрес за Георгий Тука. Заради събирането на достатъчно пари за снабдяването на "бойците от Майдана" с основни средства за лична защита и заемането на оставена от правителството празнина 50-годишният предприемач, превърнал се в активист, няма време за почивка. "Работата е неумолима и ние всички се нуждаем от отмора, но се съмнявам, че ще видя морския бряг през следващите три до пет години", казва той.

Понастоящем Тука посвещава повечето от часовете, когато е буден, за организирането на доставки за фронтовата линия на боевете срещу сепаратистите на изток. Неговата доброволческа "Армия SOS" осигурява на войниците всичко - от долни дрехи до специализирани снайперски пушки. Когато организацията "Армия SOS" започва да работи, бронираните жилетки и храната се реален проблем. Днес проблемите са неадекватните комуникационни системи (много от частите на украинските сили използват съветски системи отпреди 30 години) и острият недостиг от шлемове кевлар, обувки и зимни дрехи. Докато температурите на изток рязко паднаха под нулата, може би едва половината от около 50-те хиляди украински войници във военната зона имат дрехи, подходящи за студено време.

Даренията от обикновени украинци и бизнесмени сега се върнаха на равнището от разгара на кампанията през лятото, казва Тука. А заявките за зимно облекло прииждат неудържимо. Но заявката, която Тука чува най-често, гласи: "Кога ще можем отново да се бием?".

Крехкото "примирие" в района, което съществува само където не е от от военно значение, сега отстъпва на засилваща се вълна от военни действия. През последните дни няколко колони от бронирана техника бяха наблюдавани в регионите под контрола на подкрепяните от Русия бойци.

По-чести са боевете в най-стратегическите точки в региона - пристанищния град Мариупол, летището на Донецк, важния транспортен възел град Дебалцеве (рус. Дебалцево) в Донецката област и Шчастя (рус. Счастие) в Луганска област, където има електростанция. През уикенда в много квартали на Донецк възникна паника заради засилената артилерийска дейност край летището. Сега правителствените сили се прегрупират в подготовка на евентуална нова офанзива на бунтовниците. "Ние препозиционираме нашите въоръжени сили в отговор на действията на (бунтовническите) бойци", каза в сряда министърът на отбраната Степан Полторак. "Смятам за своя най-важна задача подготовката за военни действия", добави той. НАТО обяви, че са забелязани колони с руска военна техника, навлизащи в Украйна. "Руски танкове, руска артилерия, руски системи за ПВО и руски войници", са забелязани, каза в България американският генерал Филип Брийдлав.

През периода на "примирието", започнало след споразумението от Минск на 5 септември, украинските сили се прегрупираха и подготвиха две линии на отбрана по границите на отцепилите се "републики". Големите сражения в региона продължават няколко седмици без съществени териториални придобивки за някоя от страните. Мнозина смятат, че като се изключат значимите подкрепления от изток засега статуквото остава непроменено.

Въпреки това военните сякаш са склонни да повишат опасенията си от евентуална инвазия на Русия. На редовната си пресконференция в понеделник военният говорител полковник Андрий Лисенко каза, че районът "е наводнен от голям брой вражески войници и модерни оръжия". Като доказателство то представи видеоматериал, който показва военна колона, придвижваща се вероятно от Русия към Снижна в Донецката област. Проблемът, както отбелязаха впоследствие военни блогъри, е в това, че видеото е заснето през март в район, който сега се контролира от украинските сили. Това е смущаваща и несъмнено най-сериозната грешка, допусната от украинските военни, а подобни глупости все повече дразнят активистите.

"Не мога да работя с тези хора", признава Тука. "Всичко, което виждам, е лъжа и измама и мъртви украинци." Активистът казва, че избягва да работи с правителствените служби, които са "пробити", и предпочита да действа чрез преки отношения със силите на изток.

Александър Золотухин е един от многото завърнали се войници, който споделя гнева на Тука по адрес на новата власт. Той е служил като снайперист и ротен командир в батальона "Айдар" - противоречива и анархистична бойна единица с база в Луганската област. Формално батальонът се подчинява на министерството на отбраната, но на практика е отговорен само пред себе си. "Айдар" участва в някои от най-ожесточените боеве през лятото и даде към 240 убити.

След като е огласил публично съмненията си относно военното командване, се е озовал в хватката на мощни интереси, казва Золотухин. Бюрократите са почнали даже да блокират прости неща като регистрирането на ранените и убитите, за да може семействата им да получат обезщетения. Твърдяло се, че тези войници изобщо не са участвали в боевете на фронтовата линия. Видимо развълнуван, Золотухин пита как би могъл да обясни това на роднините. "Някои от нас се бият на война; за други тя е по-скоро възможност да забогатеят", казва той.

Според Золотухин част от военните командири в "Айдар" прибягват до престъпни действия - използват униформите си като средство да се сдобият с автомобили, имущество и оръжия. Той твърди, че е виждал как офицери от този, "другия Айдар", носят със себе си големи количества пари и ползват бяла пудра, за която допуска, че е кокаин. Той казва още, че е станал свидетел как те поставили граната в нечия кола като претекст да я откраднат. Когато Золотухин и група други войници се върнали в Киев, той посетил главните правителствени сгради, вкл. министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, за да изложи притесненията си. По думите на Золотухин тогава министърът "предложи да решаваме проблемите си помежду си". "значи трябва да вкараме себе си в затвора, ако последваме този съвет", казва Золотухин.

Бъдещето на свадливия вътрешен министър е една от темите, която най-активно се обсъжда днес в Киев. Обезпокоен от властта, с която разполага неговото разраснало се и милитаризирано министерство, президентът Петро Порошенко е казал, че ще прави промени в кабинета. Но неговата партия - "Блокът на Петро Порошенко" - се представи доста по-зле от очакваното на последните избори, докато партията на Аваков и премиера Арсений Яценюк стана изненадващо победител.

В разговор с репортера на "Индипендънт" високопоставен служител потвърди, че позицията на Аваков остава главната пречка в текущите преговори за нова коалиция. В понеделник пет партии подписаха "коалиционен проект", но източникът отбеляза, че засега малко подробности са уточнени.

Другото нещо, което може да промени новата политическа аритметика в Киев, е политиката на изток. Имайки предвид популистките, антируските и твърдолинейните позиции на партията "Народен фронт" на Яценюк, отговорът на Украйна на засилената военна активност едва ли ще бъде сключването на ново примирие".

Изглежда Георгий Тука е прав да отмени почивките си на море.

Още по темата: Ген. Брийдлав видя от София руски войски в Украйна

Западният печат съобщава за вчерашното изявление в София на върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, който каза на пресконференция, че в последните дни се наблюдава навлизане на колони с руска техника в Източна Украйна - основно танкове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войници. Русия отрече да има навлизане на нейни войски в Украйна.

"Гардиън" отбелязва, че думите на Брийдлав са прозвучали на фона на опасения от подновяване на пълномащабния конфликт в източната част на Украйна и набляга на констатацията на генерала, че руско-украинската граница е станала "напълно пропусклива", че през нея безконтролно преминават "войници, пари, подкрепа, доставки, оръжия" и че ситуацията е "недобра".

Изданието припомня и съобщението на украинското правителство, че то се готви за евентуална нова офанзива на проруските сепаратисти. "Гардиън" коментира, че придвижването от страна на Русия на танкове, артилерия, войници и системи за ПВО може окончателно да подкопае и без това крехкото примирие, което бе постигнато през септември.

"Дейли телеграф" също посочва, че коментарите на Брийдлав са събудили отново опасенията от пълномащабен конфликт, съобщава за извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна и за подготовката на украинската армия за ново настъпление на сепаратистите. "Дейли телеграф" цитира и изразено от украинските власти мнение, че сепаратистите може да предприемат нова атака, за да си върнат изгубени територии, да засилят позициите си на масата за преговори и да дискредитират украинското правителство пред населението, пораждайки съмнения дали то може да издържа въоръжените си сили.

"Вашингтон пост" пише, че изказването на Брийдлав е най-директното обвинение на НАТО срещу Русия от началото на нестабилното и нееднократно нарушавано примирие от 5 септември, че изглежда то е и сигнал за окончателна раздяла с надеждите, че споразумението ще се спазва. Вестникът коментира, че думите на Брийдлав са поредната тревога, която НАТО и съюзниците му бият за руската активност по границата с Украйна. Според "Вашингтон пост" изказванията му потвърждават твърденията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за движение през последните дни в Източна Украйна на конвои с оръжие и военни системи.

"Ню Йорк таймс" отбелязва на свой ред, че вече седмици наред всички страни в конфликта настояват, че примирието все още е в сила. Според вестника това е поредното свидетелство колко за сложна е ситуацията. Ако Порошенко признае, че спирането на огъня се е провалило, това ще значи да признае неспособността си да упражнява контрол във военната зона. За Русия то би означавало тя да си навлече нови икономически санкции от Европа и САЩ. А за западните страни това би означавало натиск за налагане на още санкции, които са непопулярни сред бизнес средите, допълва "Ню Йорк таймс".

"Уолстрийт джърнъл" цитира мнението на наблюдатели, според които действията на Русия от последните дни вероятно имат за цел да консолидират сепаратистките анклави като подготовка за дългосрочен конфликт.

Въоръжената конфронтация в Донбас "може да бъде подновена"

Обстановката в Украйна "се приближи до бойната" и "въоръжената конфронтация в Донбас може да бъде подновена", пише руският "Комерсант".

Съветът за сигурност на ООН проведе спешно заседание за Украйна във връзка с растящия риск от подновяване на бойните действия в Донбас. Преди това мисията на ОССЕ в Украйна съобщи, че има заплаха от нов конфликт, а украинският посланик в ООН обвини Москва, че планира "пълномащабна агресия", посочва вестникът.

Страните в конфликта балансират на ръба на нова война; украинският президент Петро Порошенко обеща обаче да не допусне "трето световно безумие". Ще успее ли той да запази крехкото статукво - това зависи и от бъдещото разположение на силите в Киев след формиране на нова управляваща коалиция, се казва в статията.

Въпреки изявленията за обединяване на силите, подкрепящи съответно президента и премиера Арсений Яценюк, според експерти шансовете за коалиция между "Блока на Петро Порошенко" и "Народния фронт" на Яценюк са 50 на 50. Украйна може да стигне до фактическо двувластие и нестабилно равновесие между "партията на войната" и "партията на мира" - също като на разделителната линия между враждуващите страни в Донбас, добавя "Комерсант".

Дискусиите за бъдещия кабинет на Украйна почти доведоха до политически разрив между двамата лидери - президента Порошенко и премиера Яценюк, отбелязва "Взгляд".

Евентуално съвместно управление на Порошенко и Яценюк би означавало, че украинската политическа класа се опитва да събере в юмрук всичките си сили, за да смекчи поне малко последиците от икономическата и политическа криза, в която Украйна неминуемо ще затъва все по-дълбоко - "със замразена гражданска война в източните региони, празна хазна и неясни перспективи като цяло", посочва онлайн изданието.

Междувременно зачестиха слуховете, че скоро ще бъдат възобновени бойните действия в Новорусия, напомня "Взгляд" за напрежението в сепаратистките Донецка и Луганска "народни републики" (ДНР и ЛНР). От гледна точка на Новорусия, колкото по-силни са кавгите в Киев, толкова по-бързо ще отслабва Украйна, съответно ще се засилва позицията на Новорусия в бъдещото настъпление - било то военно или политическо.

Украинските силови структури предислоцират частите си в района на "специалната операция" в Донбас и се готвят за бойни действия, пише електронният вестник в друг материал. "Взгляд" припомня изявлението на министъра на отбраната Степан Полторак, че първата линия на отбрана е вече готова. Украинските сили обаче "имат потенциал само колкото за тактически операции, а моралният им дух е крайно нисък", твърди "Взгляд".

След изборите в Украйна и отцепническите републики през октомври и ноември "стана окончателно ясно, че можем да забравим за примирието" между Киев и сепаратистите, пише "Аргументи недели". Украинските "батареи продължиха да обстрелват Донецк, убивайки мирно население. Съвсем очевидно е, че ДНР не може да търпи това до безкрай. Трябва да освободи цялата територия на републиката или поне да отблъсне противника по-далеч", разсъждава седмичникът.

Киев планира според него локално настъпление, "например в района на Донецк", но това са "крайно призрачни" планове - "щом не можаха през лятото, сега изобщо нямат шанс". При това украинската армия "не бе прочута с дисциплина и преди, а паузата във войната само съдейства за рушенето й" - расте броят на престъпленията в зоната на операцията й , "засилват се пиянството и наркоманията сред военните", доброволците дезертират, "но без да губят интереса към оръжието", твърди изданието.

Най-малко 20 на сто от бойците в т. нар. териториални батальони на властта "са си тръгнали от фронта вкъщи" или "се занимават с мародерство и бандитизъм" като руските "мутри" от 90-те, "само че по-многобройни". "А няма начин да бъдат изгонени - кой ще воюва тогава? И как да ги изгонят всичките, нали имат оръжие", добавя "Аргументи недели".

Според украинския политолог Вадим Карасьов, цитиран в "РБК дейли", сепаратистите "се опитват да използват безвластието в Киев след парламентарните избори, за да увеличат военната си групировка и да разширят зоната, която е под техен контрол". Но резкият преход към активни военни действия ще е неизгоден и за двете страни - и за тях, и за Киев. По-специално защото ще се посрещне зле от международната общност, обяснява експертът.

Руското министерство на отбраната укрепва Крим

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу постави като приоритет оповестената още през септември задача в Крим да бъде създадена пълноценна и самодостатъчна войскова групировка, пише "РБК дейли". Вестникът цитира изявления на Шойгу във вторник пред колегиум на министерството.

Откакто полуостровът бе присъединен през март към Русия, на територията му бяха формирани нова армейска бригада, самостоятелен батальон за брегова отбрана и артилерийски полк. Строят се две нови военни градчета, посочва изданието.

"Военно-политическата обстановка по югозападното стратегическо направление остава трудна. До голяма степен - заради ситуацията в Украйна, нагнетяването на антируски нагласи от страна на НАТО и нарасналото чуждестранно военно присъствие съвсем близо до нашите граници", обясни Шойгу.

Според него прогнозите налагат войските от руския Южен военен окръг да бъдат държани в готовност да гарантират "военната сигурност на страната и съюзниците й" по това направление.

Министърът бе заявил още на 16 септември, че в Крим ще се формира пълноценна войскова групировка, напомня всекидневникът. Оттогава според него доставките на горива за местните военни градчета са нараснали 2,5 пъти.

В материала се изреждат подробности за войскови подразделения, разположени в Крим и участвали наскоро в маневри там. Тази година морските походи на кораби от Черноморския флот на Русия са "с 50 на сто по-интензивни в сравнение с предходната година" и с 15 процента е нараснал броят на извънплановите им учения с бойни стрелби, цитира вестникът данни на руското отбранително ведомство.

Върховният главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав във вторник заяви вече за втори път, че в Крим е прехвърлена въздушна техника, способна да носи ядрени оръжия - НАТО няма данни за самите ядрени бойни заряди. Пресслужбата на министерството на отбраната в Москва не коментира подробности от формирането на групировката, се казва в материала.

Военният наблюдател Александър Голц нарича поредните изявления за групировката в Крим "политически сигнал" и скептично гледа на военното значение на полуострова, пише изданието.

"Дори Украйна да влезе в НАТО, заради Крим никой няма да започне трета световна война, а Украйна не може самостоятелно да проведе сухопътна операция на полуострова заради географското му положение", разсъждава експертът.

Според него руското ръководство възприема болезнено факта, че кораби на НАТО редовно излизат на бойно дежурство в Черно море и точно това е причината Москва да заяви, че подсилва войсковата групировка в Крим.

БТА

Станете почитател на Класа